Koopadvies: Schwalbe banden in één oogopslag.

Langlaufen: Racing Ray EVO Super Race Addix Snelheid TLE (29″ x 2,35″)

Spoor: Nobby Nic EVO Super Ground ADDIX Speedgrip TLE (29″ x 2,35″)

Enduro: Magic Mary EVO Super Gravity ADDIX Zachte TLE (29″ x 2,4″)

E-MTB: Eddy Current Front EVO Super Trail ADDIX Zachte TLE (29″ x 2,4″)

Rond: Schwalbe Smart Sam Plus Addix Prestaties (29 x 2,25″)

Overzicht: Welke Schwalbe MTB banden zijn er?

Wat is de samenstelling van de modelaanduiding?

Voorbeeld: Nobby Nic Evolution Super Ground Addix Speedgrip TLE 29 x 2,35

 • Nobby Nic: Model
 • Evolution Super Ground: Versie
 • Addix Speedgrip = bandencompound
 • TLE = Tubeless Easy
 • 29 = Bandenmaat in inches
 • 2.35 = bandenbreedte in inches

Stefan Eigner

Wat kunnen Addix bandencompounds doen?

Schwalbe heeft zijn bandencompounds al geruime tijd teruggebracht tot vier compounds. Deze variëren sterk in hun samenstelling en zijn bepalend voor de rijeigenschappen van elke band. De eerste is de Addix Speed variant als compound voor XC racers van alle kalibers. De Speedgrip-compound daarentegen is Schwalbe’s meest veelzijdige bandencompound en overbrugt de kloof tussen cross-country, trail en all-mountain. Schwalbe daarentegen gebruikt de zachte compound voornamelijk op endurobanden, maar ook op trail- en all-mountainbanden voor bijzonder ambitieus gebruik. De Ultra Soft Compound wordt gebruikt op high-end banden in het zwaartekrachtsegment: enduristen en downhillers waarderen de goede grip- en dempingseigenschappen.

Decade of Super: Het karkas in detail

Schwalbe biedt momenteel verschillende versies van zijn banden aan. Aan de ene kant zijn er de prestatievarianten, die goedkoper en zwaarder zijn en meestal verkrijgbaar zijn als zowel vouw- als clincherbanden. De Evolution-Line is niet alleen duurder, maar vooral stabieler, lichter en uitsluitend ontwikkeld als vouwbandvariant. Of de duurdere variant voor jou de moeite waard is, hangt grotendeels af van hoeveel je met je fiets op de weg bent en hoeveel de perfecte grip je waard is. Het profiel van de performance banden is hetzelfde als dat van de Evolution banden en zorgt ook voor een stevige grip.

Slikken

Zo ziet een band er in doorsnede uit: 4 lagen vormen de basis van het stabiele Super-Gravity karkas.

Wat zijn de vijf constructies?

 • Super Race (voorheen Light Skin)
 • Super Ground (voorheen Snake Skin, TLE)
 • Super Trail (voorheen Snake Skin, Apex, TLE)
 • Super Gravity (voorheen Super Gravity)
 • Super Downhill (voorheen Downhill)

Verschillende categorieën hebben verschillende eisen. Terwijl een cross-country band (Super Race) vooral licht moet zijn en goed moet rollen, richten enduro- en downhillbanden (Super Gravity of Super Downhill) zich op maximale grip, stabiliteit en lekbescherming. De verschillen tussen de disciplines zijn enorm en de banden zijn net zo verschillend. Voor de individuele modellen zijn er meestal twee of drie constructies om uit te kiezen.

Sommige banden, zoals de Racing Ray, zijn ook verkrijgbaar met de super chique transparante zijwand. Een blikvanger voor de chauffeurs, die ook op de look letten.

Bandentest 2021

Slikken

Zijn er verschillende bandenbreedtes?

De bandbreedte varieert ook van model tot model. Bij CC-banden begint de actieradius bij 2,1″, wat vrij smal is. De meeste fabrikanten en coureurs vertrouwen nu op 2,25″ of zelfs 2,35″ brede banden in cross-country en marathons. Voor trailbikes of in het endurosegment is dit het absolute minimum, waar de meeste banden 2,35″ breed of meer zijn. Sommige banden zijn ook verkrijgbaar in 2,6″.

Wat de bandenmaat betreft, heb je meestal de keuze tussen 29″ of 27,5″. Nieuwe ontwikkelingen worden meestal niet meer geproduceerd in 26″. Bestaande modellen zijn momenteel meestal te vinden in 26 inch.

