Fietshelmen in de crashtest: 19 helmen voor trail en tour in vergelijking

Table of Contents

We hebben de helmen getest:

Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan

De onderwerpen die in deze review worden behandeld

Interview met Christiane Reckter, TÜV-ingenieur

Het testoverzicht

250 keer de versnelling door de zwaartekracht. Dit is de limiet waar een fietshelm in de standaardtest onder moet vallen om goedgekeurd te worden voor verkoop. 250 g – een waarde die belachelijk hoog lijkt als je bedenkt dat er een maximum van 4 g is bij het rijden in een achtbaan. Volgens het Guinness Book of World Records is de maximale g-kracht die een persoon overleeft 180. Nog steeds ruim onder de grenswaarde van de huidige testnorm EN 1078. En ook Prof. Dr. med. Stefan Lorenzl, specialist in neurologie, weet het: 250 g kan zich frontaal ophopen bij een val van 1,5 meter. Dit kan fataal zijn zonder helm.

Eigen testbank voor de laboratoriumtest

Het is voor ons dan ook volstrekt duidelijk dat een helm die net niet aan de norm voldoet, voor motorrijders geen optie moet zijn. Hoe lager de versnelling die op het hoofd inwerkt bij een val, hoe lager het risico op letsel. Dr. Lorenzl is het daarmee eens. Hij weet uit ervaring dat sinds steeds meer fietsers een helm dragen, er beduidend minder ernstige en dodelijke verwondingen zijn. Omdat de fabrikanten echter niet de tijdens de standaardtest bepaalde g-waarde op hun helmen printen, en ook niet aan de buitenkant duidelijk is hoe goed een model daadwerkelijk beschermt, testen we elke helm op onze eigen testbank. Dit is absoluut uniek in de branche. Er is echter nog een reden waarom we niet alleen vertrouwen op het CE-zegel, dat op elke helm moet worden afgedrukt. “Hoewel in 2022 ook in de motorfietssector een rotatietest werd geïntroduceerd met ECE 22.06, wordt er in de fietssector nog steeds gesproken over een aanpassing van de norm”, legt Marcus Seyffarth uit. Hij is Head of Implementation en verantwoordelijk voor de integratie van het systeem in de verschillende helmen van de fabrikanten bij MIPS.

Reden genoeg voor ons om een testbank te bouwen die gebaseerd is op de moderne methoden van gerespecteerde onderzoeksinstellingen en meet hoe goed een helm beschermt tegen het risico op een hersenschudding. Deze bescherming wordt beloofd door de verschillende rotatiesystemen. De norm levert hier echter geen bewijs van. Het Zweedse bedrijf MIPS wordt beschouwd als een pionier als het gaat om het verminderen van schadelijke rotatiekrachten op de hersenen. De karakteristieke gele schaal en zijn inmiddels talrijke variaties zijn terug te vinden in in totaal 14 testmodellen.

Het draait allemaal om het hoofd: niet elke helm beschermt even goed.Foto: MIPSHet draait allemaal om het hoofd: niet elke helm beschermt even goed.

Naast MIPS zijn er nog andere systemen zoals 360° Turbine (Leatt), WaveCell (Bontrager) of Smartshock (100%). Met uitzondering van MIPS konden we echter alleen in de test een positief effect aantonen tegen de rotatiekrachten van WaveCell. Beide verminderen het risico op een hersenschudding gemiddeld met meer dan 50 procent in vergelijking met helmen zonder deze systemen. En er is ook goed nieuws op het gebied van pure acceleratiekrachten: met 129,7 g zit zelfs de slechtste helm in deze test verder onder de limiet.

>> MIPS helm en Co: Hoe werken rotatiesystemen in fietshelmen? <<

Ongeacht de beschermende functie moet een helm natuurlijk ook na uren in het zadel comfortabel zitten. Daarom hebben we naast de crashtests ook de ventilatie gemeten op een door ons ontwikkelde testbank, het gewicht bepaald en het afstelsysteem geëvalueerd. Om de optimale helm te vinden, is het de moeite waard om een kijkje te nemen op de Aanhoudingsbevelen. Omdat de persoonlijke vorm van het hoofd echter een doorslaggevende rol speelt in de pasvorm, kun je er niet omheen om de helm van je keuze te passen. Een helm die niet wordt gedragen omdat deze niet goed past, kan zelfs de beste waarden in het laboratorium bereiken. Zolang het niet op zijn kop zit, kan zelfs een kleine val ernstige gevolgen hebben.

Het zit ‘m in de details!

Er zijn veel goede helmen op de markt. Maar alleen als de fabrikanten ook op de kleine details letten, zal het een zeer goede helm zijn.

De magnetische sloten van Fidlock zijn bijzonder eenvoudig te openen, zelfs met één hand, en sluiten bijna automatisch bij contact.

