Fietslamp: De beste StVZO fietslamp voor de winter

Deze fietsverlichting vind je in onze review

Op 29 oktober was het weer zover: de klokken werden een uur teruggezet. Uiterlijk nu is het donker buiten als we van ons werk naar huis gaan. Als je een afterwork-ronde wilt doen, ontkom je niet aan een geschikte lamp. Lange tijd was het duidelijk welke het moest worden, althans voor mountainbikers: een helmlamp. Zo licht en zo helder mogelijk. Maar fietsen in het wild is al heel lang bekritiseerd: nachtdieren of dieren in winterslaap kunnen worden gestoord door nachtelijke ritten. Hoewel het probleem beperkt is zolang je op veelgebruikte paden blijft, blaast een heel andere trend toch een frisse wind door de lampenkwestie.

Steeds fellere StVZO-lampen

Omdat woon-werkverkeer met de fiets steeds populairder is geworden – mede dankzij het leaseaanbod van Jobrad en Co – bouwen fabrikanten steeds vaker bijzonder heldere koplampen die toch voldoen aan de eisen van de Wegenverkeersregeling (StVZO). Sommige hebben ook grootlicht, waardoor ook van verharde wegen moet kunnen worden gereden. We hebben zes felle straatlantaarns getest op hun offroad-geschiktheid. Daarnaast geven we de belangrijkste informatie over het onderwerp verlichting en presenteren we ook drie lichtgewicht helmlampen en drie StVZO-achterlichten.

Helm of stuur?

Dat de zuivere lichtopbrengst van StVZO-verlichting op het parcours geen probleem meer is, blijkt uit Lupine en Supernova op indrukwekkende wijze. Met 2400 of 3000 lumen schijnen de spots feller in de maximale stand dan menig autolamp. Daarnaast hebben beide lampen een “echt” grootlicht, waardoor het lichtniveau naar boven wordt verlengd en ook laaghangende takken zichtbaar worden.

Met MiniMax AF en M99 B54 Max hebben Lupine en Supernova twee StVZO-lampen met echt grootlicht in hun assortimentFoto: FabrikantMet MiniMax AF en M99 B54 Max hebben Lupine en Supernova twee StVZO-lampen met echt grootlicht in hun assortiment

Het probleem is de manier van monteren: voor gebruik op de weg moet de lamp aan het stuur worden bevestigd. Maar omdat de blik van de bestuurder altijd een beetje vooruitloopt op de stuurbeweging, stuur je in krappe bochten bijna constant het donker in – dat is niet alleen onaangenaam, maar ook gevaarlijk. Zelfs de brede bundels van lupine en supernova kunnen het probleem niet volledig oplossen. Op brede boswegen is dit geen probleem. Hier is zelfs de helderheid van een Sigma Aura 100 voldoende om veilig de weg terug naar de bewoonde wereld te vinden. Maar als je echt de paden in het donker wilt beroven, ga je dood Helmlampen die we in een ander artikel hebben getest, nog steeds niet in de buurt. Als extra licht naast de StVZO-lamp op het stuur zijn compacte modellen zoals de Cube Acid of Lupines Piko echter volledig voldoende. Wees voorzichtig bij het insturen van het verkeer: Uiterlijk op dit punt moeten de helmlichten worden uitgeschakeld.

Lees ook:   binnenband mountainbike 24 inch

Vergelijking van fietsverlichting: betekenisvolle verlichte beelden

Voor een betere vergelijkbaarheid van de lampen zijn we natuurlijk op een nachtelijke fotosessie gegaan en hebben we verlichte foto’s van alle lampen in de test gefotografeerd. Het effect van een echt grootlicht wordt op indrukwekkende wijze gedemonstreerd door de twee armaturen van Lupine en Supernova. De foto’s zijn gemaakt met een Nikon Z6 II met Nikkor Z 28-75mm f/2.8 en diafragma f/22 en sluitertijd 30.

In de dimmodus is de Lupine StVZO-compatibel. Het grootlicht opent de lichtbundel en maakt trailrijden mogelijkFoto: Stefan FreyIn de dimmodus is de Lupine StVZO-compatibel. Het grootlicht opent de lichtbundel en maakt trailrijden mogelijk

StVZO-conform – wat betekent dat?

