Haibike Lyke SE in de Light E-MTB test: Trail speedster – licht en levendig

Met 140 millimeter is de Haibike Lyke de lichte eMTB met de kortste veerweg in de test. Daarnaast zijn er de op één na lichtste wielen. Dit maakt de fiets ondanks zijn lengte tot een lichtvoetige trailspeedster.

Maar de nieuwste worp van Haibike kan meer uit bochten accelereren dan sprintsterk. Het weggedrag is evenwichtig en gedefinieerd. In plaats van nerveus met de achterkant te zwaaien, volgt de op Schweinfurt gebaseerde fiets de beoogde lijn met vastberadenheid en precisie.

Sprankelend en handig: ja. De Haibike Lyke is echter niet beslist speels. Van wortels springen of de fiets in de handleiding trekken, vereist iets meer kracht dan sommige andere kandidaten in onze grote groepstest van acht van de meest opwindende lichte eMTB’s op de markt.

Wendbaar en leuk om over ondiepe paden te jagen, dat is de kracht van lichtgewicht trailbikes. Lichte E-MTB's zoals de Haibike Lyke (midden) hebben duidelijke voordelen ten opzichte van de klassieke E-MTB's.Foto: Max Fuchs

Wendbaar en leuk om over ondiepe paden te jagen, dat is de kracht van lichtgewicht trailbikes. Lichte E-MTB’s zoals de Haibike Lyke (midden) hebben duidelijke voordelen ten opzichte van de klassieke E-MTB’s.

De achterste driehoek op de Haibike Lyke beviel ons het beste, als je hem iets zachter afstemt dan met de gebruikelijke 30 procent SAG. Dan genereert het veel tractie en ligt het vol. Een vork met een slag van 150 millimeter zou nog beter bij deze kwaliteiten passen. Want de moderne en lange, maar zeker niet extreme geometrie geeft de Lyke veel soepelheid en rijveiligheid.

Er moeten twee bouten worden losgemaakt, waarna de batterij uit de gesloten buis kan worden getrokken.Foto: Max Fuchs

Er moeten twee bouten worden losgemaakt, waarna de batterij uit de gesloten buis kan worden getrokken.

Matig profiel, goede klimeigenschappen: Zo presteert de Lyke op het parcours

Op ruwe afdalingen beperken de lichte maar matig gripvaste dissectorbanden van Maxxis met dun EXO-karkas zich als eerste. Ook de neutrale besturing en het goedmoedige weggedrag predesinfecteren de Haibike als sportieve tourer. Dat geldt ook voor de efficiënte en krachtige Fazua-motor, die in de Haibike nog stiller is dan in de concurrerende fiets, de Focus Jam² SL.

Ook de klimeigenschappen zijn sterk. Naast de krachtige aandrijving maakt de geometrie ook extreem klimmen mogelijk. Hier is de Lyke een van de beste in vergelijking. Onze testfiets kwam niet helemaal overeen met de standaarduitrusting, het origineel is zelfs wat lichter. Jammer: rammelende treinen in beeld verpesten de stilte in de afdaling.

Mavic's superlichte carbon wielen met lichtgewicht Maxxis banden geven de fiets een zeer lichte rit. Off-road beperken de banden echter de rijveiligheid.Foto: Max Fuchs

Mavic’s superlichte carbon wielen met lichtgewicht Maxxis banden geven de fiets een zeer lichte rit. Off-road beperken de banden echter de rijveiligheid.

EMTB Conclusie over de Light-E-MTB Haibike Lyke SE:

De Haibike Lyke SE light eMTB is een van de meest uitgebalanceerde fietsen in de test van 2023. Het sportieve, levendige karakter past bij de Fazua-motor. Er zijn meer speelse fietsen dan de Lyke, maar hij overtuigt op tochten en paden, bergop en bergaf en behaalt zo veel punten. Het vervangen van de batterij is een beetje onhandig.

Specificaties en bladmuziek Haibike Lyke SE

Fabrikant

 • Prijs: 10999 Euro
 • Maten / Frame Materiaal: S / M / L (geteste maat) / XL / Koolstof

Afmetingen²

 • Bereik¹: 1423 (+0)hm
 • Gewicht²: 18.7 kg
 • Gemiddelde snelheid: 13,2 km/h
 • Hoogte zwaartepunt: 518 mm
 • Breedte stuur: 760 mm
 • Crank lengte / Q-factor: 170 mm / 182 mm
 • Bodemvrijheid⁴: 503 mm

Uitrusting

 • Motor: Fazua Ride 60
 • Maximumkoppel³: 60 Nm
 • Batterij³ / Gewicht² / Prijs Vervangende batterij: Fazua Energy, 430 Wh / 2255 g / 790 Euro
 • Aandrijflijn: Shimano XTR/XT (12 versnellingen)
 • Overbrengingsverhouding (v. / h.): 32; 10–51
 • Display: LED-hub, geen display
 • Bloedgroep. Totaal gewicht³: 120 kg
 • Vork / Schokdemper: Fox 36 Factory Grip2 / Float X Factory
 • Veerweg voor/achter: 40 / 140 mm
 • Telescopische ondersteuning: Trans X Dropper, 150 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter): Shimano XTR 9120 / 203 mm / 203 mm
 • Wielen: Mavic Crossmax XL R Carbon
 • Band (voor / achter): Maxxis Dissector EXO MaxxTerra, 29 x 2.4”

EMTB-testresultaat⁵: 8,4 punten – zeer goed

Haibike Lyke SE - Geometrie gegevensFoto: EMTB Test Department

Haibike Lyke SE – Geometrie gegevens

Haibike Lyke SE - KarakterFoto: EMTB Test Department

Haibike Lyke SE – Karakter

Foto: EMTB Test Department

¹ De waarden zijn bepaald voor gestandaardiseerde ritten op een asfalthelling met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4 procent. Trapvermogen van de rijder 175 watt, rijdersgewicht inclusief uitrusting 90 kg. Het ondersteuningsniveau is aangepast voor deze groepstest zodat alle fietsen met ongeveer dezelfde snelheid rijden, zie gemiddelde snelheid tussen haakjes. Het motorvermogen lag rond de 250 watt. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. Alle details over onze range test vind je hier in de link!

² Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

Stappentest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en de laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.

Source link