Commentaar door Stefan Frey, BIKE test editor

De juiste pasvorm is bijna net zo belangrijk als de beschermingsfactor. Als de helm niet optimaal kan worden afgesteld, is dit een veiligheidsrisico. Ontzettend vervelend: als de bril tegen de helm botst!

Stefan Frey, BIKE test redacteurFoto: Stefan FreyStefan Frey, BIKE test redacteur

Alternatieve rotatiesystemen

Naast MIPS omvat de test ook drie andere technologieën voor het verminderen van rotatiekrachten.

Smartshock / 100%

Kleine, beweegbare elastomeren zijn geïntegreerd tussen de helmschaal en de pad. De Smartshock-buffers zijn ontworpen om schokken te absorberen en de rotatie-energie af te voeren die optreedt in het geval van een schuine impact. Op de testbank laat Smartshock geen overtuigend effect zien.

SmartshockFoto: Georg GrieshaberSmartshock

WaveCell / Bontrager

WaveCell is een samendrukbare celstructuur aan de binnenkant van de helmschaal. In het geval van een botsing buigen de cellen, comprimeren ze vervolgens als een bumper en worden ze uiteindelijk verondersteld te verschuiven om de energie van het hoofd af te leiden. Het systeem ligt onder het gemiddelde van de MIPS-waarden.

WaveCellFoto: Georg GrieshaberWaveCell

Lees ook:   gele mountainbike

360° Turbine / Leatt

Kleine lenzen van 360 graden gemaakt van flexibel plastic aan de binnenkant van de helmschaal zouden lineaire schokken tot 30 procent absorberen en de rotatieversnelling met maximaal 40 procent verminderen. In vergelijking met helmen met MIPS is het risico op een hersenschudding aanzienlijk hoger.

360° turbineFoto: Georg Grieshaber360° turbine

Cijfers, data, feiten

Risico op hersenschudding als percentage

De tabel toont de kans dat een motorrijder een matige hersenschudding zou oplopen in het valscenario dat we hebben gesimuleerd. Dit kan worden berekend aan de hand van de gemeten rotatiebewegingen (BrIC, Hersenletsel Criterium). De relatie tussen BrIC en de kans op een hersenschudding (volgens AIS-code) is niet lineair. Voor de evaluatie is de waarschijnlijkheid daarom meer geschikt. Het risico op een hersenschudding varieert van 6 tot 44 procent. Voor helmen met MIPS hebben we een gemiddeld risico op hoofdletsel van 16,2 procent vastgesteld. Ter vergelijking: het risico is 35,5 procent voor modellen zonder MIPS. MIPS vermindert het risico op een hersenschudding aanzienlijk, maar afhankelijk van het geïnstalleerde systeem. Alleen de WaveCel-technologie van Bontrager levert vergelijkbaar goede waarden. Met Abus konden we, ondanks het ontbreken van MIPS, een redelijke waarde in rotatiebescherming bepalen, die verband houdt met de constructie van de helmschaal en de pad.

Risico op hersenschudding met de testhelmenFoto: BIKE testafdelingRisico op hersenschudding met de testhelmen

Versnelling in g

Alle helmen in de test blijven ver onder de norm in termen van versnellingswaarden, d.w.z. de krachten die nog steeds op het hoofd werken in het geval van een botsing (250 g – hier bedoelen we niet grammen, maar g-kracht). Het bereik strekt zich echter uit van 84,2 g (Specialized) tot 129,7 g (Endura) en laat zien dat de helmen verschillende niveaus van bescherming bieden. Het is waar dat veel MIPS-helmen ook hier ver vooruit zijn met goede waarden. Er is echter geen correlatie tussen verminderde rotatieversnelling en goede schokdemping. De IXS Trigger AM leverde bij de laatste test in 2020 al vergelijkbare acceleratiewaarden, maar op dat moment zonder het MIPS-systeem. De rotatiewaarden waren bijna twee keer zo hoog.

Versnelling in g voor de testhelmenFoto: BIKE testafdelingVersnelling in g voor de testhelmen

Interview met Christiane Reckter, TÜV-ingenieur: 100 g maakt een enorm verschil!

FIETS: Is er een veiligheidsprobleem met fietshelmen?

CHRISTIANE RECKTER: Nee, er zijn bijna geen problemen met helmen. Als ze dat doen, zijn ze meestal gerelateerd aan de verkeerde manier om ze te dragen. De helm wordt bijvoorbeeld in de nek geduwd, het voorhoofd is onbeschermd, de kinband is niet gesloten, enz. Natuurlijk kan een helm geen effectieve bescherming bieden. De pasvorm is dan ook enorm belangrijk. Super belangrijk! Veel helmen hebben een hoofdring die dichtgesjord kan worden, maar als de helm te groot is, zal dat wel het geval zijn Snel gevaarlijk. Waarom? Want eerst raakt de helm en dan is het hoofd in de helm te groot. Gevolg: traumatisch hersenletsel. Dit gebeurt niet met geschikte helmen. De vuistregel is dan ook: Er mag maximaal één vinger tussen de schuimkom en de kop passen. Dus: strak, maar comfortabel. Maar je moet ook weten dat een helm niet tegen alle blessures kan beschermen.

