Lapierre E-Zesty: tijdreizen per trailbike van 2018 tot vandaag

Man, man, man, e-bike ontwikkeling is echt racen in een varkensgalop! Nog maar vijf jaar geleden was er nog een verhitte discussie over de vraag of batterijen echt in de onderbuis thuishoren, wanneer ze lelijk op de bovenbuis worden geklemd voor stijvere en lichtere frames. Of een e-bike een zwakke motor en een kleine accu nodig heeft – maar bijna niemand stelde deze vraag. Behalve Lapierre misschien. Vanuit het perspectief van vandaag was dit absoluut pionierswerk toen de Fransen in 2018 de E-Zesty lanceerden: de eerste volledig met de Fazua Ride 50 in de onderbuis. De dwergaandrijving met een 250 Wh accu kon in één klap worden ingeruild voor een plastic hoesje en werd daarom door de Duitse motorfabrikant graag geadverteerd met het 2-in-1 voordeel.

De Lapierre E-Zesty AM Ltd. 2023 weegt een slanke 18,15 kilo.Foto: Max FuchsDe Lapierre E-Zesty AM Ltd. 2023 weegt een slanke 18,15 kilo.

Er werd sceptisch naar de presentatie gekeken, onder meer op de EMTB-redactie. Omdat ik al een tijdje met de minimotor in duurtesten (Focus Raven) op een hardtail reed en het geweldig vond, wilde ik het vreemde concept tot op de bodem uitzoeken. En dat heb ik gedaan. Na een uitgebreide proefrit was het zadel op, was de carbon velg op het achterwiel kapot en was mijn enthousiasme voor het lichte E-MTB concept nog steeds op 100 procent. Want ook al had de Lapierre E-Zesty destijds last van een duikende achterdriehoek, een te vlakke zithoek en een sterk beperkte actieradius, het basisidee was voor mij absoluut overtuigend. De eigen actieradius uitbreiden met sportieve zelfstandaarden en discrete ondersteuning en vervolgens genieten van een bijna klassiek fietsgevoel op de afdalingen leek harmonieus.

“Vestigt de Lapierre E-Zesty misschien een nieuwe e-bike categorie?” was destijds mijn provocerende kernvraag. Vandaag is het antwoord ja. Lichte E-MTB’s liggen sinds uiterlijk 2020 op ieders lippen en bijna elke fabrikant heeft er nu een in zijn assortiment. En Lapierre? Heeft zijn E-Zesty gerenoveerd. Wederom met Fazua motor, maar verder was alles tot aan de laatste schroef anders gedaan. En de Ride 60 heeft niet veel gemeen met zijn voorganger. Vooruitgang in de galop van een varken.

Zo rijdt de nieuwe Lapierre E-Zesty

“Wauw, dat is makkelijk!” De uitroep tijdens de hijstest komt tegenwoordig bijna vaker voor dan vijf jaar geleden. In die tijd wogen volwaardige e-bikes met hun externe accu’s van 500 wattuur vaak maar 21 kilo. De Lapierre E-Zesty was met zijn 18 kilo niet zo’n extreem verschil. Inmiddels is het gemiddelde gewicht van de grote broers afgevlakt op bijna 25 kilo. De dikke batterijen eisen hun tol. De overstap naar de zeven kilo lichtere Lapierre is nu dan ook extreem.

Lees ook:   Giant Stance E +: Grote update voor de betaalbare e-bike Volledig

EMTB-tester Christian Schleker aan het werk.Foto: Max FuchsEMTB-tester Christian Schleker aan het werk.

Alles voelt meteen een hele hoek lichter, wendbaarder en natuurlijker aan als je hem voor het eerst oprolt. Bij de Lapierre E-Zesty AM LTD is echter ook alles bijgesneden om heel licht te zijn. Volgens de fabrikant moet het frame een smalle 2630 gram wegen in maat M. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de permanent geïnstalleerde batterij in de klassiek gesloten buis. Daarnaast carbon wielen, carbon stuur en de lichtgewicht Rockshox Pike Ultimate voorvork met 140 millimeter veerweg. De lichtste e-fully met een Fazua Ride 60 motor die we ooit in het EMTB testlaboratorium hebben gehad is klaar. En dankzij deze rit is het ook nog eens een van de stilste e-bikes waar je op kunt rijden. De Münchense aandrijving bromt discreet, hoorbaar onder volle belasting, maar nooit vervelend.

