Focus Sam² 2023: Ga groot! E-Enduro voor het extreme

Als je naar de feiten van de nieuwe Sam² van Focus kijkt, zou je kunnen denken dat hij niet zo veel is veranderd. Bosch Performance CX-aandrijving, 29-inch wielen, stalen veerdempers, 38 mm verende voorvork, enorme veerweg – de Focus e-bike nieuwkomer heeft dit alles gemeen met zijn voorganger. Maar zowel visueel als vanuit de innerlijke waarden is in werkelijkheid bijna niets hetzelfde. De veerweg van de brute E-Enduro groeit aan de voorkant met een centimeter tot maar liefst 18, het Bosch Smart System wordt aangedreven door de dikke 750 Wh-batterij en het aluminium frame inclusief geometrie en ophangingskinematica is volledig opnieuw ontworpen. Nog meer dan voorheen snakt de e-mountainbike van de Stuttgarters naar wilde en snelle afdalingen.

Naast de Enduro Sam² (rechts) heeft Focus ook de trail allrounder Jam² (links) opnieuw gelanceerd. Naast het Bosch-motorsysteem en de optiek delen de twee fietsen ook veel conceptuele details.Foto: Max Fuchs

Naast de Enduro Sam² (rechts) heeft Focus ook de trail allrounder Jam² (links) opnieuw gelanceerd. Naast het Bosch-motorsysteem en de optiek delen de twee fietsen ook veel conceptuele details.

De bergafwaarts zware Sam² is inbegrepen slechts een deel van de nieuwe E-MTB vloot van Focus. In een vergelijkbare stijl heeft het bedrijf uit Stuttgart ook de All Mountain Jam² opnieuw uitgegeven. De ingenieurs maakten ijverig gebruik van synergieën in het ontwerp, omdat de twee Bosch e-bikes veel details delen. Klik hier voor de voorstelling van de gloednieuwe Focus Jam² 6. Al in de herfst werd de Light E-MTB Jam² SL getoond, die ook is geïntegreerd in de serie nieuwe e-mountainbikes van het in Stuttgart gevestigde bedrijf met vergelijkbare benaderingen.

De Sam² 6,9 kost 7899 Euro en wordt geleverd met Shimano XT groepset, Fox Factory vering en degelijke uitrusting.Foto: Max Fuchs

De Sam² 6,9 kost 7899 Euro en wordt geleverd met Shimano XT groepset, Fox Factory vering en degelijke uitrusting.

De feiten over de Focus Sam²

  • Motor: Bosch Performance CX Smart System
  • Accu: Bosch Powertube 750 (ook in maat S!)
  • Veerweg: 180/170 mm
  • Wielmaat: 29 inch
  • Gewicht: 26,9 kg (Model 6.9, maat L, EMTB-aflezing)
  • Drie uitrustingsvarianten + LTD-editie met Bosch Race-motor
  • Prijs: vanaf 5499 Euro
  • systeemgewicht: 150 kg
  • Maten: S, M, L, XL
Foto: Max Fuchs

Vasthouden en uittrekken: De nieuwe Sam² is ontworpen voor wild terrein. Op paden zoals de iconische “Pino Morto” in Finale Ligure voelt het zich meteen thuis.

Motor en accu in Focus Sam²

De nieuwe Focus Enduro vertrouwt op de Performance CX-motor van Bosch en de grote 750 Powertube. De ingenieurs plaatsten de batterij diep in de onderbuis voor de motor. Dit heeft verschillende voordelen: Het zwaartepunt van de fiets beweegt naar beneden. Daarnaast past de lange accu alleen in de kleinste framematen. Het naar beneden verwijderen van de batterij uit de gesloten onderbuis is iets omslachtiger dan bij klassieke “vouwoplossingen”, maar is goed geïmplementeerd in de nieuwe modellen. Nadeel: De bodemvrijheid neemt af door de diepgetrokken buik.

