Test 2023 – All Mountains tot 3300 Euro: Specialized Stumpjumper Comp

Op het eerste gezicht is het moeilijk te begrijpen waarom de Specialized Stumpjumper Comp Alloy 600 tot 900 euro duurder is dan de andere testkandidaten. Het kan in ieder geval niet te wijten zijn aan de Fox-vork met gunstige ritmedemping en de schijf met lage bandbreedte. Op de oprit loont de dure Stumpjumper nog steeds: Het is heel gemakkelijk om de berg op te trappen.

Door een lange bovenbuis en de 55 millimeter steel zit je sportief uitgerekt. Met veel druk op het voorwiel en lange liggende achtervorken zijn zelfs steile hellingen geen probleem. De achterste driehoek vertoont nauwelijks tekenen van schommelen en de banden rollen snel.

Bergafwaarts profiteert de Stumpjumper van de extreem korte zitbuis. Hierdoor blijft er veel bewegingsvrijheid over het ver verlaagde zadel. In smalle, technische passages heb je de fiets ondanks de lange achterkant goed onder controle. Subjectief gezien biedt het het hoogste niveau van rijplezier op het parcours in het testveld. Alleen op het achterwiel gaat de Specialized alleen met veel moeite.

In veeleisend terrein toont vooral de vork de lagere veerwegreserves in vergelijking met de concurrentie. Bij grote schokken voelt de vering meer aan als die van een trailbike dan die van een potente All Mountain. Toch is de Stumpjumper vol op het parcours bij hard rijden. Maar dan voelen zware rijders ook de lagere stijfheid van de Fox-vork met zijn 34 millimeter standpijpen en missen ze vermogen op de SRAM G2-remmen.

Over het algemeen biedt de relatief lichte fiets met een goede 14,8 kilo een goed compromis tussen soepelheid, wendbaarheid en toergeschiktheid. Gemeten naar de apparatuur kunnen de Amerikanen echter duur betalen.

Lees ook:   Test All-Mountain-Bikes 2023: 6 touring MTB's tot 3300 euro in vergelijking

¹Prijs plus kosten voor verpakking, verzending en reconciliatie, indien van toepassing.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de in het laboratorium gemeten waarden (BIKE-laboratoriummeting) en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-vonnis is prijsonafhankelijk. BIKE-beoordelingen: super (250-205 p.), zeer goed (204,75-180 p.), goed (179,75-155 p.), bevredigend (154,75-130 p.), met zwakke punten (129,75-105 p.), onvoldoende (104,75-0 p.).

Source link