WK wielrennen in Schotland 2023: Jubel en schandaal in de Hooglanden

Waar zijn de kansen op regenbogen groter dan in Schotland, het land van wisselvallig weer?! Het is dus de perfecte plek voor het WK wielrennen van 2023, waar meer dan 200 (!) Regenboogtruien werden uitgereikt in 13 disciplines. De downhill- en crosscountrywedstrijden vormden het kader van het mega-evenement en haalden al de krantenkoppen buiten de race-actie.

Wereldkampioenschap downhill 2023

Na haar verrassende triomf bij de comeback in Lenzerheide gold Rachel Atherton als topfavoriet. Maar de grande dame van het downhill cycling ontwrichtte haar schouder tijdens de training. Nina Hoffmann – die ook een zware valpartij had in de training – hielp met de aanpassing.

In de finale lag de Thüringer zelfs op koers voor een podiumplaats, maar crashte opnieuw. Vali Höll daarentegen verdedigde haar Regenboogtrui van vorig jaar zeer zelfverzekerd, voor Camille Balanche en de als derde geplaatste Marine Cabirou. Achter hen verzekerden lokale helden Louise Ferguson, Phoebe Gale en Tahnée Seagrave zich van de vierde tot en met zesde plaats.

Net op tijd voor de mannenrace gingen de sluizen open en begonnen de modderkampioenschappen. Bekend terrein voor de Brit Charlie Hatton, die een uiterst emotionele thuisoverwinning beleefde. Achter de 25-jarige Hatton verzekerde de Oostenrijker Andi Kolb zich van het zilver, terwijl Laurie Greenland brons pakte. De vierde tot en met zesde plaats gingen naar Loic Bruni, Troy Brosnan en Loris Vergier.

Vali Höll: Als ze met haar hoofd vrij rijdt, is ze moeilijk te verslaan. Ze was moe bij de start, zei de 21-jarige uit Saalbach. Daar was op de bijna drie kilometer lange route niets van te merken. Ze was de enige die de brute baan in minder dan vijf minuten wist te overwinnen.Foto: Will Matthews/dpaVali Höll: Als ze met haar hoofd vrij rijdt, is ze moeilijk te verslaan. Ze was moe bij de start, zei de 21-jarige uit Saalbach. Daar was op de bijna drie kilometer lange route niets van te merken. Ze was de enige die de brute baan in minder dan vijf minuten wist te overwinnen.

WK MTB 2023: Marathon, Schort Track & Cross Country

Vanuit de Highlands zijn we naar de Lowlands gegaan. De Marathon, Short Track en Crocc Country (CC) vonden plaats in Glentress, ten zuiden van Edinburgh. Het weer? Veranderlijk. De sporen? Hard! Op 39-jarige leeftijd won Adelheid Morath uit het Zwarte Woud verrassend brons op de marathon. De race werd echter gedomineerd door de 21-jarige Tiroler Mona Mitterwallner. Ze mikte ook op het CC-podium, maar dit werd voorkomen door Puck Pieterse, die even oud was.

Adelheid Morath: Carrière bekroning op 39! Adelheid beleeft in 2023 haar meest succesvolle seizoen met haar eerste wereldbekerzege, de EK-titel en brons op het WK. Nu hangt de vraag in de lucht of ze haar carrière zal beëindigen.Foto: Armin M. KüstenbrückAdelheid Morath: Carrière bekroning op 39! Adelheid beleeft in 2023 haar meest succesvolle seizoen met haar eerste wereldbekerzege, de EK-titel en brons op het WK. Nu hangt de vraag in de lucht of ze haar carrière zal beëindigen.

Maar de jeugd kon niets uitrichten tegen de Fransen. Net als vorig jaar op het WK Pauline Ferrand-Prévot was fit to the point en verzekerde zich na shorttrackgoud ook van de titel in het CC voor Loana Lecomte.

Pauline Ferrand-Prévot: Nee, van een dubbele triomf was dit seizoen geen sprake. De Française was eerder voorzichtig op het WK in 2023. Maar haar missie was goud, en die stelde ze met haar gebruikelijke vertrouwen veilig in zowel shorttrack als cross country.Foto: Dean Mouhtaropoulos/GettyPauline Ferrand-Prévot: Nee, tijdens het seizoen de dubbele triomfniet ondertekend. De Française was eerder voorzichtig op het WK in 2023. Maar haar missie was goud, en die stelde ze met haar gebruikelijke vertrouwen veilig in zowel shorttrack als cross country.

Verontwaardiging van de straatsterren

Wereldkampioen op de weg van der Poel crashte in de openingsronde, Sagan finishte als 63e. De focus lag toen op de andere alleskunner: Tom Pidcock wilde voor eigen publiek de laatste MTB-titel winnen die hij miste – en deed dat vol vertrouwen voor shorttrackwereldkampioen Sam Gaze en Nino Schurter.

Foto: Gruber ImagesTom Pidcock: De alleskunner uit Leeds geniet niet alleen thuis de status van superster. Ondanks problemen met de versnellingspook liet hij de twaalf jaar oudere Nino Schurter staan. Zijn oordeel over de last-minute regelwijzigingen van de UCI (waar hij ook van profiteerde): “Shit show”.

Henri Kiefer

“Duitsland wint goud in downhill” – bijna niemand zou van tevoren op de kop hebben gewed. Maar de sensatie was perfect op 4 augustus, toen de 18-jarige Henri Kiefer de eerste plaats bij de junioren innam. Henri heeft het WK tot nu toe nog niet gewonnen
Bleef. Laten we eens kijken hoe goud hem inspireert. De nakomelingen van de downhill vrouwen lijken uit Down Under te komen: Bij de junioren vrouwen gingen alle medailles naar Nieuw-Zeeland.

Sensatie! De 18-jarige Duitser Henri Kiefer wint goud bij de junioren.Foto: Ewan Bootman/GettySensatie! De 18-jarige Duitser Henri Kiefer wint goud bij de junioren.

Charlie Hatton

De Master of Mud kan gezien worden als representatief voor een ijzersterke prestatie van het Britse DH-team. Achter de 25-jarige Hatton en Andi Kolb op de tweede plaats pakte Laurie Greenland brons.

Charlie Hatton, winnaar van het Wereldkampioenschap Donwhill in 2023.Foto: And y Buchanan/GettyCharlie Hatton, winnaar van het Wereldkampioenschap Donwhill in 2023.

Lukas Baum

Lukas Baum wint brons op het WK marathon van 2023.Foto: Andy Buchanan/GettyLukas Baum wint brons op het WK marathon van 2023.