Forestal Cyon Halo in de Light-E-MTB test: Forestal met geweldige handling

De weelderige achterbrug van de Forestal Cyon is niet alleen een detail voor het oog. Sterker nog, het maakt ook het verschil op het parcours. Want de achterwielophanging van de fiets uit Andorra is een van de absolute toppers in onze groepstest van acht Light E-MTB’s. Zeer gevoelig en gemakkelijk door te slikken en toch met de nodige ondersteuning effent het de weg op ruwe afdalingen.

Het voelt alsof de Forestal Cyon veel veerweg beschikbaar heeft. We waren aangenaam verrast door de relatief slanke en goedkope Snoek aan de voorkant. Het soepele karakter past goed bij de fiets, veeleisende afdalingen zijn het meest energiebesparend met deze combinatie. Het lage voorkant, het dunne karkas van de band en de matig pittige tweezuigerremmen voorkomen nog betere afdalingen. Dankzij de gematigde geometrie blijft de Cyon wendbaar op vlakke paden. Het kan gemakkelijk op het achterwiel worden getrokken en bij sprongen in de lucht worden getransporteerd.

Of het nu gaat om ruw enduroterrein of ondiepe paden, de Forestal Cyon was een van onze favorieten bergafwaarts. Het belangrijkste is dat zelfs minder ervaren rijders snel opwarmen aan de fiets. Het aangenaam rustige achtergrondgeluid op de afdaling draagt bij aan het rijplezier. Maar terug naar de details. Stuwkracht wordt geleverd door de Forestal-motor die is ontwikkeld met Bafang. En aan kracht ontbreekt het deze krachtpatser niet. Bij lage cadansen is de aandrijving ongeëvenaard in vermogen. Maar hij duwt een beetje ruw en luid. Op de helling zit je languit op de cyon, als het steil wordt trap je een beetje van achteren, en verliest het voorwiel eerder de leiding.

¹ De waarden zijn bepaald voor gestandaardiseerde ritten op een asfalthelling met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4 procent. Trapvermogen van de rijder 175 watt, rijdersgewicht inclusief uitrusting 90 kg. Het ondersteuningsniveau is aangepast voor deze groepstest zodat alle fietsen met ongeveer dezelfde snelheid rijden, zie gemiddelde snelheid tussen haakjes. Het motorvermogen lag rond de 250 watt. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. Alle details over onze range test vind je hier in de link!

² Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

Stappentest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en de laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.

Source link