Enduro’s tot 4000 euro: Cube Stereo One 77 Race in review

De Cube One 77 Race is de duurste van twee aluminium modellen in het Enduro-assortiment van Cube. Als je absoluut een carbon frame wilt, moet je naar de Opper-Palts
600 euro meer voor een C:68X-model. Maar ook koopjesjagers komen met de One 77 Race aan hun trekken. Niet voor niets staan Cube fietsen bekend om hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Onze testfiets staat ook aan de start met een hoogwaardige afstelling. Een hoogtepunt is zeker de hoogwaardige Rockshox-vering in Ultimate-kwaliteit, terwijl Cube vertrouwt op Shimano XT voor de versnellingen en het remsysteem. Lichtgewicht Newmen lichtmetalen velgen ronden het hoogwaardige pakket af, waardoor de One 77 met 15,7 kilo een van de lichtere fietsen is. Alleen met de zeer dunne en slecht dempende SDG-handvatten kon geen van de testers vrienden maken.

De eerste bochten op de freeride-baan op de Geißkopf onthullen de One 77 als een speelse bochtenrover. Het bereik is zeer compact voor een enduro in maat L, en ook de liggende achtervorken zijn kort gehouden. Over het algemeen heeft de Cube een nogal speels karakter, kan hij gemakkelijk op het achterwiel worden getrokken en moeiteloos in krappe bochten worden geduwd.

In snelle rumble-passages, waar soepelheid en de fijnste chassiscontrole vereist zijn, bereikt de One 77 echter eerder zijn limiet en wordt hij sneller nerveus dan de beste downhill-coureurs in de test. De achterste driehoek is niet erg bevredigend en biedt slechts weinig tegendruk.

Bergop valt de extreem korte zitpositie op: je zit heel rechtop en comfortabel. Bij het trappen heeft de achterste driehoek duidelijk de neiging om te pompen. Het bereiken van het platform biedt echter een oplossing.

Lees ook:   Racing series 2023: En actie! World Cups, Hardlines en meer...

¹Prijs plus kosten voor verpakking, verzending en reconciliatie indien van toepassing.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel staat los van de prijs. BIKE-beoordelingen: uitstekend (250-205 punten), zeer goed (204,75-170 punten), goed (169,75-140 punten), bevredigend (139,75-100 punten), met zwakke punten, onvoldoende.