Rotwild R.X 375 Pro in de Light E-MTB-test: licht, slank en vol vermogen

De Rotwild R.X 375 Pro* speelt een speciale rol onder de lichte e-bikes. Grund_ de motor. Dit komt omdat de Shimano EP8 op verzoek volledig vermogen levert, terwijl de meeste andere lichtgewicht eMTB’s vertrouwen op meer minimalistische schijven met minder pit. Met 19 kilo speelt hij nog volop in de lichte klasse.

Het edelhert wordt geleverd met aangepaste ondersteuningsniveaus om voldoende energie uit de kleine 375-batterij te halen voor langere ritten. Ook bijzonder: De lichte accu (minder dan twee kilo) is met één druk op de knop in enkele seconden te vervangen. Geen enkele andere e-bike maakt dit zo snel en gemakkelijk. Er is echter geen range extender voor dit systeem. Als je lange tochten wilt maken, kun je een tweede batterij gebruiken.

Verwisselbare batterijen zijn geen vanzelfsprekendheid op lichte eMTB's. Met zijn quick-release systeem heeft Rotwild een bijzonder snelle en eenvoudige optie voor het vervangen van de batterij.Foto: Adrian Kaether

Verwisselbare batterijen zijn geen vanzelfsprekendheid op lichte eMTB’s. Met zijn quick-release systeem heeft Rotwild een bijzonder snelle en eenvoudige optie voor het vervangen van de batterij.

Op pad: Zo rijdt de Rotwild R.X 375 Pro

In het zadel van deze lichte eMTB vallen de aangename toerhouding en de hoogwaardige contactpunten positief op. Een comfortabel Ergon zadel, goede handvatten en een ergonomische cockpit: zo voel je je meteen thuis. De besturing is neutraal en direct, waardoor de fiets zeer eenvoudig te besturen is. Dit is ideaal als u wilt dat de bestuurder passiever en comfortabeler op de weg is. Dit geldt zowel bergop als bergaf. Je hoeft geen rijtechniekprofessional te zijn om deze fiets te besturen.

De geïntegreerde Eightpins H01 is stijlvol gemaakt, maar biedt met 175 mm niet meer veerweg dan de klassieke concurrentie. Er zit veel meer in het NG2-model van Eightpins.Foto: Max Fuchs

De geïntegreerde Eightpins H01 is stijlvol gemaakt, maar biedt met 175 mm niet meer veerweg dan de klassieke concurrentie. Er zit veel meer in het NG2-model van Eightpins.

Op de trail valt de goede achterwielophanging van de Rotwild R.X 375 Pro op. De achterkant werkt gevoelig, veert comfortabel en laat zich niet storen door harde klappen. De matige geometrie en de banden met superdun karkas vertragen echter de ambities op ruw terrein. Met een gematigde rijstijl geeft de fiets veel veiligheid en kan hij direct en zelfverzekerd door belangrijke punten en rond bochten worden gemanoeuvreerd. Het weggedrag is beslist uitgebalanceerd, goedmoedig en ongecompliceerd, top voor toerfietsers. Samen met het hoge rijcomfort geeft dit de R.X 375 Pro de hoogste score in onze “Easy Riding” rating en de EMTB tip voor de Tour categorie in onze grote groep test van lichte fietsen.

De Nobby Nic banden met dun Superground karkas zijn top op tour, maar te zwak in ambitieus trailgebruik. Goed: Het zachte rubber op het voorwiel biedt merkbaar meer grip dan de hardere Speedgrip-versie.Foto: Max Fuchs

De Nobby Nic banden met dun Superground karkas zijn top op tour, maar te zwak in ambitieus trailgebruik. Goed: Het zachte rubber op het voorwiel biedt merkbaar meer grip dan de hardere Speedgrip-versie.

