De drie mooiste fietstochten rond Aken

Tour 1: Drielandenpunt

 • Lengte: 29.3 km
 • Bergop: 476 hoogtemeters
 • Rijtijd: 2:30 uur
 • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Hoogteverschil wordt opgeslagen in de “Öcher Bösch”, maar niet op paden (rood)! | Profiel: BIKE Magazine

Beschrijving van de tour

Het Akenwald, in het lokale dialect “Öcher Bösch” genoemd, is het thuisgebied van de lokale bevolking. Want de paden beginnen net buiten de poorten van de stad. De tocht voert over bospaden en vele humoristische paddelen kriskras door de Bösch. Op kilometer 9 bereik je het drielandenpunt, waar gelegenheid is voor een omweg naar het bikepark (een paar 100 meter). De uitkijktoren biedt het enige panorama op het circuit. Daarna volgt een omweg naar België, waarna een lang pad direct langs de grenslijn naar de voormalige Westwall leidt. Op kilometer 19.8 passeer je een oorlogsmonument, waar nog tientallen antitankbarrières uit de 2e wereldoorlog in het bos liggen.

Beginpunt: In de fietsenwinkel Bike Components in het centrum van Aken (Neupforte 2d)

Hoogtepunten: Het trailgedeelte op kilometer 5,2 buigt bergafwaarts door knoestige bomen en de grote trail finale van kilometer 22 naar de stadsgrenzen.

Kernpunten: Technisch gezien geen noemenswaardige problemen

Reflectie: Waldrestaurant Gut Entenpfuhl (volg bij km 15,9 de asfaltweg rechtdoor gedurende 600 meter)

Tour 2: Dutch Mountains

 • Lengte: 55.8 km
 • Bergop: 855 m
 • Rijtijd: 3:30 uur
 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

855 meter hoogte! Iemand zou moeten zeggen dat Holland plat is. | Profiel: BIKE Magazine855 meter hoogte! Iemand zou moeten zeggen dat Holland plat is. | Profiel: BIKE Magazine

Beschrijving van de tour

Nee, Nederland is niet helemaal plat! Aan de zuidpunt heeft het land van de windmolens een heuvelrug gekregen die op 323 meter op de Vaalserberg uitmondt. Vanaf het drielandenpunt volgt de tocht het minigebergte over vloeiende bospaden naar het westen. Rondom het dorp Epen doet het weidse, groene landschap met grazende koeien en boerderijen bijna denken aan de Allgäu. De route slingert door de heuvels over talloze paden voor een vermakelijke tijd. Na een lus rond Epen en Mechelen nader je de Vaalserberg weer. Daarna gaat het langs de Belgische grens weer over het drielandenpunt terug naar Aken.

Beginpunt: In de fietsenwinkel Bike Components in het centrum van Aken (Neupforte 2d)

Hoogtepunten: Trailsecties op de Vaalserberg langs de Belgische grens en de lus rond Epen

Kernpunten: Technisch gezien geen noemenswaardige problemen

Reflectie: Op kilometer 42 is een pauze in het Boscafé een must. De rustieke herberg met een panoramisch terras wordt beschouwd als de enige berghut van Nederland – en wordt meestal dienovereenkomstig goed bezocht.

Rondleiding 3: Eifelsteig

 • Lengte: 58.6 km
 • Bergop: 460 m hoogteverschil
 • Rijtijd: 4 uur
 • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

31 kilometer fietspad om in te rollen: De route volgt een oude spoorlijn door de Eifel en Hoge Venen. | Profiel: BIKE Magazine31 kilometer fietspad om in te rollen: De route volgt een oude spoorlijn door de Eifel en Hoge Venen. | Profiel: BIKE Magazine

