Giant Stance E +: Grote update voor de betaalbare e-bike Volledig

Strak in de reis, enigszins onevenwichtig in geometrie: Het feit dat de Giant Stance E + al enkele jaren bestond, was al duidelijk merkbaar voor het model in de laatste toerproef. Niettemin bleef de Stance E + de blockbuster in Giant’s Fully-portfolio in 2022 en verkocht in vijfcijferige aantallen in Duitstalige landen – Giant verkocht niet eens zoveel voor de high-end modellen Trance E + en Reign E + gecombineerd.

Hoog tijd dus om het succesvolle model een langer achterstallige update te geven. Met een nieuwe geometrie, frisse look en zelfs nieuwe motoren en accu’s maakt Giant de elektrische touring volledig Stance E+ geschikt voor de toekomst. Alleen de wielen in 29 inch zijn hetzelfde gebleven, evenals het doel van de e-bike: ongecompliceerd rijplezier off-road bieden op een eerlijk parcours.

Giant Stance E+ 0 Pro // 5499 Euro // 25,5 kg (maat L) // 29 inch // 140/125 mmFoto: Adrian Kaether

Giant Stance E+ 0 Pro // 5499 Euro // 25,5 kg (maat L) // 29 inch // 140/125 mm

De feiten over de Giant Stance E+ 2023

  • Motor: Giant Syncdrive Pro 2 (85 Nm) of Sport 2 (75 Nm)
  • Batterij: 625 of 800 wattuur, range extender 250 Wh (599,90 Euro)
  • Frame: Aluminium
  • Veerweg: 140/125 mm
  • Wielmaat: 29 inch
  • Prijs: zes modellen tussen de 3999 en 5499 euro
  • Gewicht: 25,18 kilogram (topmodel, EMTB-meting)
  • Maten: S, M, L, XL

Sportief en geschikt voor dagelijks gebruik: Het nieuwe frame van de Giant Stance E+ e-bike

De meest opvallende innovatie is het nieuwe frame. Terwijl de oude Giant Stance E + met zijn naar achteren gebogen zitbuis en steile stuurhoek deed denken aan klassieke mountainbikes uit de tijd van de opbouwbatterij en 26 inch, is de nieuwe E-Fully Stance veel moderner. Dit komt ook tot uiting in de geometrie. Een steilere zithoek moet de zitpositie bergop aanzienlijk verbeteren, de lage trapas, de vlakke stuurhoek en de lange wielbasis moeten zorgen voor veel rijstabiliteit en soepelheid bergafwaarts.

Elke nieuwe Giant Stance E+ biedt schroefpunten voor zijstandaards en bagagerekken. Er zijn ook al volledig uitgeruste SUV-fietsen af fabriek.Foto: Adrian Kaether

Elke nieuwe Giant Stance E+ biedt schroefpunten voor zijstandaards en bagagerekken. Er zijn ook al volledig uitgeruste SUV-fietsen af fabriek.

Tot 800 wattuur: dikke batterij en nieuwe motor

In de onderbuis van de Giant Stance E+ zit nu minimaal één accu met 625 wattuur, de goedkoopste optie met 500 accu is weggelaten. Voor dit doel geeft Giant de Stance E + de batterijverwijdering van de topmodellen met gereedschapsvrije verwijderbare afdekking en batterijbevestiging via Torx-schroef. Naast Giant’s topmotor Syncdrive-Pro-2 bevatten de drie duurdere modellen zelfs Giant’s nieuwste batterij van 800 wattuur. Met slechts een lichte toename in gewicht in vergelijking met de 625-batterij, biedt hij de beste verhouding tussen gewicht en bereik en is hij vergelijkbaar met de 750 wattuur-batterij van Bosch in het Smart System. Als dat nog niet genoeg is, kun je met 250 wattuur verhogen met Giants Range Extender Energy Pak Plus (599,90 euro)

De duurdere modellen van de nieuwe Stance E+ bevatten ook de nieuwe EnergyPak 800 van Giant met 800 wattuur. We hadden de batterij al in detail <a href="https://www.bike-magazin.de/komponenten/akku-ladegeraet/neuer-giant-akku-800-wattstunden-upgrade-auch-fur-aeltere-bikes/" doel="_blut" rel="noopener noreferrer |">in de test.</a>Foto: Adrian Kaether

De duurdere modellen van de nieuwe Stance E+ bevatten ook de nieuwe EnergyPak 800 van Giant met 800 wattuur. We hadden de batterij al uitgebreid in de test.

Dat de nieuwe Giant Stance E+ aanzienlijk slanker is geworden in de trapas en niet langer de “hangbuik” van het oude model heeft, is te danken aan de nieuwe motor. Terwijl de oude Stance E nog steeds vertrouwde op Giants Syncdrive Pro- of Sport-modellen op basis van Yamaha’s PW-X2, wordt de nieuwe e-bike volledig geleverd met Giant’s veel slankere en lichtere Syncdrive Pro-2- of Sport 2-motoren op basis van de nieuwe Yamaha PW-X3. De topdrive Pro-2 levert 85 Newtonmeter, de Sport-2 in de goedkopere modellen moet tevreden zijn met 75 Newtonmeter, 100 gram meer gewicht en een iets hogere lege afstand bij het starten.

