Langlaufster Nina Benz: “Ik ben weer vrij in mijn hoofd.”

Nina Benz wil de top van de langlaufsport bereiken. Trouw aan haar motto “It will be hard, it will be epic” is ze nu gemotiveerd om aan het nieuwe seizoen te beginnen. Hun grote doel: de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Samen met het Lexware mountainbiketeam en ondersteund door de N bereidt ze zich hierop voor. Tegelijkertijd studeert ze economie in Freiburg en is ze altijd op zoek naar de beste koffie in de stad.

Sinds 2022 komt Nina uit voor het Lexware Mountainbike Team.Foto: EGO-Promotie, Armin M. Küstenbrück

Sinds 2022 komt Nina uit voor het Lexware Mountainbike Team.

FIETS: Op je blog kondigde je aan: De Olympische Spelen van 2024 zijn je grote doel in cross-country. Hoe aanwezig zijn de Olympische Spelen al in je hoofd?

Nina Benz: Op dit moment niet, want nu liggen er andere doelen voor me. Ik wil me terugwerken in de top 40 van de wereldranglijst. Voor een betere startpositie en om weer te mogen starten in de shorttrack. Ik concentreer me ook op het EK, WK en het Duitse kampioenschap.

Laten we het toch over de Olympische Spelen van 2024 hebben. Is uw olympische voorbereiding identiek aan die van een WK?

De training is vooral gericht op de hoogtepunten, zoals het EK, WK en het Duitse kampioenschap. Maar het algemene concept van mijn coach, Fabian Neunstöcklin, richt zich op de Olympische Spelen op de lange termijn.

De concurrentie in de crossprovincie is hevig. Hoe schat u uw kansen op kwalificatie voor de Olympische Spelen in?

Ik vind het best gaaf dat de Duitse meiden steeds sterker worden. Maar ik zie het als realistisch dat ik ook de Olympische Spelen kan halen. 2021 was voor mij al heel dichtbij en nu doe ik weer mijn best om in 2024 in Parijs te kunnen starten.

Vorig jaar viel je en brak je je enkel. In hoeverre heeft de blessure nog steeds invloed op jou vandaag?

Mijn revalidatie werkte zo goed dat ik op mijn fiets zat voordat ik zelfs maar kon lopen. Fysiek heeft de blessure me sinds december niet meer getroffen. Door de zwemtraining heb ik mijn uithoudingsvermogen goed kunnen behouden.

Na de prognose dat ik drie maanden niet zou mogen sporten, rammelde het natuurlijk in mijn hoofd. Ik moest nadenken over hoe groot de impact op het seizoen zal zijn. Bij de valpartij gleed ik weg in een bocht naar links en ondersteunde mezelf met mijn voet. Hij brak zijn enkel. Ik was me ervan bewust dat de situatie zich opnieuw zou voordoen. Of het nu in competitie of training is. In het laatste trainingskamp was er een zeer vergelijkbaar incident. Maar mijn reflexen werkten en ik onderschepte mezelf vakkundig. Het enkelgewricht heeft standgehouden. Dat was het moment waarop ik besefte: ik ben weer vrij in mijn hoofd.

Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u een externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en opnieuw verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Dit maakt het mogelijk
persoonsgegevens kunnen worden doorgegeven aan platforms van derden. Lees meer in ons Privacybeleid.

Tegelijkertijd studeer je economie in Freiburg. Hoe moeilijk is het om studie en opleiding te combineren? Is dat niet altijd een compromis?

Ja, dat is waar. Ik zeg altijd: ik ben een fulltime professional en hobbystudent. Voor mijn studie heb ik stage gelopen als bankbediende. Daarna ben ik mijn studie in Freiburg begonnen. Dat is wat ik nu probeer te doen. Mijn focus ligt op fietsen, maar een beetje hoofdtraining kan geen kwaad.

Zou het niet helpen om je volledig op de sport te concentreren?

Mijn focus ligt op topsport. Maar: Als ik ergens aan begonnen ben, dan wil ik ermee doorgaan. Ik heb al zoveel tijd in mijn studie geïnvesteerd dat het jammer zou zijn om het nu weg te gooien.

Beheren anderen meer trainingsuren als ze volledig gefocust zijn op training?

Ik ben van mening dat je jezelf helemaal niet kunt vergelijken. Iedereen heeft vanaf het begin een ander trainingsvolume nodig. Mijn trainer geeft me mijn trainingsplan en de rest pas ik daarop aan. Het is goed voor mij om iets naast de sport te doen, zodat mijn gedachten niet 24/7 rond mijn training draaien.

Laat de fans vieren: Nina Benz hier in Nove Mesto.Foto: EGO-Promotie, Armin M. Küstenbrück

Laat de fans vieren: Nina Benz hier in Nove Mesto.

Je had vorig jaar corona en daarna je enkelblessure. Daardoor ben je weken weggeweest. Heb je hier iets positiefs uit kunnen halen?

Dus in eerste instantie denk je: ik wil eindelijk weer trainen en het wordt niet erger. Maar het is me duidelijk: erger is altijd mogelijk. Voor jezelf blijft een relatief kleine blessure stressvol. Maar op een gegeven moment dacht ik bij mezelf: genoeg is genoeg! Als je altijd zo negatief bent, trek je ook het negatieve aan. En ik ben eigenlijk een positief persoon. Dat was mijn keerpunt, waar mijn motivatie terugkwam. Vanaf dat moment ging het bergopwaarts.

Heb je te kampen met valangst tijdens wedstrijden of kun je het goed verbergen?

Nee, ik ben nooit bang geweest om te vallen. Ik kan mijn hoofd goed uitschakelen in competitie. In de eerste twee weken na het ongeval ben je natuurlijk voorzichtiger op de fiets. Maar ik heb de herfst doorgewerkt met een sportpsycholoog in die tijd. Dat vond ik heel belangrijk.

Je zit al een aantal jaren op het WK, je hebt tegenslagen meegemaakt, blessures. Welke inzichten zou je je 18-jarige zelf geven?

Ik zou tegen haar zeggen: Veel plezier, geloof in wat je doet en geef niet op. En vooral: Maak jezelf niet gek!

Doorloop je een bepaalde routine voor races om je te concentreren?

Ja. Ik heb een playlist waar ik altijd naar luister voor de race en hetzelfde ontbijt eet. De spanning is niet bij elke race te bedwingen, maar ik probeer zo rustig mogelijk te blijven.

Een afspeellijst – welk nummer is een van je favorieten?

Als ik met de andere meiden naar de renbaan ga, horen we “Girls just wanna have fun” van Cyndi Lauper. Dit past voor elke wedstrijd.

Foto: EGO-Promotie, Armin M. Küstenbrück

De juiste omstandigheden: “Ik hou van technisch veeleisende races in natte omstandigheden”, zegt Nina, hier te zien in Obergessertshausen 2023

Source link