Lees ook:   Sram Eagle Transmission op de E-MTB: Zorgeloos e-biken nu?
De Bosch-motor zit iets gedraaid in het trapasgebied, zodat de batterij ervoor past. De bodemvrijheid is niet bijzonder overvloedig vanwege de diepgetrokken dop gemaakt van gerecycled plastic.

Chassis en chassis van de Focus E-Mountainbike

Het frame van de Sam² is volledig opnieuw ontworpen. In tegenstelling tot de nieuwe Jam² is het Enduro chassis uitsluitend verkrijgbaar in aluminium. Voor het overige zijn de twee platformen echter sterk op elkaar gebaseerd. De meest opvallende verandering naast de batterijintegratie en -verwijdering is de nieuwe demperkoppeling. De dempinghij ligt nu plat onder de bovenbuis en scharniert niet meer via de ingewikkelde rockerconstructie die jarenlang typerend was voor Focus e-bikes. Lichter, eenvoudiger en functioneel superieur, zeggen de ontwikkelaars aan de nieuwste F.O.L.D-constructie. De kinematica van de Sam² is ontworpen voor stalen veerdempers. De achterkant moet veel sportiever werken dan de allrounder Jam² of de lichte Jam² SL en met behoorlijke progressiereserves voor de hardste klappen.

De nieuwe kinematica van de Focus Sam² is afhankelijk van minder onderdelen en bespaart zo gewicht. De lagers zijn voorzien van een extra afdichting. Dit verbetert de duurzaamheid.

De geometrie van de Focus Sam²

Vlakke stuurhoek, lange wielbasis, lange liggende achtervorken: de geometrietafel van de Sam² laat geen twijfel bestaan over het toepassingsgebied dat de ingenieurs voor de E-Enduro voor ogen hebben. Heuvelafwaarts. En zo steil mogelijk. Zo snel mogelijk. Zo wild mogelijk. Overigens verwijst de wielbasis naar de steilere stuurhoekverstelling. Afgeplat meet de L-Bike meer dan 1300 millimeter van as tot as.Foto: Fabrikant

Vlakke stuurhoek, lange wielbasis, lange liggende achtervorken: de geometrietafel van de Sam² laat geen twijfel bestaan over het toepassingsgebied dat de ingenieurs voor de E-Enduro voor ogen hebben. Heuvelafwaarts. En zo steil mogelijk. Zo snel mogelijk. Zo wild mogelijk. Overigens verwijst de wielbasis naar de steilere stuurhoekverstelling. Afgeplat meet de L-Bike meer dan 1300 millimeter van as tot as.

Terwijl de voorganger van de Sam² nog vertrouwde op een gematigde geometrie om de rijeigenschappen van de fiets niet te extreem te maken, is de nieuwkomer consequent gepolariseerd naar modern en sportief. Bereik en wielbasis behoren tot de langste die je op E-MTB’s kunt vinden. De steile zithoek is bedoeld om de rijder centraal in de fiets te plaatsen. Als het gaat om de lengte van de liggende achtervork, geeft de Sam² ook prioriteit aan soepelheid en rijveiligheid boven wendbaarheid. Met 450 millimeter is de achterkant niet extreem, maar voor een downhill georiënteerde E-MTB is hij langer dan gemiddeld. De stuurhoek kan worden aangepast via een hoekregeling. Er zijn 63,5 of 64,5 graden beschikbaar – maar natuurlijk wordt ook de wielbasis verlengd.

De inzetstukken in het Acros-headset zijn draaibaar, waardoor de stuurhoek met één graad kan worden gevarieerd. Voor een beter begrip hadden we graag een duidelijkere identificatie van de posities gezien. Als u deze echter kent, verloopt de conversie relatief soepel.Foto: Max Fuchs

De inzetstukken in het Acros-headset zijn draaibaar, waardoor de stuurhoek met één graad kan worden gevarieerd. Voor een beter begrip hadden we graag een duidelijkere identificatie van de posities gezien. Als u deze echter kent, verloopt de conversie relatief soepel.

