Lage instap: De Bergamont E-Horizon Elite 7 in review

Lage instap? Niet echt, eerder een bijzondere vorm, maar wel eentje die perfect in ons testframe past. Dit gaat over een diepgetrokken bovenbuis die aansluit op de knik van de batterijdragende onderbuis en dan met een kleine zwaai naar buiten loopt. De uitsparing boven de trapas, die zo ontstaat, wordt opgevuld door de Bosch CX-motor en een kunststof kuip in matzwart. Succesvol ontwerp! In ieder geval is het comfort bij het klimmen niet veel lager dan bij menig “echte” lage instapfiets in vergelijking. De batterij in kwestie, die in een eerdere review van ons magazine nog niet verwijderbaar was, kan nu eenvoudig zijwaarts uit het compartiment worden gekanteld door de sleutel om te draaien. Eenvoudig en praktisch, bedankt voor de verandering!

Ergens tussen rechtop en ontspannen, sportief, zit je op de Elite 7, het licht gebogen stuur stevig in je handen. Verstelbare stuurpen, ergonomische handgrepen, een zeer duidelijk Intuvia 100-display en de 5-versnellingsschakelhendel van de naafversnellingen zorgen voor een goede ergonomie. Om ervoor te zorgen dat de veiligheid niet wordt verwaarloosd, hebben de remschijven een diameter van 180 millimeter.

De CX-motor duwt net zo hard als gewoonlijk en levert tot 75 Newtonmeter. Het wiel gaat met dit vermogen graag rechtdoor. Bij wendbaar rijden wordt er meer vermogen dan verwacht op het stuur gegenereerd. Onder andere de brede Energizer Plus Tour banden zorgen voor deze sterke neiging naar rechtuitstabiliteit. De robuuste metalen spatborden, aan de achterzijde geïnstalleerd als dragend onderdeel voor het bagagerek, zijn ook populair. Passend gekozen, ook al barst het niet van het vermogen, is de verlichtingsuitrusting met de Busch & Müller Myc-koplamp met 50 lux en het al klassieke Busch & Müller-toplicht aan de achterzijde.

Lees ook:   Nieuwe Kellys Theos F100: De vederlichte full-power e-bike

Op de massief ogende bedieningskop van de Bergamont E-Horizon bevinden zich vier bevestigingsogen voor Bergamont-accessoires. Een stevige mand kan hier heel veilig en mooi bevestigd worden. Het maakt van de fiets geen echte bakfiets, maar wel praktisch en creëert meer transportmogelijkheden. We hielden niet van de in hoogte verstelbare standaard en de positie ervan. Een draai van het stuur naar rechts is voldoende om het naar achteren te vouwen en de fiets om te laten vallen. Aan de achterste driehoek moet een standaard worden bevestigd, ook vanwege de gewichtsverdeling tijdens het laden. Het zit ook het pedaal niet in de weg bij het achteruit duwen. Voor het overige werkt de Bergamont echter net zo zelfverzekerd als zijn succesvolle ontwerp.

Aantrekkelijk design, ergonomisch verstelbare zitpositie, krachtige motor, rijveiligheid en een zeer goede aandrijving ontmoeten mooie en weinig lelijke details. De fiets kan veel en is ook nog eens erg leuk om te rijden, zolang je maar geen bochtenhooligans wilt zijn. De 4699 euro is echter geen koopje.