Test Focus Jam² 8.9: Touring allrounder met tuning potentieel

Het E-MTB assortiment van Focus is iets om trots op te zijn. Alleen al in het full-suspension gamma halen de Zwaben het tot vier modellen. De Thron² beslaat het gematigde toergebied, de Jam², het sportievere all-mountain gebied en de Sam² is de Enduro categorie. Om dit te doen, de Light-Bike Jam² SL. Als je de familie line-up van dichterbij bekijkt, zijn er 10 modelvarianten van de Jam² uit het menu. De modellen van de 7-serie zijn voorzien van Shimano’s EP8, terwijl de 8-serie en 6-serie worden geleverd met Bosch-motorisering en verschillen in framemateriaal. In onze grote groepstest van 11 fietsen tussen de 7199 en 9900 euro deed de Focus Jam² 8.9 met carbon chassis mee.

De Jam² 8.9 is slechts nummer 2 in de focusmodelhiërarchie. Daarnaast is er de Jam² 8.0 voor 8899 euro met Bosch Performance Line CX Race.Foto: Josh WelzDe Jam² 8.9 is slechts nummer 2 in de focusmodelhiërarchie. Daarnaast is er de Jam² 8.0 voor 8899 euro met Bosch Performance Line CX Race.

De feiten over de Focus Jam² 8.9

 • Motor: Bosch Performance CX Smart, 85 Nm max. koppel
 • Batterij: 750 Wh (verwijderbaar)
 • Frame materiaal: carbon hoofdframe, aluminium achterdriehoek
 • Veerweg: 160 mm voor, 150 mm achter
 • Wielmaat: 29 inch
 • Frame maten: S, M, L, XL; geteste maat: L (46 cm)
 • Prijs: 7999 Euro
 • Gewicht: 24,75 kg (EMTB-meting)
 • Toegestaan totaalgewicht: 150 kilo

Wat maakt de E-Fully Focus Jam² zo bijzonder?

De Focus Jam² zou de E-MTB zijn met het breedste scala aan toepassingen in het Focus-assortiment. Carbon frame en aluminium achterdriehoek, gematigde maar moderne geometrie, 160 millimeter veerweg aan de voorkant, 150 mm aan de achterkant, ruimte voor een fles en een gereedschapstas in het frame, maar liefst 150 kilogram gewichtsafgifte – dit is bedoeld om een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken. Nog steeds typisch Focus: De kabels lopen door de stuurpen in het frame en extra afgedichte lagers worden gebruikt op de achterste driehoek voor meer duurzaamheid.

Lees ook:   WTB TCS Rocket Tire Plug Kit: nieuwe tubeless tool met Rocket Science?

Heavy Duty: De Focus Jam² is goedgekeurd voor een totaalgewicht tot 150 kilo. Bovendien moeten afgedichte lagers op de achterste driehoek de Focus-All-Mountain een lange levensduur garanderen.Foto: Josh WelzHeavy Duty: De Focus Jam² is goedgekeurd voor een totaalgewicht tot 150 kilo. Bovendien moeten afgedichte lagers op de achterste driehoek de Focus-All-Mountain een lange levensduur garanderen.

De e-bike drive

Als je een blockbuster wilt produceren, is de Bosch Performance Line CX zeker niet verkeerd gepositioneerd: sterke motor, goede integratie en connectiviteit dankzij het Smart System, zeer goed bereik. U hebt een aantal argumenten aan uw kant. De ingenieurs plaatsten de batterij diep in de onderbuis voor de motor. Als gevolg hiervan ziet de aandrijfeenheid in het trapasgebied er vrij onhandig uit. Qua design heeft deze oplossing echter enkele voordelen: Het zwaartepunt van de e-bike verschuift naar beneden, de lange accu past in zelfs de kleinste framematen en de frames kunnen in principe iets lichter of stabieler worden ontworpen. Het totaalgewicht van de Focus Jam² 8.9 is met 24,75 kilo echter niet bijzonder licht. Het moet gezegd worden dat Bosch-fietsen over het algemeen tot de zwaardere vertegenwoordigers van hun gilde behoren. Dit komt omdat de Powertube-accu ruim 4,3 kilo weegt, en de CX-unit behoort met 2,96 kilo ook niet tot de absolute lichtgewichten.

Het verwijderen van de batterij naar beneden van de gesloten buis is iets omslachtiger dan de klassieke vouwoplossing. Om dit te doen, moet de fiets ondersteboven worden gedraaid of op zijn minst op zijn kant worden gezet. Vervolgens wordt het deksel ontgrendeld via een rubberen hendel en vervolgens het slot dat eronder verborgen is – alleen dan kun je de eindbuis eruit trekken.

In trailgebruik maakt de Bosch Performance Line CX indruk met zijn dynamiek, hoge maximale prestaties en goede modulatie. Vooral als het gaat om het beklimmen van de steilste en lastigste beklimmingen, wordt het beschouwd als de benchmark. De Zwabische eenheid duwt de biker hard, vooral bij hoge trapkracht, maar blijft erg gevoelig. In tegenstelling tot veel concurrenten trekt de Bosch zelfs bij hoge cadans nocH gaat sterk door, wat hem een levendig, sportief karakter geeft. Dankzij de Slimme systemen Als de aandrijving bijvoorbeeld uitgebreid kan worden gekoppeld aan de mobiele telefoon, kunnen rijgegevens van de Bosch-motor via de app worden geëvalueerd of kunnen de Eco- en Turbo-ondersteuningsniveaus worden aangepast aan de voorkeuren van de bestuurder.