Een positief neveneffect naast het lagere motorgewicht: de slankere vorm van de e-bikemotor verbetert de bodemvrijheid en maakt een lagere trapas mogelijk zonder te hechten om te provoceren. Dit zorgt voor een goede stand in de fiets en een rijke trail- en bochtpositie.

De Giant Syndrive Pro 2 biedt 85 Newtonmeter en is aanzienlijk slanker dan zijn voorganger. Dit vergroot de bodemvrijheid en maakt een frameconstructie met een diepere trapas mogelijk.

Eenvoudig maar effectief: de Flexpoint achterdriehoek in de Giant Stance E+

Net als zijn voorganger van Giant wordt de nieuwe Stance E+ ook geleverd met een driehoek achter in het klassieke vierlinksontwerp, waarbij het achterste lager (Horst Link) wordt vervangen door buigende staande achtervorken. Daarom noemt Giant de constructie ook wel de Flexpoint achterdriehoek. Vooral op fietsen met iets minder veerweg zou deze constructie goed moeten werken. Het uitgebreidere Maestro-systeem met zwevende demper is voorbehouden aan de topmodellen Trance en Reign.

Lees ook:   Must-haves: 20 producten voor freeride mountainbikers – tips!
De Flexpoint-achterdriehoek vertrouwt op een vereenvoudigd ontwerp met buigende staande achtervorken in plaats van een extra lager op de achteras. In de praktijk is de achterkant gevoelig en zeer tractief.Foto: Adrian Kaether

De Flexpoint-achterdriehoek vertrouwt op een vereenvoudigd ontwerp met buigende staande achtervorken in plaats van een extra lager op de achteras. In de praktijk is de achterkant gevoelig en zeer tractief.

6 modellen vanaf 3999 Euro: van sportwagen tot SUV fiets

Vanaf een vanafprijs van 3999 euro is de goedkoopste Giant Stance E+ 2 verkrijgbaar bij de dealer. Syncdrive Sport 2-motor en batterij van 625 wattuur leveren solide prestaties. Een chassis van SR Suntour en remmen van Tektro stuwen de prijs van het instapmodel van de e-bike. De Stance E+ 1 komt dan voor 4499 euro met een Rockshox 35 vork, maar identieke motor en accu.

800 wattuur in de accu en de topmotor Syncdrive-Pro-2 met 85 Newtonmeter zijn beschikbaar in de E-Fully modellen E+1 Pro (4999 euro) en E+ 0 Pro (5499 euro). Het topmodel E + 0 Pro wordt ook geleverd met volledige Rockshox-ophanging en remmen, evenals versnellingspook uit Shimano’s SLX- en XT-planken, de goedkopere E + 1 Pro moet het doen met SR Suntour-schokken en Tektro-remmen.

De Giant Stance E+ 0 Pro (5499): Syncdrive Pro 2 motor (85 Nm), 800 Wh, Rockshox ophanging, Deore XT Linkglide (11 versnellingen).

De twee SUV-modellen Stance E+ EX (4299 euro) en EX Pro (5499 euro) komen af fabriek met verlichting en spatborden. De prijs van de goedkopere modelvariant wordt mogelijk gemaakt door de zwakkere Sport 2-aandrijving en de kleinere accu met 625 wattuur, terwijl de EX Pro met Pro-2 motor en 800 wattuur in de winkels ligt. Op één model na dat vertrouwt op een klassieke Shimano 12-speed Deore, worden alle Giant Stance-E+ modellen geleverd met Shimano-groepgroepen uit de Linkglide-serie. Deze bieden minder versnellingen en zijn zwaarder, maar zouden veel duurzamer moeten zijn. Op een zorgeloze fiets die ook in het dagelijks leven gebruikt moet worden, een goede keuze.

Liv Embolden E+: E-bike model met diepere instap en eigen geometrie voor dames

Met een diepere instap en speciaal aangepaste geometrie en functies is de Embolden E+ van Liv het damesmodel van Giants Stance E+. Zoals bij de ReuzenbeekHier vindt u een veerweg van 140/125 millimeter, wielen in 29 inch en een moderne geometrie en de nieuwste motorgeneratie. Prijzen beginnen bij 3999 euro, het topmodel Embolden E+ Pro kost 4999 euro.

De Liv Embolden E+ is de tegenhanger van de Stance E+ voor vrouwen en wordt geleverd met aangepaste geometrie en uitrusting.Foto: Liv/Carlos Fernandez

De Liv Embolden E+ is de tegenhanger van de Stance E+ voor vrouwen en wordt geleverd met aangepaste geometrie en uitrusting.

