MTB nieuwigheid 2023: De nieuwe Cannondale Habit en Habit LT

Na vijf jaar brengt Cannondale niet één, maar twee nieuwe edities van de Habit uit. De twee varianten moeten voor elke bestuurder de juiste metgezel bieden. Voor wie op zoek is naar een lichte en vloeiende fiets is de normale Cannondale Habit bedoeld. De Habit LT daarentegen is uitgerust om grover en harder terrein te weerstaan. Ook de geometrie is aangepast en krijgt de moderne langer-plattere behandeling.

Feiten over de nieuwe Cannondale Habit modellen

  • Veerweg voor/achter:
    – Gewoonte 140 mm / 130 mm
    – Habit LT 150 mm / 140 mm
  • Waaier grootte: 27,5 inch (maat XS) & 29 inch (maten S-XL)
  • Stuurhoek: Habit 65,5 graden / Habit LT 64,7 graden
  • Bereik in maat L: Habit 480 mm / Habit LT 475 mm
  • Achtervork lengte: 434 tot 445 mm (maten XS-XL)
  • Prijs: 2699 tot 5999 Euro
Alle Habit modellen hebben de huidige UDH standaard.

Geometrie en ontwerp van Habit-modellen

De Amerikanen hebben de Cannondale Habit een vlakkere stuurhoek en een steilere zithoek gegeven. Ook is de zitbuis ingekort om langer zadelpennen te kunnen plaatsen. De Habit LT heeft, ondanks de extra veerweg, hetzelfde hoofdframe. De langere voorvork maakt de stuur- en zithoeken wat platter.

De geometrietabel van de koolstofgewoonte.

De ingenieurs van Cannondale vertrouwen op de zogenaamde “proportionele responsgeometrie”. Het doel is om de bestuurder altijd centraal tussen de twee wielen te plaatsen. Hiervoor worden de liggende achtervorken verlengd of ingekort, afhankelijk van de framemaat. Dit zou de Habit en Habit LT het gevoel moeten geven dat ze voor iedereen individueel zijn gebouwd. Ook de kinematica van het chassis is aangepast aan de verschillende maten. Bij de carbon modellen krijgt elke framemaat een op maat gemaakte geometrie en ophanging. Er zijn drie verschillende kinematica voor de aluminium varianten. De XS krijgt zijn eigen door zijn 27,5 inch wielen. S en M, evenals L en XL, delen de andere twee uitbreidingsfasen.

Met de nieuwe Habit-modellen heeft Cannondale veel nadruk gelegd op het zo gemakkelijk mogelijk maken van de fietsen. De trapas is geschroefd en niet ingedrukt, de headset heeft ook standaard afmetingen en ook op de achterdriehoek zit de nieuwe UHD derailleurhanger. Om gereedschap mee te nemen op de fiets is er ook een mogelijkheid om gereedschap en apparatuur met een elastiekje op de carbon fietsen te klemmen.

Het Cannondale Habit assortiment

Gewoonte Carbon 1

De Habit Carbon 1 is de topvariant van de Carbon modellen.Foto: Cannondale

De Habit Carbon 1 is de topvariant van de Carbon modellen.

De Habit Carbon 1 heeft een volledig carbon frame met een RockShox Deluxe Select+ schokdemper in combinatie met een RockShox Pike Select+ voorvork. De versnellingspook is gebaseerd op de Sram GX-groep met Sram G2 R-remmen. Om meer grip op het voorwiel te creëren, rolt daar een Maxxis Dissector band. Het kost 5599 euro.

Gewoonte Carbon 2

Voor 4499 Euro krijg je een full carbon frame met een RockShox Deluxe Select+ schokdemper en een RockShox Pike Select voorvork. In tegenstelling tot het topmodel heeft de fiets een Shimano groepset en Shimano remmen.

Gewoonte 3

Het aluminium topmodel van de Cannondale Habit kost volgens de website van de fabrikant 3999 euro en veren met hetzelfde chassis als het carbon model. Schakelen doe je met Sram’s NX-groep, terwijl een Sram G2 R de fiets tot stilstand brengt.

Gewoonte 4

Het instapmodel Habit 4 kost 2699 euro en is uitgerust met Shimano Deore groepset. Het chassis bestaat uit een RockShox Recon RL voorvork en een RockShox Deluxe Select schokdemper.

Cannondale Habit Carbon LT

Het LT-model is ook alleen verkrijgbaar in maat XS met 27,5-inch wielen.

Het LT-model is ook alleen verkrijgbaar in maat XS met 27,5-inch wielen.

De Carbon-Habit LT wordt geleverd met een veerweg van 140 mm van een RockShox Super Deluxe Select+ schokdemper en een 150 mm RockShox Lyrik Select+ vork. De Cannondale Fully wordt aangedreven door van een Sram GX-groep, en de remkracht komt van een Sram Code R met 200 mm remschijven, voor en achter. De Habit LT 1 kost 5999 euro.

Habit Legering LT 2

De Cannondale Habit LT 2 heeft een aluminium hoofdframe, met een RockShox Super Deluxe Select+ schokdemper. Aan de voorzijde werkt een RockShox Lyrik Select vork. De versnellingspook en remmen zijn een mix van Shimano XT, SLX en Deore componenten. De gele of zwarte mountainbike is bij Cannondale te koop voor 3999 euro.

Mitch Ropelato rijdt met zijn Cannondale-habijt door New York City

Ella Conolly is op pad in Barcelona met de nieuwe Cannondale-gewoonte

Source link