Fabio Wibmer: Het interview voor de video Urban Freeride Lives Chile

Interview: Alex Schöll/Bodie Terrill

De Oost-Tiroolse Fabio Wibmer is al lang een van de meest oogverblindende figuren in de fietsindustrie. Hij boeit zijn fans met actievolle stunts. Opvallend: Zijn onmiskenbare stijl, plus een mix van precisie, creativiteit en bereidheid om risico’s te nemen. Fabio woont nu in Monaco. Hij reist de hele wereld over voor video’s en shows. Bijna 8 miljoen fans hebben zich geabonneerd op zijn Youtube-kanaal.

1. Fabio, gefeliciteerd met je nieuwste video. Je bent naar Chili gereisd, waarom heb je juist voor Valparaiso gekozen?

Bedankt. In feite is dat wat mensen op Instagram besloten te doen. We gingen naar het vliegveld, bekeken de opties en Chili was er een van. Mensen leken dat leuk te vinden, dus stapten ze op het vliegtuig van Nice via Parijs naar Santiago de Chile – en dan is Valparaiso natuurlijk de voor de hand liggende locatie voor de Urban DH-race.

2. Het is de vierde video van je Urban Freeride Lives Serie. Hoeveel mensen waren betrokken bij dit specifieke project?

Mijn team bestond uit vier personen, Olek (filmmaker), Max (drone en BTS filmmaker), Hannes (fotograaf) en Alex (management). Ter plaatse werden we echter ondersteund door gidsen en effecten. Al met al waren er altijd net geen tien mensen op de set – meer dan normaal tijdens mijn shoots, maar we moesten het aantal effecten in de tussentijd verhogen omdat we veel aandacht kregen in de lokale media.

Valparaíso in Chili staat bekend om zijn steile straatjes. Perfect voor de stunts van Fabio Wibmer. Hier gebruikt Fabio de voorruit van een oude Peugeot als landingsplaats. Zeker met toestemming van de eigenaar.Foto: Hannes Berger / Red Bull Content Pool

Valparaíso in Chili staat bekend om zijn steile straatjes. Perfect voor de stunts van Fabio Wibmer. Hier gebruikt Fabio de voorruit van een oude Peugeot als landingsplaats. Zeker met toestemming van de eigenaar.

Lees ook:   Update fietsframes: Deze MTB frames worden in Europa gebouwd

Fabio Wibmer: korte maar intensieve voorbereiding op de nieuwe Youtube video

3. Je video zit vol met superstunts. Welke heeft je de meeste zenuwen gekost?

Oef, dat is een moeilijke vraag – vanuit mijn rijperspectief is het zeker de druppel op de magere landing, d.w.z. in de smalle glijbaan. Over het algemeen was de grootste uitdaging echter eerder de korte voorbereiding. Op het vliegveld wisten we niet eens waar we naartoe gingen.

4. Voor ons was de druppel op de magere landing ook de meest flagrante stunt van de video. Vertel eens?

De val in de glijbaan was zeker echt eng. Maar ik ben daar niet zomaar naar beneden gesprongen, maar heb het meerdere keren eerder op een bredere landing gesprongen. Ik was dus goed voorbereid.

De meest flagrante stunt van de video: de drop op een smalle landing. Fabio trok een streep bij het opstijgen tijdens de sprong. Je wilt je niet voorstellen wat er gebeurd zou zijn als Fabio de landing had gemist.Foto: Hannes Berger / Red Bull Content Pool

De meest flagrante stunt van de video: de drop op een smalle landing. Fabio trok een streep bij het opstijgen tijdens de sprong. Je wilt je niet voorstellen wat er gebeurd zou zijn als Fabio de landing had gemist.

5. Wat was de druppel?

We maten de afstand van start tot landing op 12 meter.

6. In sommige passages rijd je op de limiet. Waren er valpartijen en zo ja, wat was het ergste?

Dankzij Mini-Ramp vindt Fabio overal stunts. Een helling hield stand als landing.Foto: Hannes Berger / Red Bull Content Pool

Dankzij Mini-Ramp vindt Fabio overal stunts. Een helling hield stand als landing.

7. Je beelden voor Urban Freeride Lives Chile zijn uit de auto geschotenOef. Heb je het teruggekregen?

Onze gidsen zeiden dat onze auto op een goede plek geparkeerd stond, dus Max liet zijn rugzak in de auto liggen terwijl we snel de duinen bekeken. Helaas, toen we terugkwamen, lag de rugzak niet meer in de auto. Je kunt het hele verhaal zien in de Behind-The-Scenes Edit.

8. Je rijdt langs huismuren, valt over auto’s en midden in de stad. Had u hiervoor een vergunning?

We kregen enkele vergunningen met de hulp van de lokale bevolking. Maar dat hoefde niet op alle plekken, de mensen en ook de politie waren super relaxed en leken blij dat we er waren en gefilmd werden.

Boor door bermen zoals in een fietsenstalling. Hier, echter, in het midden van de stad Valparaíso, Chili.Foto: Hannes Berger / Red Bull Content Pool

Boor door bermen zoals in een fietsenstalling. Hier, echter, in het midden van de stad Valparaíso, Chili.