Motor met veel giek

Afgemeten aan het volume is het ook enorm krachtig. Vooral in de medium-modus heeft het een zeer goede balans van zachte, zeer natuurlijke ondersteuning en veel knallen. Het kan niet de brute kracht van een klassieke krachtmotor à la Bosch CX aan, maar de stuwkracht is zelfs op steile beklimmingen voldoende om gemakkelijk op te staan, zelfs met beheersbare persoonlijke kracht. En dankzij de grotere accu gaat de nieuwe E-Zesty ook veel verder dan zijn voorganger. De actieradius is bovengemiddeld voor een lichte fiets. Het onderstel van de Lapierre ondersteunt bergop heel goed. De achterste driehoek van de nieuwe E-Zesty is zeer stabiel en stil in de slag. De blokkeringshendel was nooit nodig. De zitpositie is in balans en de Voorwiel komt laat op. De liggende achtervorken die met het kind meegroeien – 435 voor de maten S en M, 441 en 445 millimeter voor de maten L en XL – zorgen ervoor dat het goede bergopwaartse gedrag behouden blijft over alle framematen.

Lapierre E-Zesty 2023 met Fazua Ride 60Foto: Max FuchsLapierre E-Zesty 2023 met Fazua Ride 60

Trailbike voor vloeiend terrein

Waar de fiets veren verlaat in vergelijking met zijn voorganger, en ook in vergelijking met sommige huidige concurrenten, is bergafwaarts bij snel rijden in ruw terrein. Hier beperkt de ongewoon strakke Pike Ultimate de rijprestaties aanzienlijk. Ondanks wat extra moeite met de setup, konden we niet de volledige reis uit de vork krijgen. Als gevolg hiervan werden steile passages met trappen al snel inspannend en de rijervaring nerveus. Voor gebruik in alpine terrein is de Lapierre niet helemaal ideaal. Het schittert meer als een strakke trailbike voor vloeiend, niet al te extreem terrein. De rammelende treinen in het frame waren een extra domper in de afdaling. Tweede minpunt: de in-house zadelpen kan niet volledig in het frame worden verzonken. Zo blijft het zadel vrij ver boven de korte zitbuis bergafwaarts en beperkt het de bewegingsvrijheid. Als u kortere benen heeft, kunt u de tijdrovende installatie van een algehele kortere ondersteuning niet vermijden. De voorganger had deze ontwerpfout al. Het is jammer dat Lapierre hier geen elegantere oplossing heeft gevonden.

Conclusie over de Lapierre E-Zesty AM Ltd. door Christian Schleker, EMTB tester:

Ik heb het je gezegd! Ik hoor het gezegde zelf niet graag en zeg het nooit. Maar in 2018 was ik met mijn enthousiasme voor lichte e-bikes met hun lage motorvermogen nog een exotisch figuur op de EMTB-redactie. Vandaag de dag kijkt niemand raar als ik een fiets als de Lapierre E-Zesty AM LTD vier. En daar zijn veel redenen voor: het wendbare weggedrag, de fantastische motor en de geweldige prestatiewaarden bijvoorbeeld. Als compleet pakket verslaat hij zijn voorganger met werelden. De nadelen van het 2023-model zijn de vrij strakke voorvork en de beperkte zadelverstelbaarheid. Maar er moet ruimte zijn voor verdere vooruitgang. Daarom: Tot over vier jaar!

Christian Schleker, EMTB-testerFoto: Wolfgang WatzkeChristian Schleker, EMTB-tester

Lapierre E-Zesty: de verschillen tussen 2018 en 2023

Zelfde motorfabrikant, zelfde basisconcept. Vijf jaar ontwikkeling laat de oude E-Zesty… nou ja, zie er behoorlijk oud uit. Maar het 2023-model is ook niet perfect.

De motor

Verschillen in de motorFoto: Markus Greber/Skyshot, Max FuchsVerschillen in de motor

2018: 2-in-1 concept: 250Wh minibatterij en 50Nm motor, als een eenheid die met een beweging van de pols kan worden verwijderd. Hoe innovatief de minimale hulpbenadering ook was, het idee van een fiets die met en zonder motorbatterij kan worden bereden, sloeg niet aan.