Trailspecialisten en downhillrijders kunnen er nog meer uithalen met robuustere banden – of ga direct voor het Enduro- of Gravity-model van de 375-serie. Op vlakkere paden trekt de fiets zijn sporen precies en doelgericht. Er is echter geen nadrukkelijk speels in de testvergelijking. Met de iets langere liggende achtervork kost het meer moeite om de fiets op het achterwiel of in de lucht te trekken.

Zware hellingen lukken goed met de Rotwild R.X 375 voor lichte omstandigheden. De kracht van de motor vergemakkelijkt steile hellingen - maar begunstigt dan ook een oplopend voorwiel. Dit is waar actief rijden vereist is.Foto: Max Fuchs

Zware hellingen lukken goed met de Rotwild R.X 375 voor lichte omstandigheden. De kracht van de motor vergemakkelijkt steile hellingen – maar begunstigt dan ook een oplopend voorwiel. Dit is waar actief rijden vereist is.

Bergop is het edelhert een van de meest capabele klimmers. De hoge prestaties van de Shimano EP8 maken het gemakkelijk om steile hellingen te beklimmen en de uitgebalanceerde geometrie houdt de fiets op het goede spoor. Op echt steile stukken moet de fiets echter actief worden aangedreven om het voorwiel op de grond te houden. Goed: De EP8 werkt efficiënt en klimt vele meters in hoogte, zelfs met een kleine batterij. Op voorwaarde dat de ondersteuning op de juiste manier wordt gekozen. Als u het volledige vermogen van de motor permanent gebruikt, kunt u teleurgesteld zijn door de korte actieradius. Bewust batterijbeheer is hier vereist.

Het Pro-model is het midden van drie uitrustingsniveaus en kost 9499 euro. In deze opstelling weegt de R.X 375 precies 19 kilo in maat L. Dit is geen recordwaarde onder lichte eMTB’s, maar het is een sterke waarde gezien de krachtige motor en de gemakkelijk te vervangen batterij. Als u zich echter concentreert op uitdagend terrein, moet u een paar honderd gram toevoegen voor robuustere banden. Anders is de uitrusting op het Pro-model absoluut coherent en topfunctioneel.

Motor en accu in de Rotwild R.X 375 Pro

85 Newtonmeter en meer dan 500 watt maximaal vermogen: dit zijn de vermogensgegevens van een klassieke e-mountainbike en een zeldzaamheid in de lichtklasse. Geen wonder, want Rotwild vertrouwt op Shimano’s EP8-motor en niet op een kleinere, lichtere, maar ook zwakkere minimotor. De voordelen zijn duidelijk: de bestuurder heeft desgewenst veel vermogen en koppel tot zijn beschikking, de motor is robuust en bewezen en maakt bovendien indruk met een goede efficiëntie.

Dikke krachtmotor in plaats van een slanke mini-unit: Rotwild (op de voorgrond) vertrouwt op de Shimano EP8.Foto: Max Fuchs

Dikke krachtmotor in plaats van een slanke mini-unit: Rotwild (op de voorgrond) vertrouwt op de Shimano EP8.

Hoewel het uiterlijk van de grotere eenheid nog steeds een kwestie van smaak is, heeft de keuze van de motor ook feitelijke nadelen. Met zo’n 2,6 kilo is de EP8 zo’n 600 gram zwaarder dan bijvoorbeeld een Fazua Ride 60. Bovendien is het aandrijfgeluid luider en in de afdaling rammelt de versnellingsbak. Geen van beide is echter zo extreem in de Rotwild R.X 375 als we hem kennen van andere EP8-fietsen.

Shimano EP8: Van de klassieke E-MTB motoren is de EP8 de lichtste. Dit maakt het ideaal voor gebruik in lichte E-MTB's zoals de Rotwild R.X 375 Pro afgebeeld. In de testvergelijking, hoogste prestaties en sterke efficiëntie, maar aanzienlijk groter en zwaarder. Jammer: rammelt in de afdaling.Foto: Max Fuchs

Shimano EP8: Van de klassieke E-MTB motoren is de EP8 de lichtste. Dit maakt het ideaal voor gebruik in lichte E-MTB’s zoals de Rotwild R.X 375 Pro afgebeeld. In de testvergelijking, hoogste prestaties en sterke efficiëntie, maar aanzienlijk groter en zwaarder. Jammer: rammelt in de afdaling.

