Rijderswissel: Alle transfers van de beste MTB-professionals voor het seizoen 2023

Toptransfers 2023 in mountainbiken

Hoewel er in het MTB-raceseizoen 2023 geen grote evenementen zijn zoals het EK of de Olympische Spelen, is er wel veel aan de hand voor professionele motorrijders en mountainbiketeams. De grote rijderscarrousel begon in november, toen de Braziliaan Henrique Avancini na acht jaar zijn vertrek bij Cannondale Factory Racing aankondigde. Maar ook half januari was nog niet bekend onder welke vlag en op welke fiets Avancini dit jaar zal zitten. Maar sinds 19 januari is het duidelijk dat de Braziliaan in 2023 met zijn eigen MTB-team op de circuits van de wereld zal staan. Enkele andere, vaste toptransfers van professionele motorrijders daarentegen hebben eind 2022 al plaatsgevonden en zijn officieel aangekondigd. We geven een overzicht van welke professionele mountainbikers in 2023 voor nieuwe teams gaan rijden.

Henrique Avancini 2023 met eigen raceteam met wielersponsor Caloi

Sinds 19 januari is het bekend dat de Braziliaan Henrique Avancini vanaf 2023 met zijn eigen ploeg start. Het vierkoppige mountainbiketeam heet Henrique Avancini Racing en is op pad met fietsen van de Braziliaanse fabrikant Caloi. Op Caloi-fietsen, die net als Cannondale of Santa Cruz tot de Pon Group behoren, was Avancini al in zijn begindagen onderweg toen hij in 2013 verrassend de MTB Bundesliga-wedstrijd in Münsingen won. Naast de Braziliaanse cross-country kampioenE Avancini rijden ook de Braziliaanse U23 kampioen Sabrina Oliveira en twee andere jonge aanstormende racers uit het Zuid-Amerikaanse land voor het raceteam.

Drie jonge Braziliaanse junioren en links de teamcaptain Henrique Avancini. Avancini's UCI MTB-team rijdt op Caloi-fietsen.Foto: Facebook/Caloi

Drie jonge Braziliaanse junioren en links de teamcaptain Henrique Avancini. Avancini’s UCI MTB-team rijdt op Caloi-fietsen.

Maxime Marotte nieuwe aanvoerder van het Rockrider Racing Team

De 36-jarige Fransman Maxime Marotte keert terug naar zijn roots en rijdt in 2023 voor het Rockrider Racing Team. Het mountainbiketeam, dat op de fietsen van de scheepvaartgigant Decathlon rijdt, bestaat pas sinds vorig jaar in de hoogste klasse van het mountainbiken. Na het einde van de carrière van Stéphane Tempier wordt Marotte in 2023 het nieuwe boegbeeld van de Franse ploeg. De Fransman Tempier is echter nog steeds aan boord als teammanager. Naast drievoudig Frans kampioen Marotte zal ook de 25-jarige Greta Seiwald in 2023 het Rockrider Racing Team versterken. Net als Marotte reed de Italiaan vorig jaar voor Santa Cruz FSA.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u een externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Dit maakt het mogelijk
persoonsgegevens kunnen worden doorgegeven aan platforms van derden. Lees meer in ons Privacybeleid.

Vidaurre en Koretzky bij Specialized Factory Racing

Alleen shorttrackspecialist Christopher Blevins (USA) blijft over van het mannenteam bij Specialized Factory Racing. Aan zijn zijde rijden in 2023 twee nieuwkomers op de fietsen van de Amerikaanse fabrikant in de UCI MTB World Cup: de jonge Chileen Martin Vidaurre en de Franse wereldbekerwinnaar Victor Koretzky. Vidaurre domineerde vorig seizoen de wereldbeker U23 en wordt beschouwd als een van de toekomstige sterren in de MTB-racerij. De 22-jarige wereldkampioen U23 van 2021 komt over van het Duitse Lexware mountainbiketeam, waarvoor de Duitse crosscountry-aas Max Brandl rijdt.

Lees ook:   Afwijkende kettinggeleider: meer dan alleen een kettinggeleider?

