MTB herfstgebieden: De mooiste alternatieven voor de Alpen | FIETS

Provence: Luberon Natuurpark

Het Luberonmassief in Zuid-Frankrijk is slechts 60 kilometer lang, vijf kilometer breed en 1125 meter hoog. Maar de diversiteit van de rotsachtige achtergronden en het onuitputtelijke netwerk van paden trekt op magische wijze endurorijders van over de hele wereld aan. Beste startpunt van de tour: Saint-Saturnin.

De toptour: Colorado Provencal

 • Lengte: 22,3 kilometer
 • Bergop: 628 meter hoogte
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Beschrijving van de tour
De perfecte tijd voor deze enduroronde is juni. Dan mengen de lavendelvelden zich ook in de toch al grote verfpot van het landschap. Maar ook in de herfst is deze rush door de dieprode canyons van de voormalige okerkleurige mijngebieden een ware belevenis. De tour begint in het dorp Rustrel en klimt de hellingen op naar de Colorado Provencal. Op de top balanceert een pad op en neer door de afgrond en onthult uitzicht op de vurige en bizarre rotsformaties van de kloof. Daarna maakt de ronde een brede lus door de lavendelvelden om aan het eind weer de diepe canyon rood in te duiken. Let op: Vanwege de vele fotopauzes, zorg ervoor dat je meer tijd plant! De GPS-gegevens voor de tour kunnen aan het einde van het artikel worden gedownload.
Tip voor liefhebbers van langeafstandsskiën: Je kunt de regio ook op een zeer trail-achtige manier doorkruisen. De “Grande Traversée VTT de Vaucluse” is bewegwijzerd – voor zijn 400 km en 10.000 hm heb je ongeveer een week nodig.

Overnachten: Prachtig gelegen camping met uitzicht op de rode okerkleurige kliffen: Camping le Colorado in Rustrel, camping-le-colorado.fr

In de vuurrode natuurlijke pumptrack van de Luberon kun je helemaal niet in een herfstdepressie vervallen. | Fotograferen. Markus Greber SkyshotIn de vuurrode natuurlijke pumptrack van de Luberon kun je helemaal niet in een herfstdepressie vervallen. | Fotograferen. Markus Greber Skyshot

Belgische Ardennen: Stoneman Arduenna

België, Frankrijk en Luxemburg delen de bosbergen van de Ardennen, die tot 652 meter hoog zijn. Drie landen die mountainbikers met open armen ontvangen. Daarom scharrelen niet alleen single trail liefhebbers, maar ook liefhebbers van lange afstanden hier tot de sneeuwvrije wintermaanden op het gemarkeerde Stoneman circuit “Arduenna”.

De toptour: Stoneman Arduenna

 • Lengte: 176 kilometer
 • Bergop: 3900 hoogtemeters
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld

Beschrijving van de tour
Natuurlijk breek je geen hoogterecords in het Belgische deel van de Ardennen, maar als je de Stoneman-route in één dag wilt breken, beleef je misschien toch je persoonlijke Waterloo. De meeste beklimmingen in het grootste hoogveen van Europa zijn kraakhelder steil en kosten granen. Maar het is sowieso een goed idee om minstens twee dagen te nemen voor deze tour. De kleine bergketen wordt doorkruist door waterlopen en daardoor vormen zich hier in de herfst mystieke en zeer fotogenieke mistwolken. Onderweg moeten in totaal acht stations worden verkend om aan het einde de trofee van de finisher mee naar huis te nemen.

Lees ook:   Cube Nuroad Hybrid C:62 400X: Cube elektrificeert zijn gravelbike met Bosch SX-motor

Overnachten: Langs de route wachten 16 fietsvriendelijke accommodaties op u. Alle informatie: www.stoneman-arduenna.com

De Ardennen zijn een spannende en zeer trail-based voortzetting van het Eifelgebergte. | Fotograferen. Dennis StratmannDe Ardennen zijn een spannende en zeer trail-based voortzetting van het Eifelgebergte. | Fotograferen. Dennis Stratmann

Ertsgebergte en Zittaugebergte

Basaltzuilen, kilometerslange paden helemaal tot aan Tsjechië, een Stoneman lange afstand, een trailcentrum, een cultmarathon, verzengende wolkenzeeën en, in het verre oosten, rotsen die als paddenstoelen uit de grond schieten – bijna geen enkel ander Duits middelgebergte is zo veelzijdig als het Ertsgebergte met het aangrenzende Zittau-gebergte. Steffi Marth, Duitslands beste viercrosser, is praktisch thuis in het Ertsgebergte, dus natuurlijk vroegen we haar naar de tour, die niet mag ontbreken in de omgeving.

