BIKE Mission 3000: Bikefitting voor lezer Albert

Albert had net de aanvraag voor de BIKE Mission 3000 in het formulier getypt en hij staat al naast bikefittinggoeroe Dr. Kim Tofaute. Beiden houden een schermmasker onder hun armen en poseren voor de camera’s. In Alberts ogen: onzekerheid. Eigenlijk wil hij hoogtemeters veroveren. De vloer van de hekwerkhal is echter vlakker dan welk rivierfietspad dan ook. Het is allemaal slechts een achtergrond voor waar het vandaag echt om draait. Over twee maanden staat Albert tegenover een heel andere uitdager. Dan klimt hij voor het eerst in zijn leven in één ronde 3000 meter hoogte. Misschien wil hij dan terug naar de platte sporthal. Maar alles moet zeker passen.

Onze rapporten over de grote BIKE Mission3000 staan al online.

>> Onze oproep aan het BIKE-lezerspubliek voor de BIKE Mission 3000 <<

>> De introductie van onze moedige lezer Albert Miethaner, die aan zijn grote 3000 meter hoogte-uitdaging begint <<

>> wereldrecordhouder Kai Saaler in een interview over zijn beoordeling van de Mission 3000 <<

Niets ontsnapt aan de ogen van Dr. Kim Tofaute. De ergonomiespecialist is Alberts eerste nobele helper in het duel met de geplande 3000 meter hoogtetocht.Foto: Georg Grieshaber

Niets ontsnapt aan de ogen van Dr. Kim Tofaute. De ergonomiespecialist is Alberts eerste nobele helper in het duel met de geplande 3000 meter hoogtetocht.

Alberts Bikefitting in de BIKE video

BIKE begeleidde lezer Albert’s bikefitting met de camera als eerste stap van zijn BIKE Mission 3000. In de video laten we de volledige opeenvolging van fittingen zien, die Albert geschikt moeten maken voor zijn 3000 meter hoogtetour.

Bikefitting: vlekkeloos &vlijmscherp

Ergonomie-expert Dagny Hilpert onderbreekt het poseren van Albert en Dr. Kim Tofaute en wendt zich tot de eerste. In haar hand een vragenlijst: Hoe lang zijn bikers al? Hoe vaak op de fiets? Klachten? Nadat ze de balans heeft opgemaakt, knikt ze tevreden. Albert scoorde ook goed in de mobiliteitstest. In zijn gebruikelijke wielerwereld is hij symptoomvrij. Maar het is juist deze comfortzone die de 39-jarige binnenkort ervaart. Een tocht met 3000 meter hoogteverschil in alpine terrein – dat heeft Albert nog nooit geprobeerd. Op onze uitdagingsronde in Eisjöchl komt nog eens 90 kilometer bij elkaar. Als het goed gaat, moet Albert rekening houden met zeven uur in het zadel.

Klik hier voor het interview met bikefitting experts Dr. Kim Tofaute en Dagny Hilpert en de wedstrijd voor vijf Ergon Fitting Boxes.

De eerste stap van elke bikefitting is het bepalen van lichaamsmaten. Naast schouderbreedte en zitomtrek omvat dit ook de afstand tussen de zitbeenderen. Hun druk in een speciaal kussen geeft een waarde door aan de tablet. De software meet precies twaalf centimeter.Foto: Georg Grieshaber

De eerste stap van elke bikefitting is het bepalen van lichaamsmaten. Naast schouderbreedte en zitomtrek omvat dit ook de afstand tussen de zitbeenderen. Hun druk in een speciaal kussen geeft een waarde door aan de tablet. De software meet precies twaalf centimeter.

In de BIKE Mission 3000 is hij volledig het zwaard waarmee hij bikers tegen de zwaartekracht in het duel trekt. Alleen met perfect passend materiaal kan Albert pareren wanneer de lange helling gewrichten en spieren aanvalt. Dagny wil dan ook niet overhaast conclusies trekken en draagt vreemd uitziende meetinstrumenten op de schermbaan. Lichaamsgrootte, zitomtrek, schouderbreedte en binnenbeenlengte worden op de instrumenten afgelezen. In een kruk geïntegreerde druksensoren bepalen de afstand tot het zitbeen van Albert.

De montage omvat ook het vervangen van neuralgische onderdelen, zoals zadels en handgrepen, door ergonomisch geoptimaliseerde producten. Dr. Kim Tofaute kiest voor een slank model dat past bij Alberts zitbeenafstand en sportieve rijstijl. Het hulpkanaal is bedoeld om Albert te helpen gevoelloosheid te voorkomen.Foto: Georg Grieshaber

De montage omvat ook het vervangen van neuralgische onderdelen, zoals zadels en handgrepen, door ergonomisch geoptimaliseerde producten. Dr. Kim Tofaute kiest voor een slank model dat past bij Alberts zitbeenafstand en sportieve rijstijl. Het hulpkanaal is bedoeld om Albert te helpen gevoelloosheid te voorkomen.