De afstandsbediening van het stuur

Verschillen in de afstandsbediening van het stuurFoto: Markus Greber/Skyshot, Max FuchsVerschillen in de afstandsbediening van het stuur

2018: Afstandsbedieningstype Lego-steen: Vijf jaar geleden werd het ietwat onhandige stuurapparaat als steeds discreter beschouwd.

2023: Slim Fit: De mini-afstandsbediening op het stuur in combinatie met het LED-display in de bovenbuis is ergonomisch geavanceerd en visueel perfect geïntegreerd. Het gevoel laat echter nog steeds ruimte voor verbetering. In de bovenbuis zit ook een USB-poort verborgen.

De zadelpen

Verschillen in zadelpenFoto: Markus Greber/Skyshot, Max FuchsVerschillen in zadelpen

2018: Probleemgebied: De StüDe Lapierre 2018 had weinig lift (en een fragiel zadel). Het feit dat het onderwerp telescopische steunen vandaag de dag nog steeds een probleemgebied is, is te wijten aan de vooruitgang die is geboekt op het gebied van heffen, omdat telescopische steunen tegenwoordig over het algemeen langer zijn. Dit harmonieert niet met de gespleten onderbuis, waardoor er ruimte is voor de schok. Lapierre is trouw gebleven aan deze constructie.

2023: Probleemgebied opnieuw geladen: De interne ondersteuning kan niet verder in het frame worden neergelaten dan op de afbeelding wordt weergegeven. De fiets is bijvoorbeeld niet goed geschikt voor kleinere mensen, zelfs als het bereik zou passen. Een ombouw naar een 140 mm steun zou verplicht zijn geweest voor de 172 cm tester. Een enorme conversie-inspanning.

De waaiers

Schuif op de wielenFoto: Markus Greber/Skyshot, Max FuchsSchuif op de wielen

2018: Opgelost: Vijf jaar geleden kwamen er veel e-bikes met 27,5 inch wielen voor en achter op de markt. Op dat moment was het niet helemaal duidelijk of het kleinere wiel niet ook voordelen aan de voorkant zou hebben. Tegenwoordig is, althans aan de voorkant, 29 inch de standaard. Aan de achterkant is het een ander verhaal en Lapierre geeft je een keuze in 2023.

2023: Flipchip: 29 inch is standaard op het 2023-model. Maar een kleiner achterwiel voor een wendbaarder weggedrag is mogelijk.

Specificaties en review voor de Lapierre E-Zesty AM Ltd. 2023

 • Prijs: 8699 Euro
 • Gewicht: 18.15 kilo
 • Voor/achter veerweg: 140 mm / 140 mm
 • Motor: Fazua Ride 60 (max. 60 Nm koppel, 450 watt piekvermogen)
 • Batterij: Fazua, 430 Wh, permanent geïnstalleerd, 2255 gram (EMTB-meting)
 • Afstandsbediening: Fazua Ring Control en gekleurd LED-display (+ USB-C) in de bovenbuis
 • Geveerde voorvork. Rockshox Pike Ultimate Oplader 3 RC2
 • Schok: Rockshox Deluxe Ultimate
 • Bandenmaat: 29 inch

Versterken:

 • Stille, maar krachtige motor
 • Laag totaalgewicht
 • Uitgebalanceerde geometrie, wendbaar rijgedrag
 • Achterste driehoek is stabiel in de slag
 • Succesvol ontwerp met goede systeemintegratie

Verzwakken:

 • Strakke voorvork beperkt de prestaties bergafwaarts
 • Rammelen in het gebied van de balhoofdbuis
 • Beperkte intrekbaarheid van de zadelpen
 • XT-remhendels harmoniseren niet ideaal met Remote
 • Batterij niet verwijderbaar

Lapierre E-Zesty AM Ltd. - GeometriegegevensFoto: EMTB Test DepartmentLapierre E-Zesty AM Ltd. – GeometriegegevensLapierre E-Zesty AM Ltd. - KenmerkenFoto: EMTB Test DepartmentLapierre E-Zesty AM Ltd. – Kenmerken

>> U kunt meer te weten komen over de Lapierre E-Zesty AM Ltd. in dit artikel <<