Lees ook:   Interview met Tommy G: De tiende Rampage-deelname op rij

Modellen en prijzen

Focus biedt de nieuwe Focus Sam² e-bike aan in drie uitrustingsvarianten. Daarnaast is het topmodel verkrijgbaar in een gelimiteerde speciale oplage met Bosch Performance CX Race motor. Laten we beginnen met de Sam² 6,7 voor 5499 Euro, de speciale editie Sam² 6,0 kost 8699 Euro.

Sam² 6.7 voor 5499 Euro

Voor 5499 Euro moet je enkele downgrades accepteren met de Sam² 6.7. De fiets moet immers het lichtste model zijn met 25,4 kilo. Dit komt vooral door de kleinere accu met 625 wattuur. De Suntour Durolux 38 verende voorvork bereidt de fiets nog steeds voor op zware trailafdalingen. Het enige model in de serie is de instapvariant met luchtklep. De Rockshox Deluxe ziet af van een expansievat. Volgas enduristen moeten ook aanzienlijke compromissen sluiten als het gaat om banden. Het Maxxis exokarkas is niet ontworpen voor het neerwaartse potentieel van de enduro. Schakelen gebeurt met Srams SX/NX-Eagle, het DB8 remsysteem komt ook van Sram en vertrouwt op een grote 220cc schijf op het voorwiel.

Focus Sam² 6,7 / 5499 EuroFoto: Fabrikant

Focus Sam² 6,7 / 5499 Euro

Sam² 6.8 voor 6999 Euro

Vanaf 7000 Euro is er de Sam² met dikke 750 accu, Bosch Kiox display en stalen veerdemper. De schok komt van Rockshox (Superdeluxe Coil Select), aan de voorkant zit een Fox 38 Rhythm. Schakelen doe je met Shimano’s XT, Magura MT5 remmen zorgen voor vertraging.

Focus Sam² 6,8 / 6999 EuroFoto: Fabrikant

Focus Sam² 6,8 / 6999 Euro

Sam² 6.9 voor 7899 Euro

Voor veeleisende endurofietsers is er nauwelijks een weg om de Sam² 6.9 te omzeilen. Met top Fox-ophanging is het parcours klaar voor absolute trailprestaties. De complete XT-uitrusting (schakelen en remmen) is ook uitgerust voor alle eventualiteiten. Hetzelfde geldt voor het robuuste Supergravity karkas op het achterwiel.

Focus Sam² 6,9 / 7899 EuroFoto: Fabrikant

Focus Sam² 6,9 / 7899 Euro

Sam² 6.0 voor 8699 Euro

De gelimiteerde 6.0-versie verschilt slechts in één klein detail van het 6.9-model: de motor. Hier zorgt de racevariant voor een bepaalde extra boost. Wat bosch’ Performance CX Race E-Bike Motor kan, lees je hier in de link! Een topversie met gimmicks zoals elektronische versnellingspook of ophanging, evenals dure carbon onderdelen is niet verkrijgbaar bij de nieuwe Sam². Aan de andere kant blijft de prijs binnen handbereik in vergelijking met andere topmodellen op de markt.

Focus Sam² 6,0 / 8699 EuroFoto: Fabrikant

Focus Sam² 6,0 / 8699 Euro

Rijexamen: De Sam² 6.9 op de trail

Als je op de nieuwe e-enduro stapt, heb je veel fiets onder je. De comfortabele zitpositie en de krachtige Bosch-aandrijving zorgen ervoor dat het pad naar de ingang van het pad toch aangenaam en lichtvoetig is. Een racy parcours moet echter het doel zijn van elke rit met deze fiets, want voor ondiepe paden of wandelingen is de Sam² zeker niet de juiste kandidaat. Maar de klim hoeft niet alleen een middel te zijn om een doel te bereiken. Met zijn hoge tractie achterdriehoek en levendige rijstijl beheerst de Enduro ook veeleisende hellingen. Het kleine broertje, het nieuwe Jam², vonden we echter nog competenter in deze discipline. Want op de Sam² zit je wat meer achterin, wat de controle verzwakt als het echt steil wordt. Op vervelende rumble-afdalingen keert het tij. Waar de Jam² hier al een sterke indruk achterlaat, zet de grote broer er qua rijveiligheid een goede schop op.