Als er geen problemen zijn met helmen, lijkt de standaardlimiet streng genoeg.

Dat kun je niet zeggen, want helaas laten de versnellingswaarden geen concrete conclusies toe over de kans op letsel – onder het motto: 80 g = hersenschudding, 50 g = hoofdpijn.

Hoe kunnen de resultaten dan geëvalueerd worden?

Hoe lager de acceleratiewaarde, hoe beter de helm dempt. 100 g maakt een enorm verschil.

Wanneer moet een helm vervangen worden om redenen van leeftijd?

Oh, het vermoeiende onderwerp! Niemand weet het! We hebben tests gedaan en een echt oude helm getest tegen een nieuwe. Er waren nauwelijks verschillen. Maar de autoriteiten eisen een vervaltijd voor plastic. In de richtlijn staat dat een helm na vijf jaar vervangen moet worden. Dit betekent echter niet dat de helm na vijf jaar niet meer veilig is door materiaalveroudering. Zelfs na 20 jaar kan het nog steeds net zo goed beschermen.

Christiane Reckter, TÜV IngenieurFoto: PrivéfotoChristiane Reckter, TÜV Ingenieur

MIPS – zo werkt het

Al in 1996 ontdekten Hans von Holst en Peter Halldin het schadelijke effect van een schuine inslag. De MIPS die ze ontwikkelden was ontworpen om het risico op hoofdletsel te verminderen. Dat is wat erachter zit.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de hersenen bijzonder gevoelig zijn voor rotatie. Volgens Prof. Dr. med. Stefan Lorenzl, een specialist in neurologie, is bijzonder waarschijnlijk om zogenaamde dissecties en verwondingen aan de bloedvaten te veroorzaken in het geval van een schuine impact. MIPS is ontworpen om de rotatie-energie in het geval van een botsing te verminderen door de helm naar het hoofd te laten glijden door de wrijvingsarme MIPS-schaal (geel) te laten glijden. Rotatie-energie wordt dus omgezet in translatie-energie. Net als bij een val op ijs kan het hoofd in de oorspronkelijke richting blijven bewegen.

MIPS-lade (geel)Foto: FabrikantMIPS-lade (geel)

Inmiddels zijn er verschillende versies van de MIPS die een relatieve rotatie tussen helm en hoofd van 10 tot 15 millimeter mogelijk maken. In onze test was de kans op een hersenschudding met een helm uitgerust met MIPS (volgens AIS-code) gemiddeld ongeveer 16 procent. Objectief onderzoek of een speciale testnorm bestaat hiervoor nog niet. Maar gezien de zeer belangrijke waarden is Dr. Lorenzl ook overtuigd van de effectiviteit. Overigens zijn er vijf varianten van de MIPS in het testveld, die we hieronder kort toelichten. De effectiviteit van de individuele systemen hangt sterk af van de integratie in de helm. Over het algemeen kan niet worden gezegd dat de ene versie beter beschermt dan de andere.

Deze MIPS-systemen zijn beschikbaar

Essentieel

Essential of de klassieke MIPS met een gele schaal, de zogenaamde LFL (Low Friction Layer), wordt vooral gebruikt voor volumemodellen of goedkope helmen. Het wordt op zijn plaats gehouden door kleine elastomeren in de helm. In de test hebben we BrIC-waarden gemeten tussen 6 en 26 procent.

Essential, of de klassieke MIPS met gele schaalFoto: Georg GrieshaberEssential, of de klassieke MIPS met gele schaal

Kern ontwikkelen

Net als Essential zit Evolve Core tussen de helmschaal en de pad. Een pasvorm van de LFL die precies is afgestemd op de betreffende helm is bedoeld om de ventilatie te verbeteren en het gewicht te verminderen. Scott, Julbo of Troy Lee vertrouwen bijvoorbeeld op het systeem, maar bereiken er slechts matig goede waarden mee.

Kern ontwikkelenFoto: Georg GrieshaberKern ontwikkelen

Lucht

Lucht Hier is de rotatiebescherming bijna onzichtbaar geïntegreerd in de helmvulling. Dit bespaart gewicht en interfereert niet met een extra laag in de ventilatie. De schuiflaag zit aan de binnenkant van de bekleding. IXS en Specialized behalen goede resultaten in de test.