Beschrijving van de tour

De Eifelsteig is een 313 kilometer lange langeafstandswandelroute tussen Kornelimünster en Trier. De tocht voert over de noordelijke uitlopers van de Eifel. Om in te rollen, volg je de route van de in onbruik geraakte Vennbahn tot kilometer 30, die als fietspad met een zeer gematigde helling de bergen in leidt. Het keerpunt is het dorp Roetgen. Gelukkig gaat het vanaf nu (bijna) allemaal bergafwaarts. In het begin leidt de Eifelsteig door het typische hoogveenlandschap van de Eifel en de Hoge Venen, waar u zich kunt verheugen op enkele padtakken. In Kornelimünster is het de moeite waard om een rondleiding te maken door het stadscentrum met zijn historische gebouwen. Aan het einde op de oude spoorlijn terug naar Aken.

Beginpunt: Eenm Bike-Components-Radshop in het centrum van Aken (Neupforte 2d)

Kernpunten: Behalve een lange trap naar het einde van de Eifelsteig waren er geen technische problemen. Wees voorzichtig op de houten loopbruggen als ze nat zijn!

Reflectie: Als je hier toch bent, een aanrader: Belgische frietjes in een van de snackbars aan de grens (volg de spoorlijn bij km 31 tot aan de grens).

De drie MTB tochten rondom Aken op de overzichtskaartFoto: InfochartDe drie MTB tochten rondom Aken op de overzichtskaart

>> U kunt de GPS-gegevens voor de drie tochten in de regio Aken hier gratis downloaden<<

Informatie over de regio Aken

De stad

De meest westelijke stad van Duitsland ligt direct in het drielandenpunt, waar de grenzen van Duitsland, Nederland en België samenkomen. Naast de ongeveer 250.000 inwoners van Aken zijn er meer dan 50.000 studenten aan de Technische Universiteit. De Romeinen speelden een grote rol bij de stichting van de stad en vestigden zich rond het begin van onze jaartelling in de buurt van de warme bronnen die aan de noordrand van de Eifel uit de aarde opborrelen. Tot op de dag van vandaag is Aken een erkend thermaal resort en mag het zich zelfs “Slecht” noemen.

Reis

Aken is vanuit Keulen snel te bereiken via de snelweg A4 richting het westen. Vanuit het Ruhrgebied leiden de A46 en A44 richting Aken. De belangrijkste spoorverbinding loopt ook via Keulen. Binnen de stad rijden regelmatig bussen, of je kunt de fiets nemen. De afstanden zijn beheersbaar. Voor fietstochten in de Eifel is de fietsbus een interessant alternatief (naar Monschau of Simmerath, zon- en feestdagen van maart tot oktober). Afstand van Keulen 70 km, van Dortmund 150 km en van Frankfurt am Main 260 km.

Het fietsgebied

Aken ligt op een hoogte van 175 meter, in het zuiden omarmd door het 360 meter hoge Akenwald. 200 meter hoogte, die de Akenaren graag wegduwen op hun after-work rondes. In het westen loopt het Akenwald verder met de heuvelrug van de Vaalserberg. Met 323 meter is dit de hoogste berg van Nederland (vasteland), afgezien van de 877 meter hoge vulkaan Mount Scenery op de Nederlandse Antillen. De Vaalserberg is ook de thuisbasis van het drielandenpunt met zijn grensobelisk en uitkijktoren. Vanaf hier zijn er vele kilometers grillige paden langs de grenzen. Meestal vloeiende bospaden, gegarneerd met de ene of de andere wortelpassage. Verder naar het zuiden en zuidoosten van Aken liggen de Hoge Venen en de Eifel, die verdere toergebieden zijn voor de lokale bevolking. De meeste Hoge Venen bevinden zich op Belgisch grondgebied. In de Eifel wordt het stadje Monschau (40 km) aanbevolen als startpunt voor tochten. Vanaf daar lonken het wild kronkelende Roerdal en zijn dam.