Lees ook:   zonix mountainbike

Als het ging om het kiezen van het juiste display, wilden de productmanagers uit Stuttgart blijkbaar niet echt beslissen. De Zwabianen combineren de Bosch Mini-Remote met zowel de systeemcontroller die in de bovenbuis is geïntegreerd als het Kiox 300-display. Twee is beter. Als u de aanvullende informatie van de Kiox 300 niet nodig hebt, kunt u deze eenvoudig verwijderen en een opgeruimde cockpit krijgen.

Goed opgelost: De batterijklep is rammelvrij bevestigd door een goed doordachte rubberen hendel. Helaas is het elastiekje kwetsbaar en gebarsten bij testgebruik.

De geometrie van de Focus Jam

De geometrie is evenwichtig en modern: zithoek, stuurhoek, achtervorklengte, wielbasis, bereik – de Focus voldoet bijna overal aan het gemiddelde in onze testgroep. Dus je gaat erop zitten en denkt: Dit past! Alleen het extra brede stuur en de dikke handvatten zijn een beetje irritant – er is tuningpotentieel.

EMTB meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 436 mm
 • Wielbasis: 1266 mm
 • Bereik: 472 mm
 • Stapel: 640 mm
 • Stuurhoek: 65 graden
 • Zithoek: 76,5 graden
 • Achtervork lengte: 451 mm

Kenmerken van de Focus Jam² 8.9

De 8.9-modelversie vertegenwoordigt niet helemaal de topprijs – het 8.0-model voor 8899 euro, dat de Bosch Performance Line CX Race als update krijgt, staat erboven. Met een Fox 36 Factory voorvork, Shimano XT versnellingen en remmen en vooral het sterke Bosch pakket hoeft de Focus zich niet te verstoppen in ons testveld van 11 All Mountains tussen de 7199 en 9900 euro. Ook qua gewicht komen de wielen in het voorste middenveld terecht, ook al heeft de DT Swiss H 1900 Spline Hybrid extra brede Schwalbe slippers. Op het achterwiel zijn de 2.6 Big Betty prima, op het voorwiel zijn de 2.6 Magic Mary naar onze smaak oversized.

Lees ook:   Lynx Trail: Bikepacking-route in de voetsporen van de lynx
Dankzij het dikke rubberen pantser is de achtervork van de Focus goed beschermd.

Praktijktest: Zo rijdt de Focus Jam² 8.9

Op tournee

Met meer dan 2000 meter hoogteverschil behaalt de Focus een topwaarde in onze praktische actieradiustest, die alleen nipt wordt verslagen door de Moustache Samedi 29 Trail 9, die met dezelfde eenheid begint. Dit zijn goede omstandigheden voor uitgebreid toerplezier. Ook het comfortabele onderstel en de uitgebalanceerde zitpositie passen goed bij het toergebied. De geometrie is evenwichtig en modern: zithoek, stuurhoek, achtervorklengte, wielbasis, bereik – de Focus voldoet bijna overal aan het groepsgemiddelde. Dus je gaat erop zitten en denkt: Dit past! Alleen het extra brede stuur en de dikke handvatten zijn een beetje irritant – er is tuningpotentieel.

Heuvelopwaarts

De Focus veroorzaakt niet veel problemen op de helling: de achterste driehoek zorgt voor tegendruk, zelfs op steile beklimmingen, maar werkt niet zo gevoelig in technisch terrein als bij de beste klimmers in het veld. Goede tractie wordt geboden door de 2,6-inch brede Schwalbe Big Betty in de Addix Soft compound. In combinatie met de beste motor van het veld zorgt de Focus voor een ongecompliceerde klimmer.

Heuvelafwaarts

De faciliteiten van de Focus zijn goed: Het onderstel is niet zo sportief en strak als op bijvoorbeeld de Santa Cruz of Rocky Mountain, maar biedt genoeg pop om actief af te duwen voor een sprong. We zouden de banden verbeteren: De 2.6 Magic Mary is te dik op het voorwiel. Er is een gebrek aan stuurprecisie. Stuur, handvatten, knobbelige banden – bij sportief trailgebruik rijdt de Focus enigszins indirect. Op veeleisende afdalingen zorgen de vrij lange geometrie, het brede stuur, de goede voorvork en de uitpuilende banden voor veiligheid.

De EMTB-conclusie

De Focus Jam² 8.9 is een goede allrounder die zijn sterke punten heeft in toergebruik. Voor betere trailprestaties is er tuningpotentieel in grips en voorbanden. Helaas, best lastig.

Josh Welz, hoofdredacteur van EMTB.Foto: Markus GreberJosh Welz, hoofdredacteur van EMTB.

Per

 • Sterke drive
 • zeer goede reikhoogte
 • comfortabel op tournee
 • Hoog toelaatbaar totaalgewicht
 • Verwijderbare batterij

Contra