Alles over banden vind je op onze topic pagina:

Welke bandenspanning is de juiste?

Steeds weer komt de perfecte bandenspanning aan bod. Feit is dat dit sterk afhankelijk is van verschillende factoren. Aan de ene kant zijn dit de technische vereisten: tubeless of slang? Hoe breed zijn de banden en velgen? Hoe zwaar is de bestuurder? Daarnaast zijn er de externe factoren waar ook rekening mee gehouden moet worden: Hoe is het terrein, hoe ziet het weer eruit? Ook het toepassingsgebied en de rijstijl spelen een rol in de zoektocht naar de perfecte bandenspanning. In de regel kunnen enkele basisregels worden vastgelegd: hoe zwaarder, hoe meer lucht. Hoe droger de grond, hoe meer lucht. En ga zo maar door.

In klassieke bandenopstelling met binnenband mag de bandenspanning niet te laag zijn, zodat er geen “pinch flats” of slangenbeten worden geriskeerd, d.w.z. dat de buis niet tussen velg en band wordt geperst. De druk moet daarom minstens 1,8 bar zijn, afhankelijk van het terrein, het weer en het gewicht van de rijder. Met tubeless opstellingen kan eenvoudig een lagere luchtdruk worden aangedreven. Met een brede velg, passende rijstijl en modderige trails kan hier ook een luchtdruk van minder dan 1,5 bar worden gereden.

Alle Schwalbe banden in het grote marktoverzicht

Donder Burt

Langlaufen & Marathon

Lichte en snelle banden voor cross-country & marathon en droge omstandigheden. Lage rolweerstand. Kleine, vlakke centrale tunnels en hoekige buitentunnels. 625 gram (29×2,25″ / Super Ground)

Slikken

Verkrijgbaar bij Rose Bikes

Racen Ralph

Langlaufen & Marathon

Cross-country & marathon classic: Deze band is al jaren inspirerend. Een goede rolweerstand en stille roleigenschappen kenmerken de Racing Ralph. Verkrijgbaar van 2,1 tot 2,35 inch. Gewicht: 670 gram (29×2.25″ / Super Ground)

Een blik op het goedkopere prestatiealternatief kan zijn vruchten afwerpen. Deze modellen zijn ook licht van gewicht en bieden een goede grip.

Slikken

Verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen bij Rose Bikes

Schwalbes Smart Sam is een klassieke OEM-band (original equipment manufacturer). Het wordt daarom vaak geïnstalleerd op nieuwe wielen van verschillende merken en fabrikanten. De band is geschikt en bedoeld voor alles van asfalt, onverharde wegen tot trails: een echte allrounder voor steden en bossen. De band is echter niet beschikbaar als Evolution-versie. De Performance-versie is verkrijgbaar als vouwbanden (26″ of 27,5″+) of clincherbanden (20″, 24″, 26″, 27,5″, 28″, 29″). Verkrijgbaar in verschillende breedtes! Onze tip als je je portemonnee wilt sparen.

Slikken

Verkrijgbaar bij Rose Bikes

Racen Ray

Langlaufen & Marathon

In combinatie met de Racing Ralph op het achterwiel is het trailvuurwerk voorgeprogrammeerd met de Racing Ralph. Voor cross-country en marathon races biedt de Racing Ray veel grip en veiligheid en schittert zelfs bij nat weer. 675 gram (29×2.25″ / Super Ground)

Slikken

Verkrijgbaar bij Rose Bikes

Rocket Ron

Langlaufen & Marathon; All-Mountain; Spoor

Voor modderig CC- en marathongebruik is de Rocket Ron de eerste keuze. De band moet ook presteren op trail of all-mountain gebruik. In vergelijking met zijn twee broertjes Racing Ralph en Racing Ray biedt de band aanzienlijk grotere middennokken voor veel grip. Gewicht: 660 gram (29×2.25″ / Super Ground)

Slikken

Verkrijgbaar bij Rose Bikes

Verdere CC-banden in de test:

Goddeloze wil

Langlaufen & Marathon; Spoor

De Wicked Will is de nieuwste band in het Schwalbe-gamma: een allrounder voor trailbikers en een winterband voor crosscountryatleten. De kleine nokken in het middenprofiel bieden een balans tussen grip en efficiëntie, terwijl de meer uitgesproken buitenste nokken ook grip moeten hebben op los terrein. Gewicht: 920 gram (29×2.40″ / Super Trail)

De nieuwe Wicked Will kan ook worden verfijnd door een karkas te kiezen. Voor de beste roleigenschappen is hij verkrijgbaar als Super Race-variant en voor de beste lekke veiligheid als Super Trail-variant. In de performance versie weegt de band 30 gramm meer, maar spaart de portemonnee.