Op het telefoontje van Dagny trekt Kim het bijpassende zadel uit een doos. “Je zit tussen twee zadelmaten in. Omdat je op je missie heel sportief gaat rijden, raad ik je aan om de smallere te gebruiken”, legt de professional uit terwijl hij het nieuwe onderdeel monteert. Bikefitting omvat ook de aanbeveling van ergonomische producten. Deze beloven minder stress, meer comfort en betere ondersteuning wanneer het lichaam tot het uiterste gaat.

Alleen op een fiets die individueel is aangepast aan de rijder werken ergonomische producten ideaal en alleen zonder klachten kunnen de 3000 hoogtemeters een succes zijn. – Dagny Hilpert, Ergonomics Project Engineer bij Ergon

Niet alleen de fiets van Albert, maar ook zijn uitrusting wordt tijdens het monteren aangepast. In tegenstelling tot de originele onderdelen bieden ergonomisch geoptimaliseerde inlegzolen een betere ondersteuning voor het voetbed. Het resultaat: een stabielere krachtoverbrenging naar het pedaal en minder ongemak in het bewegingsapparaat. Beide zijn essentieel voor het beklimmen van 3000 hoogtemeters.Foto: Georg Grieshaber

Niet alleen de fiets van Albert, maar ook zijn uitrusting wordt tijdens het monteren aangepast. In tegenstelling tot de originele onderdelen bieden ergonomisch geoptimaliseerde inlegzolen een betere ondersteuning voor het voetbed. Het resultaat: een stabielere krachtoverbrenging naar het pedaal en minder ongemak in het bewegingsapparaat. Beide zijn essentieel voor het beklimmen van 3000 hoogtemeters.

“Hier, allemaal wiebelig!” zegt Kim, terwijl ze moeiteloos met haar hand de inlegzolen van Alberts schoenen verfrommelt. Zijn enkels zijn iets naar binnen gericht. Ergonomische inlegzolen* kunnen de verkeerde uitlijning corrigeren door de binnenkant van de voet op te tillen. Zelfs staand kan Albert de extra stabiliteit van de nieuwe zolen voelen. Op de eindeloze helling van de Eisjöchl zullen deze hem helpen om de vele benodigde beenkracht beter in de pedalen te voeren. Om de capale tunnel bij de pols te ontlasten, raadt Kim aan om over te schakelen op ergonomische handgrepen. Uiteraard lijnt de expert deze ook uit met zijn vlijmscherpe oog.

Ergonomie-expert Dagny Hilpert meet de binnenbeenlengte van Albert - de doorslaggevende maatstaf voor het bepalen van de optimale zadelhoogte.Foto: Georg Grieshaber

Ergonomie-expert Dagny Hilpert meet de binnenbeenlengte van Albert – de doorslaggevende maatstaf voor het bepalen van de optimale zadelhoogte.

Kleine veranderingen, grote impact op de BIKE Mission 3000

De komende weken zal Albert zich kunnen overtuigen van de voordelen van de conversies op zijn trainingsrondes. Eerst moeten echter zijn lichaamsverhoudingen worden overgebracht naar de fiets. Hiervoor haalt Dagny een handleiding uit de Ergon Fitting Box*. Een blik naar binnen is genoeg en uit Alberts anatomie kan ze zijn optimale zithoogte en -lengte afleiden.

Op basis van de tabellen in de montagedoos resulteren de lichaamsafmetingen van Albert in ergonomische waarden, die kunnen worden overgebracht naar de fiets van de BIKE-lezer. Met de juiste instellingen moeten houdingsproblemen op de 3000 meter hoogte worden voorkomen.Foto: Georg Grieshaber

Op basis van de tabellen in de montagedoos resulteren de lichaamsafmetingen van Albert in ergonomische waarden, die kunnen worden overgebracht naar de fiets van de BIKE-lezer. Met de juiste instellingen moeten houdingsproblemen op de 3000 meter hoogte worden voorkomen.

Volgens de tabel ligt het zadel van Albert te ver vooruit. Dit zou ook de incidentele kramp van zijn schoudergebied kunnen verklaren, wat Albert komt nu op het punt van de klachten. Vooral de geometrie van moderne mountainbikes met steile zithoeken laadt snel kritieke punten van de trapetz-spieren, zegt Kim. Om spanning op lange ritten te voorkomen, doen hobbyfietsers er daarom goed aan om de zadellengte te controleren.

