Lichte e-MTB Down Country 2023: Scott Lumen eRide 900 SL Review

Geen schok, geen motor – op het eerste gezicht lijkt de Scott Lumen eRide verwarrend veel op de niet-gemotoriseerde Scott Genius. Dankzij de supercompacte TQ HPR 50 kan het Zwitserse bedrijf zijn onderscheidende concept met geïntegreerde demper bijna één-op-één overbrengen op de E-MTB. Maar het is niet alleen de look die opvalt. Het waanzinnig dure topmodel weegt een magere 15,9 kilo met een permanent geïntegreerde 360-accu. Met de superlichte wielen trapt de speedster ook zonder motor heel lichtvoetig. Ook het onderstel, dat vanaf het stuur gehard kan worden, past hierbij. De motor blijft dus vrijwillig voor langere tijd uit. Als je dan de discrete TQ HPR 50 aanzet, klimt het lumen zelfverzekerd, zelfs lastige beklimmingen.

De fiets is ook erg leuk in de afdaling. Zelfs als de lichtgewicht uitrusting, vooral de banden, geen al te hard tempo toestaat. Dit is typerend voor de down-country categorie. De Lumen kan schitteren op sportieve tochten en golvende trailritten. Sterke acceleratie, levendige rijervaring, uitgebalanceerd weggedrag, dat is een succes.

Overigens heeft de geïntegreerde demper niet alleen een visuele impact. De ruimte in het hoofdframe wordt gebruikt voor een tweede bidonhouder. De optionele extra accu (160 Wh) en een grote waterfles passen tegelijkertijd op de fiets. Minder positief aspect: De demper is veel moeilijker te bereiken voor setup. Als de fiets ondersteboven staat, kun je gemakkelijk bij het serviceluik onder de trapas.

¹Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

³Stappentest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

Lees ook:   Helikopterredding: tips om hoge kosten te voorkomen