Accommodaties

Overnachten in Aken is voor ieder budget. Jeugdherbergen en hotels van alle categorieën wachten op u. Een overzicht is te vinden op de website van de VVV.
Tip: Innside Aachen, Sandkaulstraße 20, Tel. 0241/510370, melia.com. Dit moderne stadshotel ligt op slechts een paar minuten lopen van het marktplein van Aken. Het hoogtepunt is het Sky Lounge restaurant op het dakterras met een geweldig uitzicht over de stad.

Fietswinkel

Bike Components, Neupforte 2d in Aken, Tel. 02405/450045, bike-components.de. De moderne winkel is de instelling in Aken! Tip: Elk jaar in september organiseert de bemanning de BC Testival in het drielandenpunt. Een perfecte gelegenheid om de lokale bevolking te leren kennen en fietsen te testen.

Bike Park & Rijtechniek

Op slechts een paar honderd meter van het drielandenpunt slingeren de paden van het officiële bikepark zich een weg door het Akenwald. Er zijn zeven routes van verschillende moeilijkheidsgraden, met en zonder obstakels, evenals een oefenparcours. Om juridische redenen mag het park alleen gebruikt worden door clubleden. Of u kunt een gastenkaart kopen voor 12 euro, ter plaatse te boeken via smartphone en QR-code. Crossmotorrijders vinden ook een pumptrack bij het kinder- en jeugdcentrum in Aken. Alle informatie op de website van de lokale vereniging Geländefahrrad Aachen: gelaendefahrrad-aachen.de

Rijtechniekcursussen en rondleidingen

Mirijam Buhr en Margit Walmrath, informatie: bikeschule-aachen.de

Kaart

Info in het algemeen

Aachen Tourist Info, Friedrich-Wilhelm-Platz, 52062 Aken, Tel. 0241/1802950, aachen-tourismus.de

Scène Hoogtepunten Aken

HetEten en drinken

Er zijn tal van cafés in het voetgangersgebied van Aken. Op dinsdag en donderdag kunt u ook een wandeling maken door de wekelijkse markt. Wie een kijkje neemt in de etalages rond de dom, komt onvermijdelijk tegen wat waarschijnlijk de grootste culinaire beroemdheid van Aken is: de Printen. Dit is een soort peperkoek, die voornamelijk te koop wordt aangeboden in de vorm van tabletten, met of zonder chocoladeglazuur. Er zijn ook kruidenvariëteiten die stevige sauzen verfijnen in de regionale keuken. We hebben deze adressen geprobeerd:

Am Knipp: waarschijnlijk de oudste traditionele herberg van Aken. Tussen allerlei antiek en prullaria kunt u genieten van regionale gerechten. Met biertuin! Bergdriesch 3, Tel. 0241/33168, amknipp.de

Homeburgers: spectaculaire hamburgers in een Amerikaanse sfeer. Zeker niemand krijgt hier honger! 25, tel. 0241/99775463, homeburgers.de

Frittenwerk: Sterrenchefs zouden op hun knieën zijn gevallen bij het genieten van deze gebakken stokaardappelen. Specialiteit: Canadese poutine (frietjes met diverse toppings). Holzgraben 4, frittenwerk.com

… en daarna

Het epicentrum van de studentenstad ligt in het Pontviertel, ten noorden van de oude stad. Langs Pont en Milky Way volgt de ene pub op de andere. De Tangente heeft bijvoorbeeld een cultstatus, waarbij elke woensdag, vrijdag en zaterdag vanaf 21.00 uur een dj draait. Een bezoek waard is de Club Freiraum. Op twee niveaus is er zwarte muziek aan de bovenkant en elektronische beats aan de onderkant. Ook populair bij de lokale bevolking zijn de zuivelfabriek en het alternatief geïnspireerde Café Kittel. Aziatisch eten bij Mama & Papa Tai. En als het laat wordt, neem dan een hapje bij Kathy’s Frietnesse!

Het verslag: Regio Aken – grenzeloos trailplezier

Zack, je bent er al: Zonder de grensstenen zou je niet eens merken dat je net van huis bent.Foto: Matthias RotterZack, je bent er al: Zonder de grensstenen zou je niet eens merken dat je net van huis bent.

