Supurb kindervolle mountainbikes: kinderfietsen met endurogenen

Voor goede kinderfietsen zijn er nu enkele fabrikanten. Het scala aan toepassingen varieert van “scooteren tot kleuterschool” tot “aanstormend talent”. Supurb kinderfietsen waren en zijn vanaf het begin bedoeld als sportuitrusting voor kinderen die willen mountainbiken. Dit was al het geval toen Sebastian Tegtmeier en Jürgen Schlender in 2012 samen begonnen met het bouwen van de eerste Supurb kinder-MTB’s en de endurogenen van hun Alutech-mountainbikes erin ademden.

Meer over de geschiedenis achter het merk Supurb

De nieuwe Supurb kinder mountainbikes worden nu exclusief gebouwd en gedistribueerd door Bike Components. En ze tonen ook de sportieve ambities van de 16-inch tot de 24-inch fiets. Zelfs de kleinste, de Supurb Bo16, wordt geleverd met netjes brede 2,25-inch banden en schijfremmen. Ook de vader van de Supurbs, Sebastian Tegtmeier, en het ontwikkelteam van Bike Components (BC) hebben in de nieuwe editie slimme details bedacht voor kinderfietsen.

 • De Shifter hebben handgrepen aangepast aan de ergonomie van kinderen, die ook verstelbaar zijn in de bereikafstand.
 • De Levelnine Stuur heeft slechts een klemdiameter van 25,4 mm, zodat kinderen het veilig kunnen vastpakken met hun kortere vingers en een 19 mm gripklem.
 • De Crank lengte is aangepast aan de balans wielmaat en kinderbenen.
 • De Schijfrem wordt beschermd door de gebogen stoelsteun in de achterste framedriehoek, zodat kinderen zich er niet per ongeluk op kunnen branden.
De Supurb Bo16 heeft een speciale naaf met strakkere vertandingen om de lege afstand bij de start te verkleinen.Foto: bc GmbH

De Supurb Bo16 heeft een speciale naaf met strakkere vertandingen om de lege afstand bij de start te verkleinen.

“We bouwen mountainbikes voor kinderen die offroad werken. Dit betekent dat we geen concessies doen aan de add-on onderdelen”, zegt Tegtmeier, die nu minder op de fietsen assembleert dan BC’s Director of Customer Experience. Concreet: SRAM achterderailleurs op Bo20 en Bo24; Manitou geveerde voorvork met eenvoudig instelbare luchtveer op de Bo24; Upgrade optie voor een geveerde voorvork op de Bo20. En: Optie voor een dropper post op Bo24.

Lees ook:   Sram GX Eagle Transmission AXS: Sram elektrisch circuit in betaalbare

Sebastian Tegtmeier is bijzonder trots op de bijzondere hub in de Supurb Bo16. “Voor de kleine single-speed fiets gebruiken we een naaf met een zeer fijne gearing”, legt hij uit. “Goedkopere naven met grotere tanden zorgen voor meer lege verplaatsing in het begin, wat leidt tot ongewenste verschuivingen in het zwaartepunt en het kind raakt uit het ritme bij het trappen.” En het klinkt bijna als de bekende Chris King-hub – lacht Sebastian.

De Supurb Bo20 heeft standaard een versnellingspook, een geïntegreerde zadelklem en kan optioneel worden uitgerust met een geveerde voorvork.Foto: bc GmbH

De Supurb Bo20 heeft standaard een versnellingspook, een geïntegreerde zadelklem en kan optioneel worden uitgerust met een geveerde voorvork.

Verdere framekenmerken van de Supurb Bo kinderfietsen

 • Intern gerouteerde treinen – minder hoeken en randen op het frame waar het kindje vast kan komen te zitten
 • Geïntegreerde zadelklem – opnieuw minder hoeken en randen op het frame.
 • Steekassen voor en achter – eenvoudige en zorgeloze montageoplossing voor voor- en achterwiel,
 • Eenvoudige remverstelling door de steekassen – maakt ouders gemakkelijker

De Supurb kinder mountainbikes in detail

Supurb Bo16

 • Prijs: 699,99 Euro
 • Gewicht: 7.5 kg
 • Leeftijdsgroep: 3,5 tot 6 jaar
 • Binnenpootlengte vanaf ca. 43 cm
 • Lichaamslengte ca. 100 tot 125 cm

Supurb Bo20

 • Prijs: 999,99 Euro
 • Gewicht: 9.1 kg
 • Leeftijdsgroep: 5,5 tot 8 jaar
 • Binnenbeenlengte vanaf ca. 50 cm
 • Lichaamslengte ca. 120 tot 140 cm

Supurb Bo24

De grotere Supurb Bo24 wordt standaard geleverd met de Manitou verende voorvork en 2,25-inch banden. Een Vario zadelpen kan achteraf worden gemonteerdrden.Foto: bc GmbH

De grotere Supurb Bo24 wordt standaard geleverd met de Manitou verende voorvork en 2,25-inch banden. Een Vario zadelpen kan achteraf worden gemonteerd.

Alle drie de Supurb kinderfietsen zijn verkrijgbaar in vier kleuren: gekkogroen, dasblauw, bijengeel en vossenrood. De mountainbikes voor kinderen zijn bijna volledig voorgemonteerd en zijn binnen een paar minuten klaar om te rijden.

Het verhaal achter Supurb kinder mountainbikes

Tussen 2018 en 2023 gebeurde er niet veel bij Supurb – althans voor de eindklant. Sebastian Tegtmeier en Jürgen Schlenders, beiden destijds bekend onder het label Alutech, richtten het merk Supurb op, ontmoetten de tijdgeest met echte mountainbikes voor kinderen en verkochten snel veel van hun MTB’s. “Maar toen durfden we gewoon niet in het merk te investeren”, legt Tegtmeier uit. Supurb was in 2012 en daarna misschien wel de enige leverancier van sportieve fietsen in de kleine kindermaten en ze hadden snel moeten groeien om aan de vraag te voldoen. Wat ontbrak was waarschijnlijk moed.

“Tegelijkertijd liep Alutech voor ons en we wilden het merk niet verkopen aan een producent.” De directe verkoop werd al afgehandeld door Bike Components uit Würselen bij Aken en in 2018 verkocht Tegtmeier Supurb aan BC.

Sebastian Tegtmeier, mede-uitvinder van de Supurb kinderfietsen en Director of Customer Experience bij Bike Components.Foto: Max Schumann

Sebastian Tegtmeier, mede-uitvinder van de Supurb kinderfietsen en Director of Customer Experience bij Bike Components.

Sebastian Tegtmeier is niet alleen blij dat zijn “Supurb Babies” weer gebouwd worden. Ook voor klanten ziet hij een groot voordeel in het feit dat alles nu uit één bron van BC komt: “Bij ons krijgt de klant ook al het andere dat nodig is. Van geschikte kleding en veiligheidsuitrusting – eenvoudige helmen tot fullfaces voor kinderen, kniebeschermers en beschermers – en het nodige gereedschap.”

Source link