Test 2023 – All Mountains tot 3300 Euro: Canyon Spectral 29 AL 6

Geen enkel ander frameplatform bij Canyon biedt nu zoveel verschillende modelvarianten als de Spectral. Onder de toevoeging 29 AL 6 wordt het wiel geleverd zonder de K.I.S. stuurstabilisator en met aluminium frame.

Vooraan is het net een endurofiets: de vork is 64 graden plat met 162 millimeter veerweg. De zithoek is nog extremer met een steile 77,8 graden. Samen met de kortste bovenbuis in de test en een stompe steel van 40 millimeter resulteert dit in een korte en rechtopstaande zitpositie. Net als bij de Rose zitten klassieke L-rijders te compact op de canyon voor sportieve tochten. Zonder neerwaartse kracht accelereren de waaiers ook slechts schoorvoetend. Bergop elimineert een grip op de platformhendel effectief het lichte schommelen van de achterste driehoek.

Alleen bergafwaarts komt de buitengewone geometrie van de Canyon Spectral echt op. Bij het staan lijkt de rijpositie niet langer gecomprimeerd dankzij ruime reikwijdte. Vooral bij hoge snelheden brengt de lange wielbasis veel soepelheid met zich mee. Het Rockshox-chassis werkt goed, maar laat de 150 millimeter die Canyon schat op de demper niet helemaal los. Dit betekent dat de achterste driehoek zijn limiet eerder bereikt dan de vork van 160 millimeter op snelle, harde slagen.

Niettemin kan de All Mountain van de Koblenz-verlader dankzij zijn vlakke stuurhoek zelfs in steile en ruwe passages niet worden verstoord. Op zeer veeleisende trails leidt Canyon het testveld en stroopt in het endurosegment. Dankzij de korte liggende achtervorken blijft hij nog steeds wendbaar, cirkelt hij zelfverzekerd door krappe bochten en rijdt hij over het algemeen levendig.

Lees ook:   mountainbike kleding

¹Prijs plus kosten voor verpakking, verzending en reconciliatie, indien van toepassing.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de in het laboratorium gemeten waarden (BIKE-laboratoriummeting) en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-vonnis is prijsonafhankelijk. BIKE-beoordelingen: super (250-205 p.), zeer goed (204,75-180 p.), goed (179,75-155 p.), bevredigend (154,75-130 p.), met zwakke punten (129,75-105 p.), onvoldoende (104,75-0 p.).

Source link