Zelfs als de StVZO Al jaren worden er steeds meer EU-regels ingevoerd, iedereen die momenteel op de Duitse wegen rijdt, heeft StVZO-conforme verlichting nodig. Doorslaggevend zijn de volgende zaken: voor fietsers §64, §65 en §67. Dankzij enkele aanpassingen zijn de regels nu uitvoerbaarder geworden. Zo kan de verlichting ook verwijderbaar zijn en op batterijen werken. StVZO-verlichting moet een niet-verblindende lichtkegel hebben − vergelijkbaar metals het dimlicht van een auto – en ten minste 10 lux genereren. Daarnaast kunnen de fietsverlichting ook voorzien zijn van grootlicht. Knipperende voor- of achterlichten zijn niet toegestaann. Een specifieke hoek wordt niet meer voorgeschreven tijdens de montage. Het licht mag tegenliggers echter niet irriteren. Of een lamp voldoet aan de StVZO-norm, kunt u zien aan de hand van de K-nummer van de Federale Autoriteit van het Vervoer van de Motor. Overigens: als je wordt aangehouden zonder passende verlichting, kun je een boete van 20 euro verwachten. Bij een ongeval kunt u worden aangesproken op schadevergoeding en/of smartengeld.

5 fietslampjes in de test die voldoen aan de StVZO

Busch & Müller IQ-XM Speed

 • 299,90 euro >> bij Fiets XXL of Roos verkrijgbaar
 • Gewicht* Lamp / accu / rijklaar 117 g / 252 g / 396 g
 • Levensduur batterij / oplaadtijd* 1:14 uur / 4:45 uur
 • Lux* / Grootlicht / Batterijvermogen 178 lux / ja / 4600 mAh
 • Accessoires Lader; afstandsbediening (bedraad); Stuur
Met de meegeleverde houder bouwt de Busch & Müller IQ-XM Speed hoog op het stuur

Resultaat: Busch & Müller IQ-XM Speed

In vergelijking met de soms veel goedkopere lampen valt de maximale lichtopbrengst van de IQ-XM wat tegen. Het schijnt breed, voldoende breed en opent ook de lichtkegel iets naar boven in het grootlicht. Het is echter te donker voor echte trailritten, vooral op korte afstand. Bovendien is het lichtpatroon niet erg homogeen. De afstandsbediening werkt alleen bedraad, de stuurhouder ziet er ouderwets uit. Optioneel is er echter een chique aluminium klem. Zeer filigrane stekkerverbinding. Goed voor woon-werkverkeer op boswegen, maar minder gemaakt voor paden.

Lees ook:   Al gereden: Spannende onderdelen uit de BIKE-vloot

Beoordeling

Uitvoer
7 van de 10 punten
Verlichting
6 van 10 punten
Prestaties van de batterij
5 van 10 punten
Geschiktheid voor het parcours
6 van 10 punten

Ondanks de bijna 180 lux is de IQ-XM niet echt genoeg om 's nachts op trails te rijdenFoto: Stefan FreyOndanks de bijna 180 lux is de IQ-XM niet echt genoeg om ’s nachts op trails te rijden

Cateye GVolt 100

 • 129,95 euro >> verkrijgbaar bij Rose
 • Gewicht* Lamp / accu / rijklaar 78 g / 99 g / 195 g
 • Levensduur batterij / oplaadtijd* 1:38 uur / 3:00 uur
 • Lux* / Grootlicht / Batterijvermogen 128 lux / nee / 3400 mAh
 • Accessoires Lamp; Haakje; USB-kabel
Cateye GVolt 100: compacte stuurlamp met geïntegreerde accu

Conclusie: Cateye GVolt 100

De halfronde lichtkegel van de Cateye is niet erg breed en laat het nabije bereik erg donker lijken. Aan de andere kant is hun licht, zelfs op een afstand van 25 meter, nog steeds voldoende om obstakels duidelijk zichtbaar te maken. De batterij is aan de achterkant van de lampkop bevestigd en kan eenvoudig worden vervangen. Met een extra batterij (69,95 euro) kon de looptijd worden verdubbeld. Slim: De Cateye kan ook ondersteboven op het stuur worden gemonteerd door de lampkop 180 graden te draaien of met een adapter om te bouwen tot een e-bike-lamp. Over het algemeen een korte looptijd en niet erg geschikt voor trails.