LuchtFoto: Georg GrieshaberLucht

Sferisch

Bell en Giro vertrouwen op een uitgebreid ontwerpn, die door andere fabrikanten Integra Split wordt genoemd. De helmen bestaan uit twee losse schelpen die tegen elkaar aan gedraaid kunnen worden. De constructie is complex en duur. Beide beschermen op een goed niveau in de test.

SferischFoto: Georg GrieshaberSferisch

Integra Zekering

Integra Fuse voegt Poc’s voormalige eigen SPIN-systeem samen met MIPS. Hier zit een soort siliconen in de bekleding die alle kanten op kan bewegen. Net als bij MIPS Air zouden de voordelen een laag gewicht en goede ventilatie zijn. In ieder geval is de rotatiebescherming erg goed.

Integra ZekeringFoto: Georg GrieshaberIntegra Zekering

Zo test BIKE

Labs

MIPS & Co. zijn ontworpen om het risico op hoofdletsel meetbaar te verminderen door rotatiekrachten te verminderen die optreden in het geval van een schuine impact. De bestaande testnorm voor helmen EN 1078 kan deze scenario’s niet weerspiegelen. Om de huidige generatie helmen realistisch te testen, hebben we zelf een helmtestbank ontwikkeld, gebaseerd op de methoden die in de wetenschap en door onderzoek naar fabrikanten worden gebruikt. Voor de test is de helm aangepast aan een aluminium sonde van 4,9 kilogram. In de gesimuleerde val worden de helm en het hoofd op een slee geleid en raken een stalen oppervlak dat onder een hoek van 45 graden bij 21 km/u schuin staat. Schuurpapier in korrel 40 imiteert de ruwheid van het substraat – dit is analoog aan de testfaciliteiten Virginia Tech, Folksam en andere onderzoeksinstellingen. De wagen zoeft langs het contactoppervlak en laat de helm los, die na de botsing wegspringt. Een zescomponentensensor in de sonde registreert versnellings- en rotatiesnelheden rond de drie assen in de ruimte bij impact en in de daaropvolgende vluchtfase.

Lees ook:   10 fietshandschoenen voor de winter: de Roeckl Rapallo in de test

De speciaal ontwikkelde helm testbank voor diverse metingen.Foto: Georg GrieshaberDe speciaal ontwikkelde helm testbank voor diverse metingen.

Bij de eerste poging slaat de helm frontaal in, in de tweede op de zijkant. We evalueren de versnelling op basis van de grootste resulterende waarde – hoe lager, hoe beter. De gemiddelde waarde van vier metingen wordt gegeven. We zetten de hoofdrotatie om naar het BrIC (Hersenletsel Criterium), dat aangeeft hoe schadelijk de beweging is voor de hersenen. Deze methode wordt veel gebruikt in de wetenschap en gebruikt de zogenaamde AIS-code om uitspraken te doen over de kans op een hersenschudding. We testen de ventilatie van de helmen met een krachtige blower die de doorstroming versnelt tot 30 km/u. De verwarmde, gehelmde kop wordt blootgesteld aan de stroom en we bepalen de koelcapaciteit. Dit wordt meegenomen in het eindoordeel met 20 procent, het gewicht van de helm met 15 procent.

Test

We evalueren het gordelsysteem en de hoofdband systematisch aan de hand van verschillende criteria op het gebied van functie en handling, die beide met elk tien procent in de evaluatie zijn opgenomen en zijn samengevat in het aanpassingsarrest. Pasvorm, afstelling en comfort worden getest door verschillende BIKE-proefpersonen.

100% Altis

RESULTAAT: Smartshock laat in de laboratoriumtest nauwelijks effect zien en ook de schokdemping is maar matig. De kunststof buffers kunnen drukken ondanks de comfortabele vulling. Smalle inlaten op het voorhoofd belemmeren de luchtstroom. De Altec zit comfortabel op normaal-ovale koppen, maar biedt geen hoogte of een aanpassing van de webbing onder de oren. Kan gemakkelijk naar achteren worden gestript.

100% AltisFoto: Georg Grieshaber100% Altis

Specificaties en bladmuziek 100% Altis

Fabrikant

 • Prijs : 125 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 361 gram
 • Maten in cm: XS-S 50–55 /S-M 55–59 /L-XL 59–63
 • Extra’s/onderdelen: reservebekleding; brilhouders; Smartshock rotatiesysteem

Afmetingen²

 • 120,5 g / 35% / 92,6 watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 5 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 6 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 6 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 8 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 7 van de 10 punten

BIKE rating³: 38 punten – bevredigend

Abus Modrop – BIKE-Tipp: Prijs/Prestatie

RESULTAAT: Lichtgewicht, comfortabel, goed geventileerd – de Modrop is een solide helm voor toerfietsers met een vrij smal hoofd. Super: made in Germany en een van de weinige met FliegENNETZ. Zelfs zonder MIPS is de rotatiebeveiliging begaanbaar, de impactbescherming is op een goed niveau. De Modrop is ook verkrijgbaar met MIPS of met een Quin valsensor. Absolute adviesprijs.