Lees ook:   BIKE Festival Riva 2023: Nieuwe MTB-remmen uit Europa
Richt op de lijn en houd hem omhoog: daar is de Sam² voor gebouwd. Laat je niet misleiden: het aankomende stenen veld is ruwer dan het op de foto lijkt.Foto: Max Fuchs

Richt op de lijn en houd hem omhoog: daar is de Sam² voor gebouwd. Laat je niet misleiden: het aankomende stenen veld is ruwer dan het op de foto lijkt.

De lange wielbasis en het chassis met hoge hefhoogte maken ongewoon hoge snelheden mogelijk, zelfs op de smerigste afdalingen. Hierdoor kijkt de piloot wijd open naar de Steinfeld die achterover ligt, want de remmen zijn wederom verrassend open gebleven. De harmonieuze uitrusting van de Sam² 6.9 met pittige remmen, topchassis en massieve banden maakt dergelijke hogesnelheidsritten zonder klagen mogelijk. Het onderstel werkt niet pluche, maar wel zeer gedefinieerd en sportief. De fiets kan pas echt bloeien bij hoge snelheden – dan is er massaal veiligheid. Maar ook in ruw terrein merk je de andere kant van de medaille. De rijervaring is bruut en vastberaden. Als je graag lichtvoetig over het pad danst, of met het terrein speelt, moet je veel kracht besteden aan boord van de Sam². In krappe haarspeldbochten of op ondiepe doorgangen voelt de fiets rustig aan, dit geldt ook voor springinzetstukken. Naast de extreme geometrie is hier ook het zeer hoge gewicht van bijna 27 kilo merkbaar.

In bochten vraagt de Sam² om nadruk - handig en speels kun je zeker geen fiets van dit kaliber meer noemen.Foto: Max Fuchs

Verlan in bochtengt de Sam² nadruk – handig en speels kun je zeker geen fiets van dit kaliber meer noemen.

EMTB conclusie over de nieuwe Focus Sam²

Eén ding kun je de nieuwe Focus Sam² zeker niet kwalijk nemen, namelijk dat hij geen duidelijke lijn heeft. Ruige downhill tracks in bikeparks en hard enduro pistes, hier voelt de fiets zich thuis. Het bloeit wanneer het snel en wild wordt verplaatst. In deze toepassing laat het veel E-MTB’s van de concurrentie los. Het robuuste aluminium frame en de hoge gewichtsafgifte tot 150 kilo passen hierbij. Het toepassingsgebied van deze e-mountainbike is echter nauw afgebakend. Als u op zoek bent naar een veelzijdige e-bike voor trailtochten, bent u waarschijnlijk beter af met een meer gematigde fiets. Het zeer hoge gewicht vertroebelt ook de dagelijkse en allround eigenschappen aanzienlijk.

EMTB-redacteur Adrian Kaether met de Focus Sam² 6.9. Wie kent de locatie op de klim naar de iconische slotparcours Pino Morto, Little Champery of op de NAVO-basis? Wie van dergelijk terrein houdt, kan blij zijn met het karakter van de Sam².Foto: Max Fuchs

EMTB-redacteur Adrian Kaether met de Focus Sam² 6.9. Wie kent de locatie op de klim naar de iconische slotparcours Pino Morto, Little Champery of op de NAVO-basis? Wie van dergelijk terrein houdt, kan blij zijn met het karakter van de Sam².

Source link