Merida Silex: Merida onthult officieel nieuwe gravelbike

Met zijn verrassende succes op het WK heeft Matej Mohoric zowel zichzelf als zijn outfitter Merida een grote verrassing bezorgd. In zijn eerste race op gravel kroonde de Sloveen zich tot wereldkampioen en haalde hij onverwacht de krantenkoppen. De Bahrain Victorious teamprof zegevierde op een gecamoufleerde Merida Silex, die de Taiwanese fabrikant nu officieel heeft gepresenteerd.

Al kan de nieuwe Silex ook titels winnen: Met de tweede generatie van de gravelbike richt Merida zich minder op racers en meer op het avontuurlijke karakter. De meest opvallende verandering betreft de framegeometrie: de stack is ingekort (607 millimeter) en het bereik is vergroot (412 millimeter), wat resulteert in een meer langwerpige rijpositie in vergelijking met zijn voorganger. In het vijf jaar oude originele model was het stuur nog steeds extreem hoog geplaatst, waardoor het voorwiel soms de neiging had om te bokken op steil terrein. Dankzij de langere wielbasis (1082 in plaats van 1061 millimeter) en de slappere balhoofdhoek (69,5 in plaats van 71 graden) moet de nieuwe Merida Silex nu moeiteloos over onverharde wegen en steile beklimmingen rollen.

De gravelbike blijft aangeboden worden in carbon of aluminium frames. Volgens de fabrikant weegt de carbon versie 1220 gram, terwijl de aluminium versie 680 gram zwaarder is. De complete wielen wegen tussen de 8,4 kilogram voor het topmodel Silex 10K en 9,8 kilogram voor het lichtste aluminium model: de Silex 700. Beide versies hebben veel bevestigingspunten voor tassen of spatborden gemeen – ook minder racekarakter dan toerfiets. De carbon modellen zijn uitgerust met een magnetische flessenhouder van Fidlock, terwijl een bagagerek achteraf kan worden gemonteerd op de aluminium modellen. De maximale bandenspeling van 45 millimeter is af fabriek gegarandeerd.

Lees ook:   acid cube mountainbike

Om ervoor te zorgen dat de Silex ook bij volle belading snel remt, maakt Merida gebruik van grote remschijven met een diameter van 180 millimeter. Gravelbikes gebruiken meestal “slechts” 160 mm schijven. Bovendien zijn koelribben ontworpen om oververhitting onder volledige belasting te voorkomen. In alle uitrustingsniveaus worden de rem- en schakellijnen via de headsetdop naar de binnenkant van het frame geleid. De kabels van een optionele dynamo voornaaf zijn ook ge├»ntegreerd.

Merida biedt drie carbon en drie aluminium modellen aan. Alleen het topmodel Silex 10K heeft een elektronische versnellingspook met Sram Red AXS en een grote MTB-cassette. Daarnaast is het uitgerust met een radiografisch bestuurbare dropper post. De andere modellen vertrouwen op Shimano mechanische groepsets (GRX of Sora) en hebben enkele of dubbele cranks. Voor de wielen, het stuur en de zadelpen vertrouwt Merida grotendeels op robuuste aluminium componenten. Daardoor blijven de prijzen vrij betaalbaar in vergelijking met andere concurrenten: de carbonmodellen kosten tussen de 2349 en 5499 euro, terwijl de aluminium modellen tussen de 1349 en 2599 euro worden verhandeld.