Abus ModropFoto: Georg GrieshaberAbus Modrop

Specificaties en bladmuziek Abus Modrop

Fabrikant

 • Prijs: 79,95 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 330 gram
 • Maten in cm: S 51–55 / M54–58 / L57–61
 • Extra’s/onderdelen: vliegennet; Compatibel met vlecht; Quin voorbereiding; Compatibel met Goggle

Afmetingen²

 • 100,1 g / 26% / 104,6 watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 6 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 8 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 8 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 8 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 9 van 10

BIKE oordeel³: 48 punten – goed

Alpina Stan MIPS

RESULTAAT: Alpina vertrouwt op klassieke waarden voor de Stan: slanke snit, laag gewicht, sportieve look. Ondanks MIPS vermindert de Stan de rotatiekrachten slechts matig. Apparatuur en maatwerksysteem zijn hier geweldig voor. Verstelbare singels, verstelbare ratelgesp, automatische hoogteverstelling en een rubberen, eenvoudig te gebruiken wijzerplaat. Boven! Past meer op smalle koppen.

Alpina Stan MIPSFoto: Georg GrieshaberAlpina Stan MIPS

Specificaties en bladmuziek Alpina Stan MIPS

Fabrikant

 • Prijs: 129,95 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 327 gram
 • Maten in cm: 51–55 / 55–59 / 60–64
 • Extra’s/onderdelen: ratel sluiting; vliegennet; rubberen draaiwiel; Kinkussens

Afmetingen²

 • 97,6 g / 26% / 94,6 Watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 6 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 8 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 6 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 9 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 10 uit 10

BIKE oordeel³: 48 punten – goed

Bell Super Air Bolvormig

RESULTAAT: Bell levert een extreem hoogwaardige helm met uitgebreide MIPS-integratie. De rotatiewaarden zijn ok, maar gewicht en ventilatie hebben last van de dikke schaal. Een camerabevestiging is inbegrepen, het verstelsysteem is nogal slecht. In de bovenste stand is het antislip draaiwiel bijna volledig afgedekt. De Super Air past ook goed op afgeronde koppen. Heel moeilijk!

Bell Super Air BolvormigFoto: Georg GrieshaberBell Super Air Bolvormig

Specificaties en bladmuziek Bell Super Air Spherical

Fabrikant

 • Prijs: 250 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 427 gram
 • Maten in cm: S 52–56 / M55–59 / L58–62
 • Extra’s/onderdelen: Vooraan zweet dissipatie; Goggle gripper aan de achterkant; Camera mount; Zak

Afmetingen²

 • 104,7 g / 19% / 85,6 Watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 8 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 8 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 4 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 5 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 7 van de 10 punten

BIKE rating³: 41 punten – bevredigend

Bluegrass Rogue Core MIPS – Testwinnaar

RESULTAAT: De bluegrass roomt echt af in het laboratorium en loopt ver vooruit op het gebied van impact- en rotatiebescherming. Ook de ventilatie is top. Hoewel de Rogue een zeer ronde snit heeft, fixeert de omtrekkende hoofdband ook ovale hoofden goed. Comfortabele siliconen neksteun. De vizierverstelling is niet gerasterd, het draaiwiel is een beetje schokkerig. Hoogteverstelling alleen via drukknoppen.

Bluegrass Rogue Core MIPSFoto: Georg GrieshaberBluegrass Rogue Core MIPS

Specificaties en bladmuziek Bluegrass Rogue Core MIPS

Fabrikant

 • Prijs: 170 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 359 gram
 • Maten in cm: S 52–56 / M56–58 / L58–61
 • Extra’s/onderdelen: Fidlock magnetisch slot; omtrekhoofdband; Zak

Afmetingen²

 • 94,9 g / 6% / 109,5 Watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 10 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 8 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 10 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 8 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 8 van de 10 punten

BIKE verdict³: 52 punten – zeer goed

Bontrager Blaze WaveCell

RESULTAAT: Net als in de vorige test vermindert WaveCell de rotatiekrachten aanzienlijk. Daarnaast heeft de Blaze een uitstekend verstelsysteem met een fijn getrapte Boa wijzerplaat, magnetisch slot en perfect verstelbare webbing. Ook het draagcomfort van de pads en neksteun is hoog. Aan de andere kant zijn het hoge gewicht en de vrij lage ventilatie vervelend. Ovale vorm.