Foto: privé“Surfen op gevarieerde paden door naaldbossen en de Tsjechische grens oversteken naar het Klinovec Trail Park. Beter dan dit wordt het niet”, zegt Steffi Marth.

Steffi’s toptour: naar het Klínovec Trail Park

 • Lengte: 50,5 kilometer
 • Bergop: 5088 hoogtemeters
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Beschrijving van de tour
Vanaf de legendarische Bar Prijut 12 in Oberwiesenthal gaat het over het verwoeste dorp Königsmühle over de groene grens naar Tsjechië en over prachtige bospaden naar Pürstein. Hier baan je je een weg over de steile zuidflank van het Ertsgebergte weer rijk, deels grof grind 800 meter bergopwaarts naar de 1244 meter hoge Keilberg. Hier vind je het veelgeprezen trailpark Klínovec met zijn Super-Lines Baron en Rubin. De stoeltjeslift maakt een tweede afdaling gemakkelijk mogelijk. Maar je moet niet te veel tijd verspillen, want terug naar Oberwiesenthal zijn er nog 500 meter hoogte over de Kleiner Fichtelberg gevolgd door een geblokkeerde afdaling.
Download de GPS-gegevens voor de tour aan het einde van het artikel.

Overnachten: In het “Waldeck” kunt u voor 15 euro in de slaapzaal slapen, voor 50 euro in een tweepersoonskamer of voor 25 euro kunt u de camper parkeren, www.waldeck-oberwiesenthal.de

In het Zittaugebergte, in het uiterste oosten van het Ertsgebergte, nemen de rotsen steeds spectaculairdere vormen aan.Foto: Tobias WoggonIn het Zittaugebergte, in het uiterste oosten van het Ertsgebergte, nemen de rotsen steeds spectaculairdere vormen aan.

De Trail Centers van Ierland

Qua oppervlakte net iets groter dan Beieren, Ierland heeft nu zijn vijfde trailcentrum geopend – en elk met maximaal 50 kilometer trailnetwerk, is eigenlijk een hele week vakantie waard. September is trouwens een van de meest stabiele weermaanden in Ierland (14 tot 18 graden).

De top tour: Trailcenter Roadtrip

 • De 5 Ierse trail centra: Ticknock, Coolaney, Ballinastoe, Ballyhoura, Slieve Blooms
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot zeer moeilijk, verschillende lijnen om uit te kiezen

Trail Center Beschrijving:

Alle vijf trailcenters hebben verschillende karakters, al staan ze onder leiding van één man, namelijk Niall Davis. De voormalige wereldbekerrenner is officieel belast met de taak om trailcentra over het hele eiland te ontwikkelen. En het resultaat is iets om trots op te zijn. Ticknock: De lokale berg van Dublin inspireert met 22 uitdagende paden. Het nieuwste centrum in Coolaney heeft al 39 kilometer aan uitbundig gebouwde speelelementen, Ballinastoe omvat 28 kilometer aan paden en biedt een grote servicekern. Ballyhoura is het oudste centrum met een padennetwerk van 50 kilometer, op de voet gevolgd door Slieve Blooms met 49 kilometer.

Lees ook:   hoe hard gaat een mountainbike

Overnachten: De beste manier om de gastvrijheid van de Ieren te ervaren is door middel van bed and breakfast. Als u met een camper reist: Boeren stellen vaak hun weilanden beschikbaar!

Ticknock Mountains boven de daken van Dublin: nu een trailparadijs.Foto: Markus GreberTicknock Mountains boven de daken van Dublin: nu een trailparadijs.

Tsjechië: Rychlebské stezky

Misschien wel het beste trailcentrum van Europa bevindt zich aan de Tsjechisch-Poolse grens, waar het liefdevol wordt verzorgd, verzorgd en voorzien van nog meer leuke gimmicks door de makers. Met het parcours “Dr. Wiessner” is er nu zelfs het mooiste bergopwaartse plezier. Het enige verbod: E-MTB’s!

