BIKE Transalp 2023: Etappe 2 van het jubileumparcours volgt

16 procent trailaandeel! Geen wonder, want de tweede etappe van de BIKE Transalp slingert vandaag in het drielandenpunt op de Reschenpas van het ene Superbike-gebied naar het andere. Waarbij swingen misschien niet het juiste woord is, want bijna 100 kilometer en maar liefst 3080 meter hoogte zijn natuurlijk ook een aankondiging aan de vermogensrekening. Daarom is het beter om je granen te verdelen op weg van de Obervinschgau naar Val Müstair en vervolgens door het beroemde Val Mora naar de boomvrije hoge bergwereld van Livigno. Als je niet op wedstrijdsnelheid door het parcours raast, maar later ontspant op toersnelheid, kun je het het beste rustig aan doen op de eerste 50 kilometer, want de technische hoogtepunten zijn vooral druk in de laatste helft van de etappe.

Singletrails zijn het zout in de Transalpsoep.Foto: Markus Greber

Singletrails zijn het zout in de Transalpsoep.

Vanaf de oevers van het Reschenmeer rol je eerst vlak het Obervinschgautal in totdat de eerste frisse korte beklimmingen zich openen naar de zonnige helling van het dal. Het uitzicht dwaalt naar beneden over de appelboomgaarden van Val Venosta, op de top hangt het altijd aan de Ortler. Zodra de Förchboden is bereikt, schiet de route naar Malles en Laatsch, gaat over in het oude smokkelaarsdal Val Müstair en steekt de grens over naar Zwitserland. 1300 meter hoogteverschil per keer kruip je omhoog naar de pas Döss Radond (2235 m) in de benen. Maar na 55 kilometer reizen begint hier het leuke parcoursgedeelte van de etappe: met vaart gaat het de beroemde hoge vallei Val Mora in. Smalle paden leiden naar de oevers van het meer van San Giacomo di Fraele. Kort daarna vertakt de route zich echter weer naar het zuiden naar Val Pettini. De steile klim door deze dramatische rotsinkeping zigzagt weer in de benen, maar culmineert aan het einde in het berijdbare pad naar Passo Trela (2319 m) omhoog. Zodra je dit hoogste punt van de etappe hebt bereikt, kantelt het pad naar de Livigno-vallei: bochten en hoge bergstromen op zijn best verspreiden zich hier voor je – acht kilometer lang!

Lees ook:   Freeride video: In "The Art of MTB 3" rockt Thomas Genon de Amerikaanse woestijn

Meer artikelen over onze BIKE Transalp 2023:

>> De route voor het jubileum van transalp <<

>> De te volgen jubileumroute – Informatie fase 1 <<

>> 25 jaar Maxxis BIKE Transalp <<

Er zijn geen klimhulpmiddelen langs de route, maar tourrijders kunnen de etappe onschadelijk maken door na het trailplezier naar Livigno rechtstreeks naar de ijssalon te gaan. Voor de renners zijn de laatste 13 kilometer echter verplicht: Een soort ereronde rond het dorp, die wordt beloond met een extra parcours naar Ponte Lungo.

De tweede etappe begint op de filmset van de Netflix-serie “Curon” en beklimt de Zwitserse Val Müstair. De reden waarom zoveel paden hier in het drielandenpunt door de hoge bergflanken richting Livigno slingeren: Er waren hier ooit veel smokkelaars op pad. – Marc Schneider, Route Manager van BIKE Transalp

Marc Schneider, hoofd van de BIKE Transalp route, zette het landschap en de trailparels van de Alpen op een rij voor de jubileumroute.Foto: Henning Angerer

Marc Schneider, hoofd van de BIKE Transalp route, zette het landschap en de trailparels van de Alpen op een rij voor de jubileumroute.

Transalp etappe 2: Het te volgen parcours

Als normale Alpine crosser zou je op de tweede dag zeker geen 3000 meter hoogteet in je benen proppen. Zeker niet met een zware toerrugzak. Zelfs voor een gezellige stop zou er niet veel tijd meer over zijn. Daarom zijn hier twee manieren waarop u de etappe van Graun naar Livigno voor de tour kunt uitbeen: 500 meter hoogteverschil kan worden bespaard als u gewoon het Vinschgau-fietspad van Graun naar Malles afrolt en rechtdoor val Müstair indraait. Ook al biedt de omweg naar de andere kant van het dal van de Vinschgau-vallei een aantal echt prachtige Ortler-panorama’s.