Bontrager Blaze WaveCellFoto: Georg GrieshaberBontrager Blaze WaveCell

Specificaties en bladmuziek Bontrager Blaze WaveCell

 • Prijs: 215,99 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 430 gram
 • Maten in cm: S 51–57 / M54–60 / L58–63
 • Extra’s/onderdelen: Boa Draaiwiel; Camera mount; Fidlock magnetisch slot; Vervangende bekleding

Afmetingen²

 • 103,5 g / 7% / 92,6 Watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 10 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 8 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 6 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 5 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 10 uit 10

BIKE rating³: 47 punten – goed

Kubus MTB Strover

RESULTAAT: De Cube scoort met solide laboratoriumwaarden en uitgebreide apparatuur. Op de helm zijn twee accessoiresteunen geïntegreerd. Hoogte- en breedteverstelling zijn geweldig. De omvangrijke bandverdelers lopen echter niet optimaal en de vulling biedt ook hanteerbaar comfort. De hoofdband is niet-omtrekkend, waardoor de helm aan de achterkant gemakkelijker naar boven kan schuiven. Ovale vorm.

Kubus MTB StroverFoto: Georg GrieshaberKubus MTB Strover

Specificaties en bladmuziek Cube MTB Strover

 • Prijs: 199,95 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 337 gram
 • Maten in cm: S 49–55 / M52–57 / L57–62
 • Extra’s/onderdelen: 2 ingebouwde adapters voor accessoires; Coolmax bekleding, Fidlock magnetisch slot

Afmetingen²

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 9 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 8 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 7 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 8 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 8 van de 10 punten

BIKE oordeel³: 49 punten – goed

Endura MT500

Endura MT500Foto: Georg GrieshaberEndura MT500

Specificaties en bladmuziek Endura MT500

 • Prijs: 199,99 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 407 gram
 • Maten in cm: S 51–56 / M55–59 / L58–63
 • Extra’s/onderdelen: goggle grijper; Accessoire houder

Afmetingen²

 • 129,7 g / 21% / 100,6 Watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 7 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 5 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 8 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 6 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 7 van de 10 punten

BIKE rating³: 41 punten – bevredigend

Fox Speedframe Pro

RESULTAAT: Visueel is de racy Fox een blikvanger en ook de rotatiebescherming is top. In de rest van de laboratoriumwaarden landt het alleen op het middenveld en is het ook vrij zwaar. Vanwege de langwerpige, smalle vorm is het meer geschikt voor slanke hoofden. Goed: laagliggende oorverdelers, magnetisch slot en antislip wijzerplaat. De smalle, niet erg flexibele neksteun kan echter drukken.

Fox Speedframe ProFoto: Georg GrieshaberFox Speedframe Pro

Specificaties en bladmuziek Fox Speedframe Pro

 • Prijs: 174,99 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 405 gram
 • Maten in cm: S 51–55 / M55–59 / L59–63
 • Extra’s/onderdelen: Fidlock magnetisch slot; antimicrobiële bekleding; Vervangende bekleding

Afmetingen²

 • 113,4 g / 15% / 93,6 Watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 8 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 6 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 6 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 6 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 8 van de 10 punten

BIKE rating³: 43 punten – bevredigend

Giro Merit Spherical

RESULTAAT: Giro integreert ook MIPS tussen twee helmschalen en bereikt zo goede waarden. Ventilatie en gewicht zijn aanzienlijk beter dan bij Bell. Bovendien is de Merit comfortabel gewatteerd en breed ondersteund in de nek. Draaiwiel- en riemafstelling zijn succesvol. De normaal-ovale helm is echter minder nauwsluitend en kan gemakkelijk achterstevoren worden verwijderd.

Giro Merit SphericalFoto: Georg GrieshaberGiro Merit Spherical

Specificaties en bladmuziek Giro Merit Spherical

 • Prijs: 220 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 358 gram
 • Maten in cm: S 51–55 / M55–59 / L59–63
 • Extra’s/onderdelen: Goggle en goggle houder

Afmetingen²

 • 103,6 g / 14% / 103,6 Watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 8 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 8 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 8 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 8 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 8 van de 10 punten

BIKE oordeel³: 48 punten – goed

IXS Trigger AM MIPS

RESULTAAT: IXS biedt nu ook zijn klassieker aan met slim geïntegreerde MIPS Air. Dit verbetert de rotatiebescherming aanzienlijk. Schokdemping en ventilatie bevinden zich echter in het achterste derde deel. De volumineuze helm is meer geschikt voor afgeronde hoofden, is comfortabel gewatteerd, zelfs in de nek, maar zit losjes op het voorhoofd. Bovenkant: Magnetisch slot, rubberen wijzerplaat, kinkussen.