Beoordeling

Uitvoer
5 van 10 punten
Verlichting
4 van de 10 punten
Prestaties van de batterij
6 van 10 punten
Geschiktheid voor het parcours
4 van de 10 punten

Vooral op korte afstand blijft de Cateye vrij donkerFoto: Stefan FreyVooral op korte afstand blijft de Cateye vrij donker

Lezyne Super StVZO 600+

109,95 euro
Gewicht* klaar om te rijden 203 gr
Levensduur batterij / oplaadtijd* 4:06 uur / 6:20 uur
Lux* / Grootlicht / Batterijvermogen 117 lux / nee / 6600 mAh
Accessoires Geen; USB-C-oplaadkabel wordt apart verkocht

Qua formaat is de Lezyne Super StVZO 600+ als een Snickers reep. Dankzij de grote accu kan de reis soms langer duren

Conclusie: Lezyne Super StVZO 600+

De nieuwe Super 600+ van Lezyne heeft vier verstandig gegradueerde lichtstanden. In de maximale modus verlicht hij het pad breed en homogeen, zelfs op een afstand van 25 meter. Helaas ontbreekt een echt grootlicht, waardoor ook het bovenlicht zichtbaar zou zijn. Op deze manier blijft de Lezyne een duurzame stuurlamp voor offroad-forenzen of dient hij als aanvulling op een – maar dan fellere – helmlamp. Het is lastig om hem op het stuur te monteren met zijn knobbelige elastische band. Het is niet mogelijk om de resterende looptijd optimaal in te schatten op basis van het kleurendisplay. Boven: de zeer grote 6600 mAh batterij.

Beoordeling

Uitvoer
5 van 10 punten
Verlichting
7 van de 10 punten
Prestaties van de batterij
10 van 10 punten
Geschiktheid voor het parcours
6 van 10 punten

Maakt veel licht voor het stuur en reikt ook ver in de verte. Helaas zijn er geen grootlichten die aan de bovenkant open zijnFoto: Stefan FreyMaakt veel licht voor het stuur en reikt ook ver in de verte. Helaas zijn er geen grootlichten die aan de bovenkant open zijn

Lupine SL MiniMax AF

 • 530 euro >> verkrijgbaar bij Bergfreunde
 • Gewicht* Lamp / accu / rijklaar 89 g / 195 g / 317 g
 • Levensduur batterij / oplaadtijd*1:27 uur / 2:34 uur
 • Lux* / Grootlicht / Batterijvermogen 290 lux / ja / 5000 mAh
 • Accessoires Aluminium stuurbevestiging; App; Bluetooth-afstandsbediening; Klittenband in twee lengtes
Mooi compact en in het midden voor het stuur geplaatst - de gebruikelijke hoge kwaliteit van de Lupine SL MiniMax AF

Conclusie: Lupine SL MiniMax AF

De verwerking van de lupine is een hoogtepunt. Hij kan met een chique aluminium klem in het midden van het stuur worden geplaatst. De MiniMax wordt bediend via een Bluetooth-afstandsbediening. In de schemering schakelt de lamp over van daglicht naar dimlicht dankzij de helderheidssensor. Ook dan blijven er nauwelijks details in het donker. Als het grootlicht is geactiveerd, wordt het pad over een afstand van meer dan 50 meter absoluut homogeen verlicht. De lichtkegel reikt tot ver boven het hoofd. Door de brede conus schittert de MiniMax ook iets in de ronding. Met een beetje gewenning zijn trailritten ook zeker een succes.