Ondanks alle hightech gaat er niets boven de expertise van een professional. Dr. Kim Tofaute beoordeelt albert's off-center zitpositie en geeft tips over hoe je deze keer op keer kunt controleren. Knie- en zitproblemen mogen de BIKE-lezer niet afleiden van zijn Mission 3000.Foto: Georg Grieshaber

Ondanks alle hightech gaat er niets boven de expertise van een professional. Dr. Kim Tofaute beoordeelt albert’s off-center zitpositie en geeft tips over hoe je deze keer op keer kunt controleren. Knie- en zitproblemen mogen de BIKE-lezer niet afleiden van zijn Mission 3000.

Nadat Dagny de kniekan van Albert in de nieuwe zadelpositie heeft gecontroleerd met een slinger uit de pasdoos, laat ze zijn stuur niet onberoerd. Een lichte rotatie moet de upsweep verminderen en zo de druk op de buitenkant van de hand minimaliseren. Het naar beneden afstellen van de remhendels helpt om te voorkomen dat de polsen knikken.

Met behulp van een speciale camera en stiften die op Alberts gewrichten zijn gelijmd, kan een optische tracking van zijn trapbewegingen op de computer worden weergegeven. De bikefitting experts controleren de uniformiteit van de bewegingen.Foto: Georg Grieshaber

Met behulp van een speciale camera en stiften die op Alberts gewrichten zijn gelijmd, kan een optische tracking van zijn trapbewegingen op de computer worden weergegeven. De bikefitting experts controleren de uniformiteit van de bewegingen.

Albert bekijkt het proces aandachtig vanuit het zadel. De situatie is hem niet vreemd: hij is al bij de monteur geweest op zijn racefiets. De vele kleine veranderingen zijn precies wat hij van de actie had verwacht. Wanneer de bikefitters kleine markers op de biomechanische draaipunten van zijn linkerbeen plakken, wordt het nog spannender voor technologiefan Albert. Dankzij een speciale camera en de methode van optische tracking rijdt een stickfiguurversie van de BIKE-lezer nu op een fiets op het computerscherm. Tegelijkertijd sturen de sensoren in een zadelhoes een afgedrukte afbeelding naar de laptop.

Door middel van de <a href="https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=11383&awinaffid=471469&clickref=B+Ergon+Schablone+&ued=https%3A%2F%2Fboc24.de%2Fproducts%2Fergon-tp1-einstellsystem-fur-shimano-spd" doel="_blut" rel="noopener noreferrer nofollow">Ergon template</a>* is de juiste cleatpositie snel gevonden. Albert had zijn pedaalplaten zo'n drie millimeter te ver naar voren gemonteerd - kleine dingen die een groot verschil maken op een lange tocht.Foto: Georg Grieshaber

Met behulp van de Ergon template* wordt snel de juiste cleatpositie gevonden. Albert had zijn pedaalplaten zo’n drie millimeter te ver naar voren gemonteerd – kleine dingen die een groot verschil maken op een lange tocht.

Dagny en Kim nemen veel tijd om de data te analyseren. De meettechnologie bevestigt wat het deskundige oog en de pasdoos hebben uitgewerkt. De fiets van Albert past perfect bij zijn lichaam. Wat nog niet past zijn de pedaalplaten. Hoewel de Q-factor, d.w.z. de afstand tussen de voeten en de trapas, correct is, liggen de schoenplaatjes van Albert een goede drie millimeter te ver vooruit. Dit onthult een sjabloon, dat ook een lichte asymmetrie heeft in de Cleat-assemblage onthuld. Met zeven uur op de fiets kan dit leiden tot gevoelloze voeten en in slaap vallende tenen. Vier schroeven, nu zitten de ballen van de voet precies boven de pedaalas en heupgewricht, knie en pedaal lopen in een rechte lijn. Korte test op de rol: Voelt goed.

Na twee uur stapt Albert van de fiets. Hij schudt de hand van Dr. Kim Tofaute en het duet in de schermzaal eindigt. Op deze dag verlaat Albert als winnaar de baan, klaar voor de volgende uitdaging van zijn BIKE Mission 3000.

Sensoren in een zadelsteun berekenen in real time een printbeeld van Alberts kont. De resultaten van de Ergon-montagebox kunnen worden gecontroleerd met de meettechnologie. Hoewel Albert symmetrisch aanvoelt, onthult de techniek een lichte verschuiving naar links en meer druk aan de rechterkant.Foto: Georg Grieshaber

Sensoren in een zadelsteun berekenen in real time een printbeeld van Alberts kont. De resultaten van de Ergon-montagebox kunnen worden gecontroleerd met de meettechnologie. Hoewel Albert symmetrisch aanvoelt, onthult de techniek een lichte verschuiving naar links en meer druk aan de rechterkant.

Op sommige van onze websites maken wij gebruik van zogenaamde affiliate links. Deze zijn gemarkeerd met sterretjes. Als u op een dergelijke affiliate link klikt en via deze link winkelt, ontvangen wij een commissie van de betreffende online shop of aanbieder (zoals Rose of Amazon). Voor u verandert de prijs niet.

Source link