IXS Trigger AM MIPS Foto: Georg GrieshaberIXS Trigger AM MIPS Foto: Georg Grieshaber

Technische gegevens en bladmuziek IXS Trigger AM MIPS

 • Prijs: 189 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 370 gram
 • Maten in cm: S 54–58 / M56–60 / L58–62
 • Extra’s/onderdelen: kinkussens; rubberen draaiwiel; Fidlock magnetisch slot; Compatibel met Goggle

Afmetingen²

 • 123,3 g / 10% / 92,6 watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 9 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 6 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 6 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 7 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 9 van 10

BIKE rating³: 44 punten – bevredigend

Julbo Bos Evo

RESULTAAT: Julbo’s debuutwerk levert goede veiligheidswaarden en uitstekende ventilatie. Dankzij uitgebreide aanpassing kan de Forest eenvoudig worden aangepast aan de drager, maar zit nog steeds wiebelig op ovale hoofden vanwege de zeer ronde vorm. Slim: geïntegreerde brilhouder. Minder goed: zeer korte kinband, ondanks rubberen coating moeilijk te bedienen roterende wielen aan de achterkant.

Julbo Bos EvoFoto: Georg GrieshaberJulbo Bos Evo

Specificaties en bladmuziek Julbo Forest Evo

 • Prijs: 189,90 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 392 gram
 • Maten in cm: 52–56 / 56–59 / 59–63
 • Extra’s/onderdelen: brilhouder; Fidlock magnetisch slot; Coolmax bekleding

Afmetingen²

 • 103,8 g / 22% / 110,5 Watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 7 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 7 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 10 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 6 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 9 van 10

BIKE oordeel³: 48 punten – goed

Leatt MTB AllMtn 3.0

RESULTAAT: Ondanks het zware gewicht zit de Leatt comfortabel – dit komt door de goede instelbaarheid, de geweldige riemgeleider en de comfortabele vulling. Daarnaast zorgen de grote openingen voor een goede ventilatie. Met impact- en rotatiebescherming landt de Leatt echter ver terug in het veld. De blauwe 360° turbinedempers overtuigen niet op de testbank.

Leatt MTB AllMtn 3.0Foto: Georg GrieshaberLeatt MTB AllMtn 3.0

Technische gegevens en NOten Leatt MTB AllMtn 3.0

 • Prijs: 159 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 422 gram
 • Maten in cm: S 51–55 / M55–59 / L59–63
 • Extra’s/onderdelen: Fidlock magnetisch slot; zonnebril poort; reservebekleding; 360° turbinetechnologie

Afmetingen²

 • 122,7 g / 44% / 110,5 watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 4 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 6 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 10 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 5 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 8 van de 10 punten

BIKE rating³: 42 punten – bevredigend

Met Roam MIPS

RESULTAAT: Dankzij uitgebreide aanpassingsmogelijkheden past de iets breder gesneden Roam op veel koppen. De neksteun is in de breedte verstelbaar, maar inflexibel en een beetje hard. Als het gaat om bescherming tegen stoten en rotatie, is de Met een van de beste. In het nekgebied kan de helmschaal drukken. Het vizier heeft een geleider voor de brilband. Vrij lage ventilatie.

Met Roam MIPSFoto: Georg GrieshaberMet Roam MIPS

Specificaties en bladmuziek Met Roam MIPS

 • Prijs: 190 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 359 gram
 • Maten in cm: S 52–56 / M56–58 / L58–62
 • Extra’s/onderdelen: Goggle clip; Verstelbare neksteun; Vlechtopening

Afmetingen²

 • 85,4 g / 14% / 95,6 Watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 8 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 9 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 6 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 8 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 8 van de 10 punten

BIKE oordeel³: 48 punten – goed

POC Kortal Race MIPS

RESULTAAT: Als het gaat om beveiliging, haalt Poc alles uit de kast: naast de topwaarden op de testbank is er een Recco-chip en NFC-sensoren voor het opslaan van medische gegevens. Ook de ventilatie is goed. MIPS is slim geïntegreerd in de pad als een soort gel. De smalle, laaghangende vorm past niet bij iedereen. Hoogte- en vizierverstelling zijn extreem stijf.

POC Kortal Race MIPSFoto: Georg GrieshaberPOC Kortal Race MIPS

Specificaties en bladmuziek POC Kortal Race MIPS

 • Prijs: 250 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 398 gram
 • Maten in cm: S 51–54 / M55–58 / L59–62
 • Extra’s/onderdelen: Recco & NFC-sensor; Breakaway vizier

Afmetingen²

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 8 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 9 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 8 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 6 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 7 van de 10 punten

BIKE rating³: 47 punten – goed

Rockrider MTB Gevoel

RESULTAAT: Voor slechts 60 euro biedt Decathlon een helm met een aantrekkelijke afwerking en een rijke pasvorm – magnetisch slot en automatische hoogteverstelling inbegrepen. Je moet het hier echter zonder MIPS doen. Zo landt de MTB Feel alleen op het middenveld als het gaat om bescherming. Er is kritiek op de zwakke pads, gebrek aan vizierverstelling en massieve riemverdelers zonder verstelmogelijkheden.

