Test racefietsen 2023: Canyon Lux CFR Ltd. in de test

Als je de fietsen in deze vergelijking meet aan de hand van hun wereldbekersuccessen, komt de Canyon Lux als duidelijke winnaar uit de bus. Professionals als Pauline Ferrand-Prévot, Mathieu van der Poel en Luca Schwarzbauer hebben de afgelopen jaren de wereldtop wakker geschud met de Koblenz. Het was niet ongebruikelijk dat de Lux bovenaan het podium eindigde.

2e plaats: Full carbon frame met 1675 gram

De kandidaat kreeg afgelopen zomer zijn laatste update. Maar in tegenstelling tot de trend om races volledig uit te rusten voor technische afdalingen, houdt Canyon vast aan de waarden van klassieke racebestanden. Trouw aan het motto “Lichtgewicht constructie is de troef, en voortstuwing verslaat downhill plezier”, wordt de Lux slechts geleverd met 100 millimeter veerweg aan de achter- en voorkant, bouwt voort op een gematigde geometrie en laat een telescopische zadelpen achterwege. Het naakte full carbon frame haalt slechts de tweede plaats in de vergelijking met 1675 gram. We weten echter uit eerdere tests dat het in Koblenz gevestigde bedrijf een van de beste op de markt is met deze waarde. Het gereedschap van Nino Schurter, bijvoorbeeld de Scott Spark RC, haalt slechts 1780 gram aan framemeting. Zelfs met het chassis van de Trek Supercaliber stopt onze laboratoriumbalans slechts bij 1764 gram in maat L.

Lees ook:   Het nieuwe nummer: BIKE 03/2023 – lees nu!

De wielen houden Canyon op 10 kilo

Als complete fiets zakt de Canyon echter maar heel zachtjes onder de grens van 10 kilo – ook al is het lichtste chassis in het frame gemonteerd. Bovendien heeft de fiets met zijn vaste carbon zadelpen een verder gewichtsvoordeel ten opzichte van de concurrentie met telescopische palen. Er blijven dus alleen de wielen van 3953 gram over, die een piekwaarde op de weegschaal voorkomen. En inderdaad, de Simplon- en Arc8-wielen wegen respectievelijk 163 en 606 gram minder.

Sterk qua uitrusting

Anders heeft de afzender echter geen zwakke punten in de apparatuur. Integendeel. De elektronische XX1 Eagle-aandrijving schakelde het meest zelfverzekerd onder belasting. Daarnaast biedt het het breedste assortiment. Een ander hoogtepunt zijn de Ceramicspeed kogellagers op alle draaipunten en in de headset.

Zo rijdt de Canyon Lux

Maar genoeg van de flauwe theorie. Hoe presteert de klassieker in de praktijk volledig? Licht, direct en stuwend. Dit vat de kerncompetenties van de Lux samen. Zoals typisch is voor Canyon, is de achterste driehoek extreem rijneutraal, hoewel niet zo stil als die van de Arc8. Het reactievermogen overtuigde alle testrijders. Ter vergelijking: de achter- en voorzijde vallen vooral op door de laagste veerweg, maar harmoniëren zeer goed. Wortelvelden en wat ruigere trappassages kunnen efficiënt en comfortabel worden beheerst. Het chassis biedt echter geen reserves voor sprongen of dikkere brokken. Als je de ophangingselementen voor de start via een hendel op afstand blokkeert, hoeft de Lux alleen maar een nederlaag toe te geven aan de iets lichtere concurrentie uit Zwitserland.

De canyon vertoont geen fouten

De gematigde zithoek in combinatie met de lange stuurpen en de lage stapelwaarde rekt de rijder sportief over de framedriehoek. Dit vermindert de belasting van het bovenlichaam en is vooral gunstig op lange afstanden. Dit type zitpositie wordt vooral gewaardeerd door ervaren marathonracers. Offroad vraagt de Lux veel rijvaardigheid van de piloot. Want de lage veerweg en de voorzware zitpositie met een behoorlijke zadelhoogte vergeven geen fouten. Zware rijders voelen ook de lagere stijfheid van de delicate stanchions van de SID-SL-vork.

