achterspatbord mountainbike

Achterspatbord Mountainbike: Tips voor de Perfecte Aankoop

Als je gaat mountainbiken, ben je vast op zoek naar de beste uitrusting om je rijervaring zo aangenaam mogelijk te maken. Een van de belangrijkste onderdelen van een mountainbike is het achterspatbord. Dit onderdeel beschermt je tegen vuil, modder en water tijdens het rijden op onverharde wegen. In dit artikel geven we je tips om het beste achterspatbord voor jouw mountainbike te vinden.

Wat is een Achterspatbord?

Een achterspatbord is een onderdeel van de mountainbike dat zich aan de achterkant van het frame bevindt. Het beschermt de berijder tegen vuil en modder die opspatten tijdens het rijden op onverharde wegen. Daarnaast beschermt het de achtervering van je mountainbike tegen vuil en stof. Er zijn verschillende soorten achterspatborden beschikbaar op de markt. Het is belangrijk om het juiste type voor jouw mountainbike te vinden.

Lees ook:   mountainbike routes nederland

Soorten Achterspatborden

Er zijn twee soorten achterspatborden beschikbaar op de markt: vaste en afneembare spatborden. Het vaste spatbord is permanent gemonteerd op de achterkant van de mountainbike. Het afneembare spatbord kan gemakkelijk worden verwijderd wanneer het niet nodig is. Beide soorten spatborden hebben hun voor- en nadelen.

Vaste Achterspatborden

Een vast achterspatbord biedt meer bescherming tegen vuil en modder dan een afneembaar spatbord. Het is permanent gemonteerd op de achterkant van de mountainbike en kan niet gemakkelijk worden verwijderd. Dit type spatbord is duurzamer en gaat langer mee dan een afneembaar spatbord. Het nadeel is dat het spatbord niet kan worden verwijderd wanneer het niet nodig is. Dit kan problemen veroorzaken bij het transporteren van je mountainbike.

Afneembare Achterspatborden

Een afneembaar achterspatbord kan gemakkelijk worden verwijderd wanneer het niet nodig is. Het biedt minder bescherming dan een vast spatbord, maar het is veel handiger in gebruik. Dit type spatbord is vooral handig voor mountainbikers die hun fiets vaak moeten vervoeren. Het nadeel is dat het spatbord minder duurzaam is dan een vast spatbord en sneller kapot kan gaan.

Waar moet je op letten bij het kopen van een Achterspatbord?

Bij het kopen van een achterspatbord is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Hieronder hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet:

Materiaal

Het materiaal van het achterspatbord is belangrijk voor de duurzaamheid en het gewicht. De meeste spatborden zijn gemaakt van kunststof. Dit materiaal is lichtgewicht en duurzaam. Er zijn ook spatborden van aluminium. Deze zijn duurzamer, maar ook zwaarder. Het is belangrijk om het juiste materiaal te kiezen voor jouw rijstijl en de omstandigheden waarin je rijdt.

Lees ook:   giant mountainbike 26 inch

Montage

De montage van het achterspatbord is belangrijk voor de stabiliteit en de veiligheid. Het spatbord moet stevig worden gemonteerd op de achterkant van de mountainbike. Er zijn spatborden die gemakkelijk te monteren zijn en spatborden die meer tijd en kennis vereisen. Het is belangrijk om het juiste spatbord te kiezen dat past bij jouw niveau van mechanische kennis.

Design

Het design van het achterspatbord is belangrijk voor de uitstraling van je mountainbike. Er zijn spatborden in verschillende kleuren en designs beschikbaar op de markt. Het is belangrijk om het juiste design te kiezen dat past bij de rest van je uitrusting en je persoonlijke stijl.

Prijs

De prijs van het achterspatbord is belangrijk voor je budget. Er zijn spatborden beschikbaar in verschillende prijsklassen. Het is belangrijk om het juiste spatbord te kiezen dat past bij je budget en de kwaliteit die je zoekt.

Hoe moet je een Achterspatbord monteren?

Het monteren van een achterspatbord is eenvoudig als je de juiste stappen volgt. Hieronder hebben we de belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet:

Stap 1: Verwijder de achterwiel van de mountainbike

Voordat je het spatbord kunt monteren, moet je de achterwiel van de mountainbike verwijderen. Dit doe je door de quick release hendel los te maken en de wiel uit het frame te halen.

Stap 2: Plaats het achterspatbord op de achterbrug

Plaats het achterspatbord op de achterbrug van de mountainbike. Zorg ervoor dat het spatbord op de juiste positie zit en dat de gaten in het spatbord overeenkomen met de gaten in de achterbrug.

Lees ook:   Simplon Rapcon Pmax CX review: sportief, licht en krachtig - test overwinning!

Stap 3: Bevestig het spatbord met bouten

Bevestig het spatbord op de achterbrug met behulp van bouten en moeren. Zorg ervoor dat het spatbord stevig is vastgezet en niet kan bewegen tijdens het rijden.

Stap 4: Plaats de achterwiel terug in het frame

Plaats de achterwiel terug in het frame van de mountainbike. Zorg ervoor dat de quick release hendel goed is vastgezet en dat het wiel stevig in het frame zit.

Stap 5: Controleer de stabiliteit van het spatbord

Controleer de stabiliteit van het spatbord door het achterspatbord een paar keer op en neer te bewegen. Zorg ervoor dat het spatbord stevig vastzit en niet kan bewegen tijdens het rijden.

Conclusie

Een achterspatbord is een belangrijk onderdeel van je mountainbike uitrusting. Het beschermt je tegen vuil, modder en water tijdens het rijden op onverharde wegen. Er zijn verschillende soorten spatborden beschikbaar op de markt. Het is belangrijk om het juiste type spatbord te kiezen dat past bij jouw rijstijl en de omstandigheden waarin je rijdt. Let bij het kopen van een spatbord op het materiaal, de montage, het design en de prijs. Volg de juiste stappen bij het monteren van het spatbord om de stabiliteit en veiligheid te waarborgen.

FAQs

1. Welk materiaal is het beste voor een achterspatbord?

Het beste materiaal voor een achterspatbord is kunststof. Dit materiaal is lichtgewicht en duurzaam.

2. Is een vast spatbord beter dan een afneembaar spatbord?

Een vast spatbord biedt meer bescherming dan een afneembaar spatbord, maar een afneembaar spatbord is handiger in gebruik.

3. Hoeveel kost een achterspatbord gemiddeld?

Een achterspatbord kost gemiddeld tussen de €10 en €50.

4. Hoe vaak moet ik mijn achterspatbord vervangen?

Je moet je achterspatbord vervangen wanneer het beschadigd is of niet meer goed functioneert.

5. Kan ik een achterspatbord zelf monteren?

Ja, je kunt een achterspatbord zelf monteren als je de juiste stappen volgt en over de juiste kennis beschikt.