Noble enduros 2023: Bold Unplugged Ultimate in test

De Zwitsers hebben zojuist hun bestseller opnieuw gelanceerd. Zoals gebruikelijk bij Bold blijft de schokdemper verborgen in het frame. Hij gleed echter nog verder naar beneden en ligt nu als een elektromotor boven de trapas. Bovendien gaven de Bold-ingenieurs de fiets een VPP-achterdriehoek, verfijnden ze de Geo en doneerden ze Scott’s Tracloc-systeem. Hierdoor kan de demper met een druk op de knop stap voor stap worden gekalmeerd. De apparatuur is geschikt voor de verschrikkelijke prijs.

“Iedereen denkt dat ik op een e-bike rijd, maar ik moet zelf trappen”, grapte tester Max over het uiterlijk van de Bold met zijn dikke trapas. Niet iedereen vond dat leuk, maar na de eerste testritten was men het eens: De achterste driehoek is top! De Bold bleek een stofzuiger en slikte alles door. Zelfs in de smerigste trailpassages was het niet onder de indruk. Met veel snelheid gloeide hij over het parcours. Aanvankelijk kon de Öhlins-voorvork de achterkant niet helemaal bijhouden, maar uiteindelijk harmoniseerde hij toen we de compressie verhoogden.

De geometrie is even wennen. Door de stompe stuurpen en het stuur met een sterke backsweep zag de fiets er niet uit zoals je zou verwachten met een 485 reach. Op tamme trailpassages creëert de Bold aangename tegendruk – de korte achterdriehoek maakt handleidingen kinderspel. Goed op lange tochten: de zitpositie en de Tracloc afstandsbedieningshendel. Het kan worden gebruikt om de achterste driehoek te immobiliseren. Met 15,6 kilo belandt de Bold echter op de voorlaatste plaats. Vervelend: De Sag-O-meter brak direct en de compressieknop op de demper is moeilijk te bereiken en klikt nauwelijks hoorbaar.

Lees ook:   Nicolai Saturn Swift: Lichte E-MTB met Bosch SX aandrijving

Onderhoudsgemak: zwak

PLUS: Chassis (!), toepassingsgebied; Tracloc concept; Locker

MINUS: Sag-O-meter defect; Toegankelijkheidsdemperverstelling; Prijs

³zonder demper, eventueel met steekas aan de achterzijde

met banden, cassette en remschijven.

De metingen werden bepaald op een testbank van het Zedler-Institut.

Source link