De Top Tour: Dr. Wiessner & Superflow

 • Lengte: 18 kilometer
 • Bergop: 415 meter hoogte
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Beschrijving van de tour
Normaal gesproken bouwen bikeparks bergopwaartse paden aan om specifiek e-sportliefhebbers aan te spreken. Niet zo in het Rychlebské stezky trail center bij Cerná Voda: Hier hebben de makers de Dr. Wiessner zo in het terrein gedrapeerd dat je met een normale fiets bijna geen 400 hoogtemeters voelt. E-MTB-rijders zouden hier echter andere rijders rijden en onnodige stress, files en hogere slijtage van het parcours veroorzaken. Dat laatste zou zonde zijn, want de beste trailbouwers van Europa kijken jaloers naar deze creatieve lijnen. Wie de Superflow-afdaling gemakkelijk onder de knie heeft, kan zich een weg voelen naar de rode en zwarte afdalingen. Trail informatie en openingstijden: www.rychlebskestezky.cz

Overnachten: Direct bij het trailcentrum is er een camping met sanitaire voorzieningen (geen reservering vooraf), parkeerplaats voor de camper: 10 euro per nacht. Maar ook vakantieappartementen en pensions zijn in de buurt.

Voor perfecte stroompaden kan ik zonder alpine gletsjerpanorama’s. Rychlebské is me echter te ver. De 60 km lange achtbanen in het nabijgelegen Pod Smrkem zijn voor mij genoeg. Ze zijn niet dichtgeslibd, zelfs niet als het regent. – Tourauteur Christian Penning

Uiterst creatieve lijnen leiden door het bos bij Cerná Voda.Foto: Max FuchsUiterst creatieve lijnen leiden door het bos bij Cerná Voda.

Provence: Terres Noires-Toboggans

Eventspecialist Karen Eller is de hele zomer op pad in de Alpen. In de herfst, als het seizoen ten einde loopt, pakt het gezin ze gewoon in de camper. Hun bestemming: Digne-les-Bains in het zuiden van Frankrijk.

De zwarte zandstenen heuvels van de Franse Terres Noires zijn bedekt met een uniek netwerk van paden. Het nabijgelegen Evo bikepark is ook een van de beste bikeparks die ik ken. Boek van tevoren een shuttle! – Karen Eller, fietsgids

Informatie over het bikepark: www.evobikepark.com

Sebastian Meindl maakt volop gebruik van de bandendownforce in de zwarte zandstenen heuvels van Digne-les-Bains.Foto: David SchultheissSebastian Meindl maakt volop gebruik van de bandendownforce in de zwarte zandstenen heuvels van Digne-les-Bains.Karen Eller, Fiets-GuidinFoto: privéKaren Eller, Fiets-Guidin

Franse Pyreneeën: Lourdes

De kleinere zusjes van de Alpen bouwen een 430 kilometer lang grenshek tussen Frankrijk en Spanje. Hier zijn de bergen slechts tot 3404 meter hoog, maar de valleiflanken zijn steil en de paden en paden erin zijn meestal uitdagend. Een fietshotspot midden in het Centraal Gebergte: Lourdes. Wielrenners maken hier de pelgrimstocht vanwege de Tourmalet en Col d’Aspin passen, mountainbikers vanwege de paden bij de Pic du Midi du Bigorre (2877 m).

Lees ook:   Hoe nuttig zijn intercomoplossingen voor mountainbikers?

De toptour van Lourdes: Pic du Midi

 • Lengte: 47 kilometer
 • Bergop: 1500 meter hoogte
 • Bergafwaarts: 4200 meter diepte
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Beschrijving van de tour
Bij het bergstation van de 2877 meter hoge Pic du Midi is er een prachtig uitzicht tot aan de vuurtoren van Biarritz, 150 kilometer verderop, en een 25 kilometer lange, supertrail-afdaling met 2700 meter diepte en slechts twee tegenbeklimmingen. Maar in het land van de beroemde Tour de France-passen is het natuurlijk ook een steile klim: 1300 steile meters hoogte naar de Col de Riou, waarop nog een 1200 meter lange afdaling op je wacht in de vorm van een kronkelend maar vooral vloeiend natuurpad. De GPS-gegevens voor de tour kunnen aan het einde van het artikel worden gedownload.

