Ochain Spider in de test: geniale slag of hocus-pocus?

Wat is de Ochain Spider?

Dit is hoe het Ochain-systeem aandrijft

Hoe de Ochain Spider werkt

Interview met Christian Textor, drievoudig Duits endurokampioen

Toen Aaron Gwin zich in 2015 bij de afdaling in Leogang uit het starthuis katapulteerde, brak de Amerikaan de ketting. Gwin keek even naar beneden en maakte toen het beste van de situatie: Hij racete totaal niet onder de indruk naar de finish en naar de overwinning. 3:34 minuten rijtijd, zonder een enkele pedaalslag. Na deze spectaculaire overwinning schoot de speculatie in het kruid. Was de ontbrekende ketting misschien zelfs een voordeel omdat het chassis vrijer kon bewegen? Of was Aaron Gwin in 2015 zo snel in Leogang omdat hij wist dat hij simpelweg geen andere keuze had dan zoveel mogelijk momentum te nemen over elke lastige plek?

Wat is de Ochain Spider?

Dat kettingkrachten repercussies hebben op het mountainbikechassis is niet nieuw. Ontwerpers gebruiken de kettingtakel bewust als onderdeel van de anti-kraakstrategie om te voorkomen dat de fiets achteraan op de knieën gaat bij het accelereren. De kickback van het pedaal is de keerzijde van deze constructieve aanpak. Bij het afbuigen wordt de achterste driehoek langer, de zwengel draait naar achteren, wat merkbaar is als een klap op het been en het chassis verhardt. Uitzondering: Op fietsen met een hoog draaipunt en katrol wordt de kettingtakel geneutraliseerd.

>> Meer achtergrondinformatie in onze kinematicagids

De Ochain is een spin met rotatievrijheid die anti-squat kan ontkoppelen en kickback bergafwaarts kan trappen. In de zwaartekrachtscène zijn sommige racers al op pad met het Italiaanse systeem, dat is geïnstalleerd tussen crank en kettingblad (zie interview met Christian Textor). Bij het trappen gedraagt de Ochain zich als een normale crank – behalve de iets grotere lege veerweg totdat de ketting in werking treedt. Als je zonder trappen op de pedalen staat, krijgt het blad de mogelijkheid om, afhankelijk van de opstelling, vier tot twaalf graden achteruit te draaien ten opzichte van de crank. Dit is bedoeld om pedaalterslagen in downhill, ontkoppeling chassis en bestuurder te voorkomen. “Bevrijd je ketting”, adverteert Ochain met zijn concept.

Lees ook:   merida elektrische mountainbike

Wanneer treedt de kickback van het pedaal überhaupt op de MTB op?

Critici van het systeem zeggen dat een pedaalschoppende trap in afdaling in principe alleen bij lage snelheden kan optreden. Alleen bij een zeer snelle slag spant de ketting sneller aan dan de naaf draait vanwege de rijsnelheid – wat een voorwaarde is voor het terugdraaien van het pedaal tijdens het rollen. Zelfs bij een hoge doorbuigsnelheid van 5 m/s, wat zelden voorkomt, ligt de wiskundige limiet voor onze Canyon Spectral testfiets dat trappen bergafwaarts zelfs in de middenversnelling mogelijk is rond de 18 km/u. Daarnaast speelt ook de hub een rol. Is het freewheel fijn of grof getand? Met ruwe tanden met 36 inklikpunten, zoals bij de DT-naaf op onze test mountainbike, heeft de rotor tot 10 ° rotatievrijheid voordat de vertanding ingrijpt – waardoor het terugslaan van het pedaal minder waarschijnlijk is. Het is echter toeval in welke positie de rotor ten opzichte van de poten is wanneer het wiel afbuigt.

De BIKE testers zijn overtuigd door het Ochain systeem

De praktische controle aan het Gardameer dwarsboomde alle theorie: Ochain overtuigde de meerderheid van de testers in ruw terrein. Met de 6° Spider voelde de Spectral beter en vrijer aan dan zonder, al heeft de fiets slechts een matige pedaalslag van 6° in een middenversnelling en werd er een DT-naaf met, zoals hierboven vermeld, vrij grote rotatievrijheid gebruikt.

Theorie of niet: Als je vooral bergafwaarts rijdt, moet je het kettingloze gevoel voelen. Voordat je de 300 euro overmaakt naar Ochain, is het logisch om een bekende afdaling zonder ketting aan te pakken. Als het Gwin-effect optreedt, kan Ochain de oplossing zijn om het met keten te ervaren.

Dit is hoe het Ochain-systeem aandrijft

In totaal waren er vier testers op pad met Ochain op twee mountainbikes, een Santa Cruz Hightower en twee identieke Canyon Spectral, voor de directe A-B vergelijking met en zonder Ochain.

De praktijktest overtuigde de testers.Foto: Max Fuchs

De praktijktest overtuigde de testers.

Lees ook:   Niets is gratis: Tarek Rasouli over de (verloren) kracht van MTB-films

In onze praktijktest op hobbelige Gardameer-paden was het merendeel van de testers binnen een paar meter diepte overtuigd van het systeem. De Ochain-Spider ontkoppelde de bestuurder meer van de kickback van het pedaal. Het voelde alsof er minder slagen door de benen drongen, wat rustiger was en leek minder vermoeiend. Het wekte ook de indruk dat de achterdriehoek ongehinderder kon werken, zonder interactie door de ketting. Het chassis voelde daardoor merkbaar rijker aan. Voor snelle starts daarentegen moet je eerst wennen aan de grote lege afstand van de crank. In situaties waar frequente starts en/of precieze timing in technische hellingen cruciaal zijn, is de Ochain even wennen.