BIKE Transalp 2023 – Etappe 2Foto: BIKE Magazin

BIKE Transalp 2023 – Etappe 2

Afkortingen/varianten

Als je vanaf het Resiameer over het fietspad de Vinschgau in rolt, stap je in Laatsch op de baan en red je de eerste berg, maar een crèmepanorama met uitzicht over het dal naar de Ortler in de bak. Vanaf Lago San Giacomo di Fraele voert de Transalproute over Passo Trela en door Val Torto naar Livigno. Iets korter maar ook met minder paden is het over de Passo Alpisella, waar het recht omhoog gaat aan de westpunt van het meer. Het circuit maakt nog een ereronde rond Livigno. Hier kan iedereen beslissen of hij ze wil ophangen.

Bijna historisch (want de foto is uit 2016) en een voorproefje van de huidige derde etappe van de BIKE Transalp: Livigno-BormioFoto: Markus Greber

Bijna historisch (want de foto is uit 2016) en een voorproefje van de huidige derde etappe van de BIKE Transalp: Livigno-Bormio

BIKE Transalp Stage 2 als korte trip

Met de Zwitserse Postbus (postbus.ch) kom je vanuit Livigno in ongeveer twee en een half uur terug naar het Meer van Resia – met 2 tot 3 overstappen. Er is geen garantie voor fietsvervoer, een vooraf reserveren wordt aanbevolen. Sneller en gemakkelijker is een taxi, die de moeite waard kan zijn voor een kleine groep, bijvoorbeeld hier boeken: taxiexpress.it of taxilivigno.eu.

De 2e etappe als onderdeel van een rondreis (2 tot 4 dagen)

De routes van de National Park Marathon (bike-marathon.com) gestart in Zernez bieden verschillende mogelijkheden om op dag 2 van Livigno naar het Inntal te komen, bijvoorbeeld naar Zernez of zelfs naar Scuol. Alle routes zijn beschikbaar voor GPS-download. Van het Inntal terug naar het Reschenmeer, op dag 3 zijn er twee opties. De meer spectaculaire leidt over de Val d’Uina naar de Schlinigpass. Hier moet de fiets even omhoog worden geduwd over het in de rots uitgehouwen pad. Ten slotte gaat het langs de Sesvenna-hut, die erg populair is bij Transalp-fietsers, naar beneden in het Vinschgautal en op het fietspad naar het meer van Reschen. De tweede variant volgt de Inn uit het dal naar Sclamischot en beklimt de Norberthöhe bij Nauders in het bos. Nu is het de moeite waard om een liftkaartje te nemen om stoom af te blazen op de paden tussen Nauders en het Reschenmeer.

Lees ook:   mountainbike schoenen

Mis het niet!

Ondanks de perfecte toeristische infrastructuur in de zomer en winter, is Livigno nog steeds een boerendorp met een alpine coöperatie die zijn producten zelf op de markt brengt. In het centrum is er de eigen winkel van de “Alpe di Livigno” met kaas van koe en geit en de typische Bresaola, een aan de lucht gedroogde rundvleesham. Wat ook de moeite waard is: een week fietsvakantie in de aanloop naar de Transalp. Berglucht en het grote trailnetwerk bieden perfecte trainingsomstandigheden! Algemene informatie Accommodatie en informatie over livigno.eu.

Eet zoals bij mama: Dus mis de lekkernijen ter plaatse niet!Foto: Fabio Borga

Eet zoals bij mama: Dus mis de lekkernijen ter plaatse niet!

Kabelbanen

Er is geen lift langs de route die je zou kunnen gebruiken. Maar als je nog steeds zin hebt in een paar extra paden in Livigno, trakteer jezelf dan op een liftkaartje voor een van de twee wereldberoemde bikeparks. Info: mottolino.com en carosello3000.com

Verfrissingstips op de 2e Bike Transalp etappe

Er zijn ook drie verschillende culinaire regio’s te ontdekken op dit podium: Zuid-Tiroolse specialiteiten in de cafés Malles en Laatsch, biologisch geteelde Graubünden-specialiteiten langs de Zwitserse valleien Val Müstair en Val Mora. Aan het einde wordt er weer Italiaans geserveerd, maar nu pizza en pasta in de stijl van Lombardije.

BIKE Transalp 2023: Inschrijving

Denk je er nog over na om over te schakelen van de toeristische naar de racemodus? De 25e BIKE Transalp vindt plaats vanaf 9 – 15 juli 2023 en kosten in het basispakket inclusief wedstrijdmanagement, bagage- en fietsservice, podiumcatering, medische zorg en nog veel meer vanaf 1299 euro per persoon (U23-renners 1099 euro). Alle details over de wedstrijd, informatie en inschrijving: bike-transalp.de

GPS-gegevens downloaden

We weten dat het moeilijk is, maar je hebt nog wat geduld nodig: GPS-gegevens van de gehele tour vanaf 9 juli 2023 Aan Downloaden.

25 jaar BIKE Transalp – het origineel, sinds 1998Foto: BIKE Magazin

25 jaar BIKE Transalp – het origineel, sinds 1998

Source link