Focus Jam² SL 9.9 in de Light E-MTB test: Goedkope lichte e-MTB met Fazua Ride 60

De 160 mm vork van de Focus Focus Jam² SL is degene met de hoogste slag in het testveld. Is dit ook merkbaar in enduro-kwaliteiten? Sterker nog, de voorvork en de hoge, brede cockpit zorgen voor veel rijveiligheid. Als het snel en ruw gaat, zit je ontspannen en vol vertrouwen achter het stuur. De fiets houdt vooral van snelle, goed aangelegde trails. Als het echter moeilijk wordt, kan de achterwielophanging de sterke voorvork niet bijhouden. Kleine bultjes zijn niet zo gevoelig voor de achterkant en grove brokken duwen de slag te snel tot het uiterste. Anderen kunnen dat beter in de test.

Maar er zit een tweede hart in de borst van de Focus Jam² SL, want de fiets heeft een uitgebreide geometrie-aanpassing. Kies je voor korte liggende achtervorken en steile stuurhoeken, dan veranderen de rijeigenschappen aanzienlijk. Geen wonder, want de wielbasis is 15 millimeter korter. De Jam² SL rijdt zeer levendig, is gemakkelijk te verplaatsen in de lucht en op het achterwiel en gooit van de ene bocht naar de andere.

Als er extreme beklimmingen dreigen, moet je zeker de lange achterdriehoekverstelling gebruiken, anders verliest het voorwiel vroegtijdig het contact met de grond. De Fazua-motor maakt indruk met dynamische vermogensafgifte, veel vermogen en stil rijgeluid. Ook het assortiment is top.

Jammer: In de loop van onze test begon de batterij in de onderbuis te rammelen. Let op: De batterij moet worden verwijderd om op te laden.

¹ De waarden zijn bepaald voor gestandaardiseerde ritten op een asfalthelling met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4 procent. Trapvermogen van de rijder 175 watt, rijdersgewicht inclusief uitrusting 90 kg. Het ondersteuningsniveau is aangepast voor deze groepstest zodat alle fietsen met ongeveer dezelfde snelheid rijden, zie gemiddelde snelheid tussen haakjes. Het motorvermogen lag rond de 250 watt. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. Alle details over onze range test vind je hier in de link!

² Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

Stappentest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en de laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.

Source link