Ik ben blij en erg enthousiast om deel uit te maken van Specialized Factory Racing Team. Er waren zoveel factoren die mijn beslissing hebben beïnvloed. Maar Specialized is een racemerk, een van de beste die er zijn, en ik weet zeker dat ik de beste beslissing voor mezelf heb genomen. De motoren hebben een succesvolle geschiedenis en het team weet hoe ze moeten winnen. Aan de andere kant is er de grote gemeenschap van Specialized in Zuid-Amerika. Makkelijk zal het zeker niet worden. Er is veel te leren, maar ik ga mijn stijl behouden en iets geks proberen. Ik heb niet veel druk, dus het is tijd om de risico’s te nemen en meer ervaring op te doen. Mijn doel zal s zijnom het hele seizoen consequent te rijden. – Martin Vidaurre.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u een externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Dit maakt het mogelijk
persoonsgegevens kunnen worden doorgegeven aan platforms van derden. Lees meer in ons Privacybeleid.

Voor Victor Koretzky, Albstadt World Cup-winnaar van 2021, zal de overstap naar Specialized waarschijnlijk op relatief korte termijn hebben plaatsgevonden. Voor zijn wegploeg B&B Hotels-KTM was het pas laat in het jaar duidelijk dat het in 2023 niet door zou gaan. Als gevolg hiervan contracteerde Team Bora-Hansgrohe Victor Koretzky voor 2023. Aangezien Koretzky zal blijven deelnemen aan de MTB World Cup en Bora-Hansgrohe bekend staat om zijn deelname aan Specialized racefietsen, zal de voormalige Junior Wereldkampioen cross country uitkomen voor Specialized Factory Racing. Koretzky’s verklaarde doel is de Olympische mountainbikerace van 2024 in Parijs. Het vrouwenteam van Specialized Factory Racing blijft ongewijzigd: Haley Batten (VS), Sina Frei (SUI) en Laura Stigger (AUT) vertegenwoordigen het traditionele team uit de VS in cross-country en marathonraces.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u een externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Dit maakt het mogelijk
persoonsgegevens kunnen worden doorgegeven aan platforms van derden. Lees meer in ons Privacybeleid.

Ik ben verheugd om deel uit te maken van het Specialized Factory-team voor 2023 en daarna. De beslissing werd heel laat genomen nadat mijn laatste team niet in staat was om aan zijn verplichtingen te voldoen. Maar ik ben blij dat ik bij een team heb getekend waar ik mijn dromen kan najagen. Ik ga op pad voor Bora-Hansgrohe en we mikken op enkele eendagskoersen. Mijn doel is om aan het begin van het seizoen in goede vorm te zijn en het goed te doen in deze wegwedstrijden voordat ik naar MTB ga. Het WK in Schotland is belangrijk om je te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2024 en ik zal er alles aan doen om dit doel te bereiken. Helaas heb ik het team niet kunnen vergezellen op het laatste trainingskamp. Maar ik ken alle chauffeurs en kijk ernaar uit om ze binnenkort persoonlijk te ontmoeten. – Victor Koretzky

Lars Forster op Thömus Maxon

De tweevoudig Europees kampioen MTB Lars Forster versterkt het team Thömus Maxon. Het Thömus raceteam uit Zwitserland gaat daarmee nog sterker en nog breder gepositioneerd het seizoen 2023 in. Met de inzet van de 29-jarige Forster komt het team van teambaas Ralph Näf voor het eerst met drie renners in de eliteklasse bij de mannen. Mathias Flückiger en Vital Albin krijgen met de drievoudig wereldbekerwinnaar Forster een sterke man aan hun zijde.

Lees ook:   Goedkope hardtails in vergelijking: Rose Bonero 1 voor 1499 euro

We zijn erg blij dat we Lars Forster hebben kunnen contracteren. Ondanks zijn twee EK-titels, zijn 2019 World Cup-overwinning in Snowshoe en andere internationale overwinningen, heeft Lars nog steeds een groot, onbenut potentieel. Daarnaast past hij als persoon ook heel goed in het team. – Ralph Näf, teambaas van Thömus-Maxon

Lars Forster in het nieuwe teamshirt van Thömus Maxon voor 2023, dat Assos levert.Foto: Thömus Maxon Racing Team

Lars Forster in het nieuwe teamshirt van Thömus Maxon voor 2023, dat Assos levert.