Lees ook:   binnenband mountainbike

Beoordeling

Uitvoer
9 van 10 punten
Verlichting
9 van 10 punten
Prestaties van de batterij
6 van 10 punten
Geschiktheid voor het parcours
10 van 10 punten

Perfecte verlichting en maximaal bereik. De lupine is gemakkelijk genoeg om op paden te rijdenFoto: Stefan FreyPerfecte verlichting en maximaal bereik. De lupine is gemakkelijk genoeg om op paden te rijden

Sigma Aura 100

 • 109,95 euro >> beschikbaar op Amazon
 • Gewicht* Lamp / rijklaar 97 g / 112 g
 • Levensduur batterij / oplaadtijd* 3:12 min / 4:18 uur
 • Lux* / Grootlicht / Batterijvermogen 135 lux / nee / 2000 mAh
 • Accessoires Achterlicht Blaze Link; USB-kabel
De Aura 100 is Sigma's krachtigste StVZO lamp en heeft een automatische stand

Conclusie: Sigma Aura 100

Sigma’s Aura is momenteel alleen verkrijgbaar in een set met het Blaze achterlicht. Slim: De lamp geeft ook het batterijniveau van het achterlicht aan, de bediening is ook gekoppeld. De Aura past zich via een automatische functie aan het omgevingslicht aan, waardoor de batterij wordt gespaard. In de helderste stand verlicht de Sigma het nabije en verre bereik netjes. De breedte van het lichtniveau is echter zeer beperkt. Rijden op bospaden is nog steeds mogelijk. De kleine batterij gaat verrassend lang mee. De lamp is echter niet gemaakt voor trails. Goedkope set voor forenzen die soms door het bos moeten.

Beoordeling

Uitvoer
6 van 10 punten
Verlichting
5 van 10 punten
Prestaties van de batterij
8 van de 10 punten
Geschiktheid voor het parcours
4 van de 10 punten

In de lichtsterkste stand is de Sigma ruim voldoende om mee te rijdenop boswegen. De lichtkegel is te smal voor paden en er is geen echt grootlichtFoto: Stefan FreyIn de helderste stand is de Sigma ruimschoots voldoende voor het rijden op boswegen. De lichtkegel is te smal voor paden en er is geen echt grootlicht

Supernova M99 B54 Max

 • 899 euro
 • Gewicht* Lamp / accu / rijklaar 197 g / 300 g / 539 g
 • Levensduur batterij / oplaadtijd* 1:15 uur / 5:20 uur
 • Lux* / Grootlicht / Batterijvermogen 462 lux / ja / 4500 mAh
 • Accessoires afstandsbediening (bedraad); Lader; Aluminium stuurbevestiging; App
De Supernova is waarschijnlijk de krachtigste StvZO-gekeurde fietslamp van dit moment

Conclusie: Supernova M99 B54 Max

De naam zegt het al: als je op de afstandsbediening op het stuur overschakelt naar grootlicht, voelt het alsof er een ster op het pad ontploft. Zelfs op meer dan 50 meter lijkt het pad zo helder als de dag. De breedte en hoogte van de lichtkegel zijn gemakkelijk genoeg om op nachtelijke paden te rijden. De lamp en batterij zijn echter echte kloppers en wegen samen meer dan een halve kilo – ondanks de koolstofbehuizing op de batterij. De aluminium klem positioneert de M99 in het midden voor de stuurpen. Dagrijverlichting zorgt voor veiligheid in de stad. De lichtniveaus kunnen vrij worden geprogrammeerd.

Beoordeling

Uitvoer
10 van 10 punten
Verlichting
10 van 10 punten
Prestaties van de batterij
5 van 10 punten
Geschiktheid voor het parcours
10 van 10 punten

Extreem helder, extreem breed - een betere verlichting van het pad is niet haalbaar met StVZO-lampenFoto: Stefan FreyExtreem helder, extreem breed – een betere verlichting van het pad is niet haalbaar met StVZO-lampen

StVZO-fietslampen hebben alleen zin in het terrein als ze een echt grootlicht hebben dat het lichtniveau aanzienlijk verhoogt. Zolang de lamp op het stuur zit, is de verlichting ook dan niet optimaal. – Stefan Frey, BIKE-testredacteur