Rockrider MTB GevoelFoto: Georg GrieshaberRockrider MTB Gevoel

Specificaties en bladmuziek Rockrider MTB Feel

 • Prijs: 59,99 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 332 gram
 • Maten in cm: M 55–59 / L59–62
 • Extra’s/onderdelen: Fidlock magnetisch slot, omtrek, 3-weg in hoogte verstelbare hoofdband

Afmetingen²

 • 101 g / 37% / 103,6 Watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 5 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 8 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 8 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 8 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 6 uit 10

BIKE rating³: 44 punten – bevredigend

Scott Tago Plus

RESULTAAT: Met iets betere laboratoriumwaarden zou de Scott helemaal bovenaan zijn beland. Het verstelsysteem is van topklasse: geweldig roterende wiel, perfecte riemgeleiding en comfortabele bekleding. Het is ook lichtgewicht en past op veel hoofdvormen. Het uiterlijk is minder radicaal en ook goed voor klassieke toerfietsers. In het geval van rotatie en shLag-bescherming eerder mid-range, maar geweldig in termen van draagcomfort.

Scott Tago PlusFoto: Georg GrieshaberScott Tago Plus

Specificaties en bladmuziek Scott Tago Plus

 • Prijs: 159,95 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 346 gram
 • Maten in cm: S 51–55 / M55–59 / L59–61
 • Extra’s/onderdelen: Rubberen roterende wiel; Compatibel met brillen

Afmetingen²

 • 101,4 g / 26% / 95,6 Watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 6 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 8 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 6 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 8 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 10 uit 10

BIKE rating³: 47 punten – goed

Specialized Ambush 2 – BIKE Tip: Veiligheid

RESULTAAT: Net als zijn voorganger levert de Ambush 2 ook uitstekende laboratoriumwaarden voor impact- en rotatiebescherming – alleen de ventilatie kan beter. MIPS is onopvallend in de bekleding geplaatst, wat gewicht bespaart. Het in de schaal geïntegreerde draaiwiel loopt soepel en is eenvoudig te bedienen. De neksteun kon dieper gaan. Er is geen vizierverstelling.

Gespecialiseerde hinderlaag 2Foto: Georg GrieshaberGespecialiseerde hinderlaag 2

Specificaties en bladmuziek Specialized Ambush 2

 • Prijs: 180 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 348 gram
 • Maten in cm: S 51–56 / M55–59 / L58–62
 • Extra’s/onderdelen: Draaiwiel geïntegreerd in de helmschaal

Afmetingen²

 • 84,2 g / 13% / 94,6 Watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 8 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 10 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 6 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 8 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 7 van de 10 punten

BIKE oordeel³: 49 punten – goed

TLD Flowline SE

RESULTAAT: Hoewel de nieuwe Flowline SE vrij breed is, kan hij dankzij het succesvolle verstelsysteem ook gemakkelijk worden aangepast aan smalle hoofden – maar dan ziet de helm er erg omvangrijk uit. Zacht gevoerd en voldoende geventileerd, biedt het veel comfort. De waarden op de testbank bevinden zich beide in de groene zone. De Flowline komt echter niet in de buurt van de kwaliteiten van de oudere A1.

TLD Flowline SEFoto: Georg GrieshaberTLD Flowline SE

Technische gegevens en bladmuziek TLD Flowline SE

 • Prijs: 189,99 Euro >> hier beschikbaar
 • Gewicht (58 cm)¹: 385 gram
 • Maten in cm: XS-S 53–56 /M-L 57–59 /XL-XXL 60–63
 • Extra’s/onderdelen: Fidlock magnetisch slot; antibacteriële vulling

Afmetingen²

 • 100,3 g / 19% / 104,6 watt

Beoordeling

 • Beschermingsrotatie (20%): 8 van de 10 punten
 • Schokdemping (25%): 8 van de 10 punten
 • Ventilatie (20%): 8 van de 10 punten
 • Gewicht (15%): 7 van de 10 punten
 • Aanpassing (20%): 9 van 10

BIKE oordeel³: 48 punten – goed

²Versnelling in g / kans op gemiddelde hersenschudding in %, lage waarden zijn beter / koelvermogen in watt, hoge waarden zijn beter

³Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testers. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: geweldig (60 – 56 punten), zeer goed (55 – 51 punten), goed (50 – 46 punten), bevredigend (45 – 35 punten), met zwakke punten, onbevredigend.