De batterij van de R.X 375 kan binnen enkele seconden worden vervangen met de snelsluiting. Met iets minder dan twee kilo kan een tweede accu relatief ontspannen in de rugzak worden vervoerd. Er is echter geen range extender die aan de fiets kan worden bevestigd voor de edelherten.

De efficiëntie en het bereik van het systeem zijn bemoedigend. In onze uitgebreide actieradiustest haalde de Shimano-aandrijving aanzienlijk meer uit zijn batterij dan de fietsen met TQ- of Forestry-motoren – met een nominaal vergelijkbare batterij. Alle details en resultaten van onze range test vind je hier in de link! Dit veronderstelt echter dat de hoge prestaties van de EP8 spaarzaam worden gebruikt.

Conclusie over de Rotwild R.X 375 Pro:

De Rotwild R.X 375 Pro is een goed uitgebalanceerde tourer met een hoog niveau van comfort en geweldige rijeigenschappen. Krachtige motor, snelle verwijdering van de batterij. Maar uiteindelijk niet licht en liever niets voor trail shredders.

Specificaties en bladmuziek Rotwild R.X 375 Pro

Fabrikant

 • Prijs: 9499 Euro >> hier verkrijgbaar*
 • Maten: S / M / L /XL
 • Frame materiaal: carbon (hoofdframe en achterste driehoek)

Afmetingen²

 • Bereik¹: 1285 (+7)hm / 12,9 km/h gemiddelde snelheid (details over de test vindt u hier!)
 • Gewicht: 19 kg
 • Hoogte zwaartepunt: 526 mm
 • Breedte stuur: 780 mm
 • Crank lengte / Q-factor: 165 mm / 182 mm
 • Bodemvrijheid⁴: 497 mm

Uitrusting

 • Motor: Shimano EP8
 • Maximum koppel³: 85 Nm
 • Batterij³ / Gewicht² / Prijs Vervangende batterij: IPU375, 375 Wh / 1960 g / 750 Euro
 • Aandrijflijn: Shimano XT (12 versnellingen)
 • Overbrengingsverhouding (v. / h.): 34; 10–51
 • Scherm: Shimano SC-EM800
 • Bloedgroep. Totaal gewicht³:: 130 kg
 • Vork / Schokdemper: Fox 36 Performance Elite Fit4 / Float DPS
 • Voor/achter veerweg: 150 / 140 mm
 • Wielmaat: 29 inch
 • Telescopische ondersteuning: Eightpins H01, 175 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter): Shimano XT 8120 / 203 mm / 180 mm
 • Wielen: Crankbrothers Synthesis Aluminium E-MTB
 • Band (voor / achter): Schwalbe Nobby Nic Superground Soft / Speedgrip, 29 x 2.4”

EMTB-testresultaat⁵: 8,2 punten – zeer goed

EMTB Tip: Rondleiding

Rotwild R.X 375 Pro - Geometrie gegevensFoto: EMTB Test Department

Rotwild R.X 375 Pro – Geometrie gegevens

Rotwild R.X 375 Pro - KenmerkenFoto: EMTB Test Department

Rotwild R.X 375 Pro – Kenmerken

Foto: EMTB Test Department

¹ De waarden zijn bepaald voor gestandaardiseerde ritten op een asfalthelling met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4 procent. Trapvermogen van de rijder 175 watt, rijdersgewicht inclusief uitrusting 90 kg. Het ondersteuningsniveau is aangepast voor deze groepstest zodat alle fietsen met ongeveer dezelfde snelheid rijden, zie gemiddelde snelheid tussen haakjes. Het motorvermogen lag rond de 250 watt. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. Alle details over onze range test vind je hier in de link!

² Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

Stappentest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en de laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.

Source link