Nieuwe Ochain R kettingblad spin: Vaarwel pedaal kickback

Heb je de sensationele winnende run van Aaron Gwin op de Downhill World Cup in Leogang nog in gedachten? Op dat moment scheurde de Ami de ketting direct tijdens de sprint vanuit de starthut. Maar in plaats van de run af te tikken, duwde Gwin zichzelf over wortelvelden, sprongen en door de bochten alsof hij werd losgelaten. Aan het einde van de race raasde hij met de beste tijd door de finishboog. Sindsdien vraagt de fietswereld zich af of de ontbrekende ketting niet eens een voordeel was voor de downhillprofessional. Het idee erachter: Zonder ketting zou het chassis vrijer kunnen bewegen en dus effectiever kunnen werken. Het speciale kettingblad Spider Ochain R wil profiteren van hetzelfde effect. Hierdoor kan het kettingblad een paar graden naar achteren bewegen, wat bedoeld is om verharding van het chassis en pedaalslag te voorkomen.

MTB-ontwerpers gebruiken bewust kettingkrachten om te voorkomen dat het chassis bij het accelereren in de veerweg zuigt, bijvoorbeeld met behulp van de anti-squat. Het nadeel van dit effect is de kickback van het pedaal. Bij het afbuigen wordt de achterste driehoek langer, terwijl de zwengel iets naar achteren draait. De bestuurder ervaart dit als een lichte klap in de voet. Daarnaast verhardt het onderstel – niet bepaald handig als het in de afdaling goed rammelt.

Ochain wil dit effect voorkomen met zijn Spider. Dit wordt geschroefd tussen crank en kettingblad en maakt een zekere mobiliteit van het kettingblad mogelijk via veren en elastomeren. Vanwege de lichte rotatievrijheid naar achteren moet de kickback van het pedaal worden gecompenseerd.

Nadeel van het vorige systeem: Om de mate van vrijheid aan te passen, moest de Spider gedemonteerd worden. De ombouw kostte tijd en een schoon werkoppervlak. Bij het vervangen van de elastomeren die de vrijheidsgraad bepalen, was het noodzakelijk om verontreiniging van het systeem te voorkomen. Verschillende opstellingen tijdens een trainingsloop in de afdaling of een aanpassing op een lange trailafdaling waren dan ook niet mogelijk. Met de nieuwe Ochain R Spider kan de hoek nu eenvoudig worden gevarieerd tussen 4°, 6°, 9° of 12° op het parcours met behulp van een inbussleutel. Zo kun je eenvoudig de verschillende instellingen op de weg uitproberen en zo de fiets optimaal aanpassen aan de omstandigheden van de route.

Om aan te passen, draait u eenvoudig de zwarte moer in de spin terug, waarna u de verschillende hoeken kunt selecteren via een centrale schroef op de spin. Gelaserde lijnen helpen om de juiste instelling te vinden. Van binnenuit wordt de verandering bereikt via een beweegbare versnelling, die als het ware het “startpunt” verandert.

De nieuwe Ochain R Spider is nu verkrijgbaar voor 385 euro voor de crankstandaarden van SRAM, Shimano, Raceface en Hope.

Source link