Het is altijd erg vermakelijk om toeristen in de selfie-razernij te zien. Overal en wereldwijd heeft het virus allang de ego’s van mensen besmet. De sociale mediaplatforms lopen over van zelfpromotie. Ik voor de scheve toren van Pisa. Ik in de biertuin naast de Riesenschnitzel. Of simpel gezegd: Ik in drie landen tegelijk. Toegegeven, deze constellatie van grenslijnen bestaat niet op elke hoek. En vooral niet zo goed bereikbaar als op de Vaalserberg bij Aken. En oké, het drielandenpunt is de premiumsensatie van de regio. Daarom staan we met onze fietsen in de rij en kijken we naar de mensen voor ons die hun gekkigheid doen. Misschien kun je iets leren. Of het volgen van ons! Dankzij de wielbasis van onze machines is het mogelijk om landen te doorkruisen zonder grote gymnastiekoefeningen zoals patchwork of splits. Markus en Thorsten zijn tegelijkertijd in Duitsland en Nederland, Mirijam en Tim zijn half in Duitsland, half in België. Helaas is de ruimte te kort voor Robin en moet hij thuisblijven achter de grenssteen. Pech!

Een foto waarvoor je een beetje in de rij moet staan in het drielandenpunt van Aken.Foto: Matthias RotterEen foto waarvoor je een beetje in de rij moet staan in het drielandenpunt van Aken.

Nu genoeg dus met de Kokolores. We zijn hier niet voor het vermaak van de mensen, maar om de lokale paden te verkennen. En ze zijn ook een attractie. Of op zijn minst een “amusement”, zoals Öcher Platt een groot genoegen in het lokale dialect noemt. “Laten we een omweg maken naar het bikepark voordat we de tour vervolgen”, stelt Mirijam voor om te trappen. We zijn onderweg in het Akenwald, door de lokale bevolking Öcher Bösch genoemd, op wiens heuvelrug de grenslijnen lopen. Bijna onvermijdelijk maken de lokale bevolking ergens op elke trailronde een vliegend bezoek aan de buren. Meestal volledig onopgemerkt. Na een paar meter staan we bij de houten toren, die dient als lanceerplatform voor de twee hoofdroutes van het park. Geopend in 2013, kunnen fietsers hun vaardigheden testen op vijf paden die nu zijn gebouwd. Een succes voor de inspanningen van de lokale vereniging Geländefahrrad Aachen, waarin Mirijam en Tim zich sterk inzetten. Als typisch lokaal recreatiegebied van een grote stad herbergt de Öcher Bösch natuurlijk ook een zeker potentieel voor conflictentussen de usual suspects, voornamelijk fietsers en voetgangers. “We hebben al veel bereikt, waar we ook trots op zijn”, zegt Mirijam, die naast haar clubwerk een fietsschool runt. “Maar je moet zeker zijn van je instincten op de paden buiten het park.” Maar Mirijam weet ook dat er al plannen worden gemaakt om MTB-tochten in de regio Aken te bewegwijzeren. Net als de Nederlanders, die op de achterkant van de Vaalserberg al veel wandelroutes voor fietsers hebben gemarkeerd. Misschien omdat het hun enige en daarom geliefde bergketen is?