Filippo Colombo aan schurter’s zijde met Scott-Sram

Nieuws bij het Scott-Sram MTB Racing Team van Thomas Frischknecht voor 2023: Terwijl Lars Forster het team verlaat voor Thömus Maxon, is Frischknecht blij met de komst van de 25-jarige Zwitser Filippo Colombo, die overkomt van het Absolute Absalon BMC Racing Team en het team compleet maakt naast Nino Schurter, Kate Courtney en Andri Frischknecht. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Filippo Colombo in 2022 een overtuigend MTB-raceseizoen heeft gehad. Vice-wereldkampioen in de shorttrackrace, twee wereldbekerzeges shorttrack, een tweede plaats op de XC World Cup in Mont Saint-Anne en de bronzen medaille op het EK spreken voor zich. Zijn sterke seizoen bracht Colombo naar de 5e plaats op de UCI-wereldranglijst, slechts één plaats achter wereldkampioen Nino Schurter.

Filippo Colombo over zijn nieuwe gereedschap bij Scott-Sram MTB Racing: de Scott Spark RC.Foto: Tom Alemanno

Filippo Colombo op zijn nieuwe machine bij Scott-Sram MTB Racing: de Scott Spark RC.

Pauline Ferrand-Prévot bij Ineos Grenadiers

Op 12 oktober kondigde de Franse MTB-superster Pauline Ferrand-Prévot aan dat ze vanaf 2023 voor Ineos Grenadiers zal rijden. Naast super allrounder Tom Pidcock rijdt de viervoudig wereldkampioen MTB van 2022 sinds november veldrijden in de Ineos-trui en met Pinarello-wielen. Het wordt interessant om te zien op welke mountainbikes de Française (maar ook Pidcock) op pad gaat tijdens haar UCI MTB World Cup-optredens in 2023. Ferrand-Prévot heeft met de overstap naar Ineos-Grenadiers al aangekondigd dat haar grote doel de binnenlandse Olympische Spelen in Parijs in 2024 zijn. Daar wil de tienvoudig wereldkampioen wielrennen de titel bij de elite (weg, veldrijden, MTB) winnen, die nog ontbreekt in haar collectie, namelijk de olympische zege.

2023 in dienst van Ineos-grenadiers op de mountainbikecircuits van de wereld: Pauline Ferrand-Prévot (30).Foto: Ineos Grenadiers

2023 in dienst van Ineos-grenadiers op de mountainbikecircuits van de wereld: Pauline Ferrand-Prévot (30).

Nadine Perks van Ghost naar jb Brunex Superior

Na twee jaar rijdt de Duitse crosscountryfietsster Nadine Perks (voorheen Nadine Rieder) in 2023 niet meer voor het Ghost Factory Racing Team, maar voor het Zwitserse team jb Brunex Superior.

Ondrej Cink 2023 op Mondraker

Keert in 2023 terug naar Mondraker: de Tsjech Ondrej Cink.Foto: Facebook/Ondrej Cink

Keert in 2023 terug naar Mondraker: de Tsjech Ondrej Cink.

Isla Short sluit zich aan bij Ghost Factory Racing

Isla Short is het nieuwe gezicht van het Ghost Factory Racing Team. De 26-jarige Schot was in het verleden al op pad voor een internationaal team voordat ze besloot om haar eigen project een paar jaar voort te zetten om te zien hoe ver ze ermee kan komen. De tweevoudig Schots kampioene heeft daarmee haar grenzen uitgeprobeerd en hoopt nu op precies de steun en samenhang in het WK-team die ze de afgelopen jaren miste.