Lees ook:   Roadtrip in de winter: Ontdek nu de 7 MTB superspots van de Maritieme Alpen

Op steile afdalingen verliest de klassieker volledig zonder Vario-ondersteuning uiteindelijk het contact en moet hij zijn tegenstanders laten gaan vanwege een gebrek aan bewegingsvrijheid en rijveiligheid. Ook de geometrie met een steile stuurhoek, korte liggende achtervork en een krappe wielbasis geeft de Lux slechts matig soepel. Aan de andere kant glimt de fiets zodra de boogstraal kleiner wordt en het tempo vertraagt. Want hier is de fiets uiterst handig en precies door het terrein te sturen. Ook goed: De 2,35 inch brede Maxxis banden bieden veel volume op de 30 millimeter brede velgen. Dit maakt een lage luchtdruk mogelijk en verhoogt het comfort.

Maar terug naar het WK: Onder het dictaat van getrainde professionele kalveren heeft de Lux zeker de middelen om overwinningen te verzamelen. Maar als je de fiets puur reduceert tot zijn rijeigenschappen, hebben modernere fulls de voorsprong.

Max Fuchs, BIKE test editor:

Moedig, zeggen sommigen, ouderwets, anderen – de klassieke benadering van ontwikkeling polariseert. Maar één ding is zeker: als je een Racefully wilt kopen, functies zoals maximale Als u voortstuwing, langeafstandsgeschiktheid of de hoogst mogelijke wendbaarheid voor bochtige parcoursen op prijs stelt, vindt u de perfecte fiets in de Lux CFR LTD – en tegen een aantrekkelijke prijs.
Waar voor je geld.

Max Fuchs, BIKE test editorFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE test editor

Specificaties en bladmuziek Canyon Lux CFR Ltd.

Fabrikant

 • Prijs¹: 7999 Euro
 • Beschikbaar per postorder
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Framemaat: XS, S, M, LXL (getest in maat L, 49 cm)

Meetgegevens

Uitrusting

 • Wielen: DT Swiss XRC 1200 Spline 30
 • Banden: Maxxis Ikon; 3C MaxxSpeed Exo Bescherming TR 29 x 2,35; Maxxis Ikon; 3C MaxxSpeed Exo Bescherming TR 29 x 2,35
 • Vork: Rockshox SID SL Ultimate
 • Schokdemper: Rockshox SID Luxe Ultimate
 • Veerweg voor/achter: 102/102 mm
 • Remmen: Sram Level ULT / 180/160 mm
 • Versnellingen: Sram XX1 Eagle AXS 1×12
 • Vertaling / Bandbreedte: 32; 10–52 / 520 %
 • Zadelpen / Ø: Canyon SP0061 / 30,9 mm

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 27 van de 30
 • Efficiëntie van het chassis: 22,5 van de 25
 • Rolweerstand:: 13.5 van 15
 • Gewicht: 25 van 25
 • Traagheidswielen: 9 van 15
 • Bidonhouder: 9.5 uit 10
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 24 van de 30
 • Voorwielophanging: 8,5 uit 10
 • Achterwielophanging: 12 van de 15
 • Intrekbaar zadel: 7 uit 10
 • Remmen: 8 van de 10
 • Grip op de band: 12 van de 15
 • Rijstabiliteit: 4 van de 10

TOTAAL BERGOP: 106,5 VAN DE 120

TOTAAL: 75.5 VAN 100

 • Overig: 26,75 van 30
 • Onderhoudsgemak: zwak

BIKE testresultaat²: super – 208,8 van de 250 punten

Canyon Lux CFR Ltd. - Geometrie gegevensFoto: BIKE testafdeling

Canyon Lux CFR Ltd. – Geometrie gegevens

Canyon Lux CFR Ltd. - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Canyon Lux CFR Ltd. – Kenmerken

Canyon Lux CFR Ltd. - Veereigenschappen: Het chassis reageert goed. De voorvork biedt minder reserves dan de achterste driehoek.Foto: BIKE testafdeling

Canyon Lux CFR Ltd. – Veereigenschappen: Het chassis reageert goed. De voorvork biedt minder reserves dan de achterste driehoek.

¹Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: geweldig (250-205 punten), zeer goed (204,75-170 punten), goed (169,75-140 punten), bevredigend (139,75-100 punten), met zwakke punten, onbevredigend.

Source link