Lees ook:   mountainbike willingen

Aken: het MTB-gebied van de medewerkers van Bike Components

Maar voordat we naar de duizelingwekkende hoogten van de Nederlandse Alpen gaan (ironiemodus uit), laten we een paar “Öcher” traildelicatessen verkennen. Bovenal zijn Markus en Thorsten, beiden medewerkers van de landelijk bekende Akense winkel Bike Components, uitgerust met endurofietsen die uitermate geschikt zijn voor onderzoek voor de missie. Trouw aan het motto: Je weet nooit waar een onontdekt spoor zich plotseling zal vertakken. We volgen grillige wortelpaden langs de Belgische grens. In de buurt van het voormalige douanekantoor Köpfchen worden we herinnerd aan tijden waarin alleen al de gedachte aan een open grens tussen landen strafbaar was. Tientallen antitankbarrières liggen verspreid in het bos, betonnen piramides, elk ter grootte van een wasmachine. Het is een van de vele gedenktekens langs de Westwall, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd om Duitsland te verdedigen. Een voormalig bolwerk van waanzin van meer dan 600 kilometer lang, dat de natuur nu blok voor blok terugwint. Bij de Pelzertoren, waarvan de fundamenten vandaag alleen nog maar te raden zijn, bereiken we het hoogste punt van het stadsbos, 358 meter boven zeeniveau. Het laatste pad naar de studentenwijk van Aken laat de verende vorken weer pompen. Tot op de dag van vandaag herinnert Thorsten zich de fietspioniers van de stad, die over illegaal geschofte skischansen vlogen met namen als “koffer” en “handtas”. Het pad eindigt heel dicht bij de studentenwijk, waar Markus ons rechtstreeks naar een van de levendige straatcafés leidt. Dit zijn de voordelen van een stedelijk fietsgebied.

De Wandelhalle van de Elisenbrunnen: Er was hier echter geen afterride bier.Foto: Matthias RotterDe Wandelhalle van de Elisenbrunnen: Er was hier echter geen afterride bier.

De volgende dag. De Nederlandse bergen zijn Robins favoriete stampgrond. Ja, echt: bergen! Een smalle grenscorridor tussen België en Duitsland zorgt ervoor dat de 323 meter hoge Vaalserberg nog steeds op Nederlands grondgebied ligt. In ieder geval een hoekje van de top. Als ik mijn twee gidsen ontmoet, kan ik niet anders dan grijnzen. Robin als gepassioneerde gravelbiker met Lycra op zijn puristische hardtail, naast Markus in een baggy outfit met dikke enduro. Is het echt één en dezelfde route die de twee voor ogen hebben? Het blijft spannend. Wederom passeren we bij de start het drielandenpunt, maar vandaag passeren we al snel de toeristische drukte en direct het trailparadijs in.

Op naar Alpe d’Huez in Nederland

Langs de grens, dit keer is het de scheidslijn tussen België en Nederland, werken we ons een weg over de heuvelrug naar het westen. Hoogteverschil en paden in Nederland!? Mijn hoofd zegt: ‘Dat kan niet.’ Mijn benen zeggen: “Verdomme, vertraag de versnelling.” Robin, die zeer bekend is met de racewereld, voorziet me van informatie. “Het dorp Epen is het epicentrum van de Nederlandse bergsport”, zegt de buurtbewoner. “Op de hellingen van Kruisberg en Camerig wordt de wegklassieker Amstel Gold Race vaak beslist.” De beruchte steken zijn zo steil dat sommige rijders gewoon van de fiets vallen als ze de overbrengingsverhouding niet op tijd hebben veranderd. Dit overkomt ons niet, maar sommige paden zorgen wel voor verrassingen. Eerst slingeren ze schijnbaar ongevaarlijk door de heuvels, om vervolgens de hamer om de volgende hoek uit te pakken. Prachtig. Het open landschap met weelderige groene weiden en zwart-wit gevlekte koeien doet zelfs een beetje denken aan de Allgäu.

Ja, zelfs op Hollandse paden moet je af en toe uit het zadel komen.Foto: Matthias RotterJa, zelfs op Hollandse paden moet je af en toe uit het zadel komen.

Op de terugweg gaat het weer met vaart de Camerig op, bijna naar de Nederlandse Alpe d’Huez. En wees geen Grapje, zo verzekeren Robin en Markus me. Want op een kleine open plek in het bos nemen we een pauze in het legendarische Boscafé. Reden genoeg voor een laatste selfie voor de enige berghut van Nederland.

>> U kunt de GPS-gegevens voor de drie tochten in de regio Aken hier gratis downloaden<<