Verschillende modellen verkrijgbaar bij Rose Bikes

Nobby Nic

Langlaufen & Marathon; All-Mountain; Spoor; Enduro

In de goedkopere performance versie kost de Nobby Nic minder en wordt hij nog steeds geleverd als vouwband. Het is de moeite waard om de goedkope alternatieven van de individuele modellen te bekijken!

Slikken

Verschillende modellen verkrijgbaar bij Rose Bikes

Rock Scheermes

All-Mountain; Spoor; Enduro; Heuvelafwaarts

De Rock Razor ziet er ook goed uit op de trailbike, vooral voor het achterwiel is de band ontwikkeld. De lage centrale nokken zorgen voor goed rolgedrag en toch veel grip op droge trails. Perfect voor zwaar, snel terrein. Gewicht: 915 gram (29×2.35″ / Super Trail)

Slikken

Verkrijgbaar bij Rose Bikes

Eddy Current (Voor &Achter)

All-Mountain; Spoor; E-MTB

De Eddy Current is speciaal ontwikkeld voor de E-MTB en rijdt uitstekend op geëlektrificeerde all-mountain en enduro fietsen. Er is een voor- en achtervariant die perfect gecombineerd kan worden. De stabiele, grote noppen bieden veel ondersteuning, maar zorgen niet voor lichtheid. Gewicht: 1250 gram (29×2.4″ / Super Trail)

Slikken

Verkrijgbaar bij Rose Bikes

Meer trailbanden in de vergelijkingstest:

Hans Dampf

All-Mountain; Spoor; Enduro; Heuvelafwaarts

Vooral in het enduro- en ambitieuze allberggebied is de Hans Dampf een eeuwige favoriet. Op verschillende ondergronden en omstandigheden biedt de band motorrijders veiligheid en grip. Gewicht: 1075 gram (29×2.35″ / Super Trail)

Slikken

Verkrijgbaar bij Rose Bikes

Grote Betty

All-Mountain; Spoor; Enduro; Heuvelafwaarts

Nieuw in het Schwalbe assortiment voor 2021 is Big Betty! De band is ontwikkeld als aanvulling op het Gravity-portfolio. De gloednieuwe band, die voornamelijk is ontwikkeld voor harde en droge oppervlakken, moet perfect zijn op het achterwiel naast Magic Mary aan de voorkant. Gewicht: 1320 gram (29×2.4″ / Super Gravity)

Slikken

Verkrijgbaar bij Rose Bikes

Magische Maria

All-Mountain; Spoor; Enduro; Downhil

Elke downhill rijder is bekend met Magic Mary. De band is bijna een legende van zwaartekrachtsporten en is ontwikkeld voor het ruigste terrein. In de loop der jaren is de band verder ontwikkeld en biedt alles wat het hart van de afdaling begeert. Gewicht: 1435 gram (29×2.4″ / Super Downhill)

Nogmaals, je moet niet vergeten dat er de prestatievarianten zijn die qua prijs wat aantrekkelijker zijn.

Slikken

Verschillende varianten verkrijgbaar bij Rose Bikes

Vieze Dan

Enduro; Heuvelafwaarts

Met de Dirty Dan heeft Schwalbe een band in zijn portfolio die gemaakt is voor extreme omstandigheden. In diepe modder en modderige omstandigheden houdt het zwaartekrachtrubber het hoofd koel en blijft het de fiets doelbewust manoeuvreren. Gewicht: 1355 gram (29×2.35″ / Super Downhill)

Slikken

Verkrijgbaar bij Rose Bikes

Enduro banden in de grote MB test:

Workshop tips: Is de tubeless conversie de moeite waard?

Tubeless biedt verschillende voordelen. Door het ontbreken van een slang kun je een nog lagere luchtdruk aandrijven, waardoor je meer grip krijgt. Het systeem is over het algemeen lichter en als het ergste tot het ergste komt, helpt de melk om gaten en kleine sneden te verdichten.

Tubeless Vloeistoffen Test

Moritz Schwertner

Wat je nodig hebt voor de conversie naar tubeless:

 • TL-compatibele velg en banden (tegenwoordig gebruikelijk)
 • Tubeless velglint (vaak al gemonteerd)
 • Afsluiters en afdichtingsmelk
 • Vloerpomp of compressor

Hoe werkt de tubeless setup?

Welke melk is eigenlijk het beste? Klik hier voor de grote test:

Source link