Test 2023 – All Mountains tot 3300 Euro: Testwinnaar YT Jeffsy 29 Core 2

Het is alweer drie jaar geleden dat YT voor het laatst het aluminium frame van de Jeffsy in handen kreeg. Daarom is het niet verwonderlijk dat het huidige Core 2-model ook last heeft van een bekend probleem: al vanaf schoenmaat 41 wordt de ruimte tussen hiel en uitstekende staande staande achtervork schaars, wat lelijke slijpsporen op het frame veroorzaakt.
Betekent.

In de vlakke flip-chip instelling trapt de YT in vergelijking minder efficiënt dan andere fietsen. Het schommelen van de achterste driehoek is aanwezig, maar blijft gerechtvaardigd en kan volledig worden voorkomen via platformhendel. Met een hoge cockpit is de zitpositie rechtop en ontspannen. Mede door het statige gewicht is de Jeffsy een comfortabele klimmer.

De YT Jeffsy Core 2 stuurt uiterst intuïtief bergafwaarts. Bikers zijn centraal en goed geïntegreerd in het frame. Een korte zitbuis en een lage stahoogte zorgen ook voor veiligheid in smalle en steile doorgangen – ook interessant voor kleinere bestuurders.

Met uitzondering van zeer vlakke paden, kan de Jeffsy op elk terrein scoren. Op het vlakke ziet de fiets er nogal rustig uit vanwege het gewicht en de actieve vering. Aan de andere kant neemt het rijplezier toe met de snelheid. Zelfs bij hoge snelheden blijft het weggedrag ongecompliceerd, ondanks het korte bereik en de steilere stuurhoek en biedt het te allen tijde volledige controle.

Het chassis is gevoelig en vol op de trail. De achterste driehoek geeft je nooit het gevoel van te weinig reizen en heeft voldoende reserves, zelfs bij snelle, harde klappen. Hier loont het dat YT ondanks de spotprijs vertrouwt op hoogwaardige veerelementen. Ter vergelijking: Het circa 1,7 kilo lichtere topmodel YT Jeffsy Core 4 kost bijna 2200 euro meer. Zware rijders profiteren van de hoge stijfheid van het frame en de grote remschijven.

¹Prijs plus kosten voor verpakking, verzending en reconciliatie, indien van toepassing.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de in het laboratorium gemeten waarden (BIKE-laboratoriummeting) en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-vonnis is prijsonafhankelijk. BIKE-beoordelingen: super (250-205 p.), zeer goed (204,75-180 p.), goed (179,75-155 p.), bevredigend (154,75-130 p.), met zwakke punten (129,75-105 p.), onvoldoende (104,75-0 p.).

Source link