Bij kunstmatige obstakels zoals trappen, hakken en treden werd een vergelijkbaar beeld gecreëerd als op het pad. Bij een gemiddelde snelheid van 20 km/u was het effect ook bij enkele slagen begrijpelijk. De Ochain sneed de uiteinden van de slagen af, wat resulteerde in een soepelere rij-indruk. Op de trap werd de rit met de Ochain ook akoestisch rustiger, het effect was subtieler in vergelijking met de ruigere trailervaring.

Voordelen van Ochain:

 • Ontkoppelt ketting en achterdriehoek
 • Rijden is stiller
 • instelbare rotatievrijheid

Nadelen van Ochain:

 • Extra slijtagedeel
 • meer gewicht
 • zachte start
 • onhandige innerlijke werking
Foto: BIKE testafdeling

Conclusie door Robert Kühnen, BIKE test editor

Ochain werkt. De slimme actieve spin kan een aanwinst zijn, afhankelijk van de fiets en rijstijl. Het systeem is echter alleen echt zinvol voor endurofietsers met een hoog aandeel downhill- of shuttlefietsers. Downhill-georiënteerde rijders wiens fietsen een merkbare pedaaltegenval hebben, zijn de belangrijkste doelgroep. Of je eigen fiets er baat bij zou kunnen hebben is makkelijk te testen: ga gewoon een bekende afdaling in zonder ketting.

Robert Kühnen, BIKE testredacteurFoto: Daniel Kraus

Robert Kühnen, BIKE testredacteur

Technische gegevens Ochain Spider

Actieve spin voor mountainbike volledigen. Wordt gemonteerd tussen crank en kettingblad en geeft het blad een draaivrijheid van vier, zes, negen of twaalf graden.

 • Prijs: 299 Euro zonder kettingblad
 • Gewicht: 128 gram
 • toegestaan gewicht van de rijder: 100 kilo
 • Compatibel met Sram, Shimano, Race Face, FSA, Cane Creek en anderen
 • 52 mm kettinglijn, 104 BCD, 30–36 tanden
De Ochain Spider is gemonteerd tussen de crank en het kettingblad.Foto: Max Schumann

De Ochain Spider is gemonteerd tussen de crank en het kettingblad.

Hoe de Ochain Spider werkt

De stalen veren worden opgeslagen in het middengedeelte.Foto: Robert Kühnen

De stalen veren worden opgeslagen in het middengedeelte.

Drie verwisselbare elastomeerbuffers geven het blad tussen de vier en twaalf graden rotatievrijheid ten opzichte van de crank. In afdaling, wanneer de rijder niet trapt, kan het blad achteruit draaien tegenover de crank als er een pedaal kickback optreedt. Bij het opstarten neemt de lege afstand naar voren toe totdat de ketting ingrijpt – een nadeel bij technisch opstijgen.

De elastomeerbuffer in het Ochain-systeem.Foto: Robert Kühnen

De elastomeerbuffer in het Ochain-systeem.

Vrijheid van rotatie van het Ochain-systeemFoto: Robert Kühnen

Vrijheid van rotatie van het Ochain-systeem

Interview met Christian Textor, 3x Duits Enduro Kampioen

FIETS: Hoe lang rijd je al met Ochain?

Christian Textor: Ik ben begonnen in 2021, dit seizoen heb ik er helemaal mee gereden.

Wat boeit je aan de Ochain?

Ik vind het idee spannend en ik ben enthousiast over de passie waarmee de ontwikkelaars betrokken zijn. Ze willen je niets verkopen, ze doen het omdat ze ervan overtuigd zijn.

In welke rijsituaties voel je echt verschil?

Kleine schokdempers, eenvoetig, in open terrein of een hangende bocht, waarbij je altijd in de kettingtakel staat. Dan merk ik hoe de fiets de grip beter vasthoudt en ook weer inhaalt als hij uitbreekt. De gevoeligheid is beter dan zonder.

Met welke snelheid is het effect van de Ochain het grootst?

Bij hoge snelheid valt het meer op, maar brengt het ook langzaamIk ben rustiger op de fiets, ik rijd meer onbeïnvloed.

Welke elastomeren rijdt u?

Ik heb alles geprobeerd van zes tot twaalf graden en rijd nu op negen graden in de Enduro World Series.

In welke cursus voel je het effect het duidelijkst?

In de middenversnelling merk ik het voordeel duidelijker dan in een zware versnelling, omdat de pedaal kickback groter is.

Hoeveel onderhoud heeft het Ochain-systeem nodig?

Het nieuwe systeem vanaf 2022 vergt aanzienlijk minder onderhoud dan de 2021-versie. We demonteren het wiel profylactisch voor elke race, zelfs als dit niet echt nodig is. Zo hebben we ook de Ochain onderhouden. Voor de privé-operatie zou zeker niet zo veel service nodig zijn, omdat ik één keer per seizoen zou smeren.

Wil je niet meer zonder Ochain rijden?

Nee, ik ben erg op hem gaan houden. Het beste zou een steriel systeem zijn – een combinatie van zeer fijn getande naaf en ochain met meer hoek – dan zou het systeem altijd hetzelfde werken.

Christian Textor, drievoudig Duits Enduro MTB kampioenFoto: Adrian Kaether

Christian Textor, drievoudig Duits Enduro MTB kampioen

Source link