Overnachten: Hôtel Christian in Lourdes, 10 rue Richelieu, www.hotel-christian.fr, Accommodatie in Val d’Azun: Hôtel Le Picors, www.hotel-picors.fr

Europa's op een na grootste bergketen is slechts 3404 meter hoog, maar een spannend endurogebied tussen Frankrijk en Spanje.Foto: Patrick KunkelEuropa’s op een na grootste bergketen is slechts 3404 meter hoog, maar een spannend endurogebied tussen Frankrijk en Spanje.

Punta Ala: Paden aan de Toscaanse kust

Eens per jaar reist fietsavonturier Holger Feist naar Punta Ala, aan de kust van Toscane:

Vanwege de Sentinel en Fast &Furious trails, maar bovenal hou ik van de meer technische lijnen bij Tirli. In dit kleine bergdorpje wacht ons favoriete restaurant, Leccio Moro, ook op u met authentieke Toscaanse gerechten. U kunt slapen op de camping direct aan zee of in het Bike Hotel Massa Vecchia. – Holger Feist, fietsavonturier en mede-oprichter van EVOC

Punta Ala aan de Toscaanse kust biedt aangename temperaturen tot ver in november.Foto: Max SchumannPunta Ala aan de Toscaanse kust biedt aangename temperaturen tot ver in november.Fietsverkenner en EVOC mede-oprichter Holger FeistFoto: privéFietsverkenner en EVOC mede-oprichter Holger Feist

Frankrijk: Cantal

Tourauteur Patrick Kunkel houdt van Franse paden. Ook vanwege de gKeuken:

Het Cantalgebergte ligt op zes en een half uur rijden van Freiburg. Maar ze zijn de moeite waard als je de vierdaagse tour rond wat ooit de grootste vulkaan van Europa was (180 km/7000 hm) aanpakt. Op de paden in de bijna boomloze hellingen van de Kegelberg ben je alleen, ’s avonds zit je aan lange tafels in gezelschap en krijg je het beste eten geserveerd. – Patrick Kunkel, Auteur

De Cantal in het hart van het Franse Centraal Massief, ooit de hoogste vulkaan van Europa.Foto: Patrick KunkelDe Cantal in het hart van het Franse Centraal Massief, ooit de hoogste vulkaan van Europa.Tour auteur Patrick KunkelFoto: privéTour auteur Patrick Kunkel

Toscane: De Apuaanse Alpen

Fietsbeklimmer Harald Philipp gaat het liefst naar de Garfagnana, waar het hoge bergachtige deel van Toscane door de Apuaanse Alpen loopt.

Mijn maatje Richard bouwt hier in de Apuaanse Alpen al jaren ridgeline trails, die zelfs gecombineerd kunnen worden tot tochten van meerdere dagen. Soms brengt zijn vrouw Sandra ons naar de ingangen van het pad. Als je ooit in de buurt bent: stop zeker bij de Ceragetta-hut en probeer de huisschnaps “Niente”. Zelfs de kers erin maakt je dronken! – Harald Philipp, fietsbeklimmer

Geen cipressenlaan in zicht, maar toch Toscane: de Apuaanse Alpen in de Apennijnen.Foto: Stefan VoitlGeen cipressenlaan in zicht, maar toch Toscane: de Apuaanse Alpen in de Apennijnen.Harald Philipp heeft al veel trails meegemaakt in deze wereld. Op vakantie wordt hij echter aangetrokken door de Apuaanse Alpen om zijn trailmaatje Richard te bezoeken.Foto: Markus GreberHarald Philipp heeft al veel trails meegemaakt in deze wereld. Op vakantie wordt hij echter aangetrokken door de Apuaanse Alpen om zijn trailmaatje Richard te bezoeken.

GPS-gegevens voor de herfsttochten

Voor de volgende drie tours die hierboven zijn beschreven, kunt u de GPS-gegevens downloaden onder de link.

 • Provence/Colorado Provençaals
 • Pyreneeën: Pic du Midi
 • Ertsgebergte: Van Oberwiesenthal naar het Klínovec Bike Park

>> Klik hier voor GPS-gegevens <<