Op pad: de nieuwe Giant Stance E+ 2023 op de proef gesteld

We hebben de Giant Stance E+ uitgebreid kunnen rijden, zowel bij de lancering van de fiets in de omgeving van Düsseldorf als op onze thuisroutes. De nieuwe Stance E+ is al aangenaam als je rechtop zit. De achterste zware zitpositie van zijn voorganger is verleden tijd dankzij een steilere zithoek. Je zit gebalanceerd op de fiets, hoewel niet zo compact als sommige concurrenten. Bergop duwt de Syncdrive Pro 2-motor hard, maar geeft alleen zijn volledige kracht af wanneer de bestuurder hard trapt. Dit is typerend voor de Syncdrive Pro 2 e-bike motor en spreekt sportieve rijders aan. De tractie van de Stance E+ is eersteklas, de achterdriehoek ijzers ondanks nominaal slechts 125 millimeter zelfs grovere wortels zijn zelfverzekerd soepel en inspireren met een hoog veercomfort, zelfs tijdens het zitten. Shimano’s zware XT-Linkglide shifter, getrimd voor duurzaamheid, kon ook overtuigen met slechts elf versnellingen. De bandbreedte op de E-MTB is voldoende, het schakelen gaat soepel en de verbeterde duurzaamheid moet een goede keuze zijn als de fiets in het dagelijks leven wordt gebruikt.

Lees ook:   Simplon Rapcon Pmax TQ in de Light E-MTB test: Trailbike met moderne geometrie
De Giant Stance E+ kan ook scoren met de geweldige klimeigenschappen die giants E-MTB's traditioneel onderscheiden.Foto: Dennis Stratmann

De Giant Stance E+ kan ook scoren met de geweldige klimeigenschappen die giants E-MTB’s traditioneel onderscheiden.

De Giant E-MTB beklimt steile beklimmingen vol vertrouwen dankzij lange liggende achtervorken (467 millimeter) en succesvolle geometrie. De motor van de Stance E+, die licht schokt wanneer het pedaal wordt ingedrukt wanneer hij stilstaat, bevalt hier met de typische superkorte lege afstand en maakt het gemakkelijker om bergop te starten, mocht je vast komen te zitten. Helaas was het 2-in-1 display minder aangenaam. De toetsaanslag is ongedefinieerd, de leesbaarheid bij fel licht uitbreidbaar. Het veranderen van de U-step vereiste altijd een snelle blik op het stuur om de juiste knop te vangen. Hoewel andere displays vrij eenvoudig bij Giant kunnen worden geïnstalleerd, is het succesvolle bovenbuisscherm Ride-Control-Go met de ergonomische afstandsbediening niet compatibel met de Stance E +.

Hoewel hij is gemaakt voor zachtere paden, presteert de Giant Stance E + ook goed in ruwer terrein en geeft hij beginners veel vertrouwen.Foto: Dennis Stratmann

Hoewel hij is gemaakt voor zachtere paden, presteert de Giant Stance E + ook goed in ruwer terrein en geeft hij beginners veel vertrouwen.

Soepelheid voor behendigheid – de Giant Stance E+ bergafwaarts

Bergaf loopt de Giant e-bike soepel. De lange wielbasis, de modern vlakke stuurhoek en de lange liggende achtervorken, samen met het superieure chassis en de diepe trapas, zorgen voor veel veiligheid in vergelijking met de veerweg. Zonder aarzeling kun je je ook op moeilijk terrein wagen met de Giant, de gematigde veerweg beperkt het potentieel van de Stance E + laat. De E-Fully ziet er goed uitgebalanceerd uit, maar geeft duidelijk prioriteit aan rijveiligheid en soepelheid boven wendbaar rijgedrag. Er is kritiek op een duidelijk rammelen van onze twee testfietsen. Handleidingen en bunny hop – typisch voor lange geometrieën – kosten veel moeite.

Conclusie Adrian Kaether – EMTB Magazin

Adrian Kaether, redacteur EMTBFoto: Max Fuchs

Adrian Kaether, redacteur EMTB

Met de nieuwe Stance E+ verhoogt Giant zijn betaalbare volledig naar het hoogtepunt van de tijd. Dankzij dikke batterijen is er een volledig bereik. SUV-modellen en Shimano’s Linkglide-versnellingspook zetten accenten in de dagelijkse bruikbaarheid. Niettemin zijn de trailkenmerken top: stabiel en veilig, de Stance E + trekt zijn sporen bergafwaarts, kan gemakkelijk worden bestuurd en beklimt eersteklas. Ondanks kleine kritiek op Display en achtergrondgeluid: De nieuwe Giant Stance E + is een echt succesvolle fiets en redelijk betaalbaar.

Hoe de Stance E+ zich verhoudt tot de directe concurrentie onder de 5000 euro, lees je in detail in EMTB 2/2023 – vanaf 18 april bij de kiosk.

Source link