De nieuwe cross-country rijder op Ghost Factory Racing 2023: de Schotse Isla Short. | Copyright: Aandacht Bouwers

De nieuwe cross-country rijder op Ghost Factory Racing 2023: de Schotse Isla Short. | Copyright: Aandacht Bouwers

Prominente XC-bikers zonder nieuwe teams

Hoewel het voor Henrique Avancini inmiddels duidelijk is dat hij met zijn eigen team wil starten, zijn er nog enkele andere bekende cross-country professionals waarvan de teams nog onbekend zijn voor 2023. Bijvoorbeeld: Jordan Sarrou (30). Waar de Franse wereldkampioen veldlopen van 2020 in Specialized terechtkomt, is nog open. Even onzeker is de toekomst van Thomas Litscher (2022 bij de Kross Orlen Cycling Team). De Zwitser nam eind 2022 afscheid van Kross en heeft nog geen nieuwe zender aangekondigd. Het is ook nog onzeker hoe het zal zijn met de KMC Orbea Racing Team en dus de twee sterke Deense bikers Marlene Degn en Sebastian Fini.

Nieuw topteam voor 2023: Orbea Factory Team

Het nieuwe Orbea Factory Team maakt in 2023 de sprong naar de eredivisie van het cross-country mountainbiken. Met nieuwe renners en een nieuwe teamstructuur gaat het naar de circuits van de UCI World Cup en naar de belangrijkste etappe- en dagkoersen van het seizoen. In het persbericht voor de teampresentatie staat: “Het Orbea Factory-team zal bijdragen aan spectaculaire races, de sport aantrekkelijker maken en meer fans naar de circuits brengen.” Vier professionele bikers zullen deze UCI mountainbikeploeg in 2023 vervoegen op de nieuwe Orbea Oiz: De Belg Pierre de Froidmont (26) en de Nederlandse Anne Tauber (27) zijn ervaren MTB-professionals. De 22-jarige Spanjaard David Campos werkt zijn eerste seizoen af in de hoogste raceklasse en de Fransman Luca Martin (20 jaar) komt uit in de U23-categorie. Naast het cross-country team zullen Lukas Baum en Georg Egger (Speed Company Racing) blijven deelnemen aan marathonraces op Orbea-fietsen.

Nieuw voor 2023 in de UCI Mountain Bike World Cup: Het Orbea Factory Team met vier renners rond Pierre de Froidmont en Anne Tauber (beiden vooraan).Foto: Fabrikant

Nieuw voor 2023 in de UCI Mountain Bike World Cup: Het Orbea Factory Team met vier renners rond Pierre de Froidmont en Anne Tauber (beiden vooraan).

Lapierre Mavic Unity: Nieuw Cross-Country MTB Team voor 2023

Elf jaar na zijn afscheid van de elite mountainbikesport keert Lapierre terug naar de top van het veldlopen met Team Lapierre Mavic Unity. Minder dan twee jaar voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs rust de traditionele Franse fietsfabrikant topfietsers opnieuw uit met zijn nieuwe Racefully Lapierre XR. Samen met Mavic, een ander Frans cultmerk, als co-partner. In 2023 bestaat het MTB-team uit drie vrouwelijke en drie mannelijke renners, velen van hen bekende gezichten en al succesvol in de afgelopen jaren:

  • Malène Degn (Denemarken)
  • Annie Last (Verenigd Koninkrijk)
  • Isaure Medde / U23 (Frankrijk)
  • Sebastian Fini Cartensen (Denemarken)
  • Thomas Litscher (Zwitserland)
  • Erik Haegstad (Noorwegen)
Lapierre's nieuwe MTB cross-country raceteam voor 2023 met Thomas Litscher, Annie Last en Marlene Degn (vooraan)Foto: Lapierre Mavic Unity

Lapierre’s nieuwe MTB cross-country raceteam voor 2023 met Thomas Litscher, Annie Last en Marlene Degn (vooraan)

Het gereedschap van het Lapierre Mavic Unity team: de Lapierre XR Racefully met Shimano componenten en Mavic wielen.Foto: Lapierre Mavic Unity

Het gereedschap van het Lapierre Mavic Unity team: de Lapierre XR Racefully met Shimano componenten en Mavic wielen.

Source link