Eerste hulp bij fietsongelukken: “De grootste fout is niets doen!”

BIKE: Thomas, je hebt veel gezien op 2500 helikoptermissies. Wat gaat er mis met fietsongevallen?

Thomas Widerin: Mensen willen helpen, maar kijken niet naar de situatie, maar doen meteen een noodoproep. Daardoor kunnen ze geen informatie geven over wat er precies is gebeurd. Maar de helpers in de reddingscoördinatiecentra hebben informatie nodig.

Waar moet ik rekening mee houden bij het maken van een noodoproep?

Het reddingscoördinatiecentrum moet de exacte locatie en een beschrijving van de situatie kennen. Op het moment dat de dispatcher van het controlecentrum precies op de hoogte is, heb je gewonnen. Want dan krijg je telefonisch instructies over wat je nu moet doen.

In het bikepark is het makkelijker om te bepalen waar ik ben, maar de ongelukken met de fiets zijn ernstiger. Wat moet ik doen als eerste hulp als een motorrijder flauwvalt na een val?

Nogmaals, bepaal eerst wat er is gebeurd. Als de biker daadwerkelijk bewusteloos is, dus: geen reactie op reageren en aanraken, maar de gewonde persoon ademt nog steeds. In dit geval is er voorlopig maar één belangrijke maatregel: Je moet de bewusteloze persoon in de stabiele zijwaartse positie brengen! Dit is de eerste levensreddende maatregel. Pas dan doe je de noodoproep.

Wat kan er gebeuren – zonder de juiste eerste hulp – met een persoon zonder bewustzijn?

Als een bewusteloos persoon op zijn rug blijft liggen, is er een risico op verstikking. Omdat de tong terugvalt. Of braaksel kan in de luchtpijp komen. Conclusie: Ongeacht het letsel, kunt u sterven aan bewusteloosheid. Daarom is de laterale positie een must.

Als de bewusteloze persoon een integraalhelm draagt, moet u de helm verwijderen. Keer op keer gebeurt het dat hulpverleners de helm niet afzetten omdat ze bang zijn om de wervelkolom te verwonden. De bewusteloze persoon kan zich echter verslikken in zijn braaksel, dat zich verzamelt in de integraalhelm.

Waar moet ik op letten bij het verwijderen van mijn helm?

Indien mogelijk moeten twee personen de helm verwijderen. De ene stabiliseert de nek, de andere trekt de helm voorzichtig in de lengte van het hoofd. Bij freeriden zijn er meestal meerdere onderweg, dus dit zou geen probleem moeten zijn.

Wanneer moet ik naar de dokter na een val op mijn hoofd?

In geval van significante wonden, na bewusteloosheid, misselijkheid, braken, desoriëntatie en soortgelijke afwijkingen, moet u onmiddellijk naar het ziekenhuis gaan. Alleen daar kan precies worden gecontroleerd of bijvoorbeeld een bloedvat in het hoofd is gebarsten bij impact. Het is gebeurd dat zulke mensen een paar uur later zijn overleden aan een hersenbloeding. Als u daarentegen slechts kleine wonden of schaafwonden heeft en geen speciale afwijkingen, kunt u doorgaan.

Velen zijn bang voor de eerste hulp voor de hartmassage, omdat ze ook hier iets verkeerds zouden kunnen doen.

De angst is volledig ongegrond. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat je niet fout kunt gaan met reanimatie. Ik heb veel reanimaties meegemaakt en kan me geen enkel geval herinneren van de eerstehulpverlener die een patiënt schade toebracht. Het enige wat je verkeerd kunt doen is niets doen.

Wanneer moet ik de hartmassage gebruiken?

Vanaf het moment dat je merkt dat een persoon niet meer ademt. Dan moet je beginnen met reanimeren. 30 keer hartmassage, dan twee keer beademing. Als iemand niet durft te ventileren of hygiënische zorgen heeft, dan is de hartmassage voldoende. Dit moet snel en krachtig gebeuren. Kniel over de patiënt en druk snel en krachtig in het midden van de borst met uitgestrekte armen en handen op elkaar geplaatst. Studies hebben aangetoond dat bijna alle eerstehulpverleners te weinig doen, dus ze duwen te langzaam of te weinig.

Lees ook:   Test kinderfietsen 2023: Bulls Tokee Ultra Lite 26" - kinderfiets met carbon frame

Vlieg je vaak naar het bikepark voor gebruik?

In de zomer gaat er bijna geen dag voorbij of vliegen we naar een bikepark. Ongevallen daar eindigen vaak in ernstiger verwondingen. Vooral belangrijk voor de hulpverlener in het fietspark: sluit het pad onmiddellijk, ver genoeg voor de plaats van het ongeval, zodat er geen volgend ongeval plaatsvindt. Mijn tip: bel meteen een andere helper en verdeel het werk: Een helper blijft bij de gewonde en voert de eerste hulp uit. De tweede helper zorgt voor de slagboom en de noodoproep!

Wie moet de helikoptermissie betalen?

Qua kosten gelden er in heel Europa vergelijkbare regels.ngen: Alleen sport- en vrijetijdsongevallen zijn onderworpen aan een vergoeding. Het klassieke geval: een val in het bikepark. De gewonde moet dus betalen voor de missie, en die kost gemiddeld tussen de 3000 en 4000 euro. Maar 90 procent van de buitensporters heeft een verzekering die dit dekt. Of het nu gaat om een creditcard of lidmaatschap van de Alpine Club. Mijn tip: Check of je zo’n verzekering hebt, want in geval van nood heb je geen invloed op het al dan niet bellen van een helikopter. Dat besluit het Reddingscoördinatiecentrum.

Welke tips heb je voor beschermingsmiddelen tijdens het mountainbiken?

Zorg ervoor dat je de juiste helm draagt. Het is verbazingwekkend hoeveel ernstig hoofdletsel er optreedt omdat hobbyfietsers geen helm dragen. Dit zal een ambitieuze freerider niet overkomen. Voor hen: in ruw terrein – integraal vizierhelm! Zelfs bij valpartijen die er bruut uitzagen, gebeurt er vaak weinig als de motorrijder alle beschermingsmiddelen droeg. Omgekeerd werden we opgeroepen voor ongelukken die er tam uitzagen, maar ernstige gevolgen hadden omdat de motorrijder geen beschermende uitrusting droeg. Wij van de opvanginstellingen onderschrijven alles wat beschermt. Ook bijv. Nekbraces, ook al is er nog weinig informatie over. Omdat alles wat de nek en de wervelkolom ondersteunt, wordt aanbevolen.

Lees ook:   Camping roadtrip: 3 landen, 6 meren en elk één super tour met de EMTB

Gelukkig zijn niet alle fietsongevallen zo ernstig en is eerste hulp nodig. Vaak zijn het alleen maar blauwe plekken. Omdat de regel PECH (break, ice, compression, up) wordt aanbevolen. Wat denk je?

Dat klopt. Blauwe plekken doen pijn en het kost tijd om weer aan de slag te gaan. Met de PECH-maatregel kan ik de genezing versnellen. Als ik niets doe, wordt de herstelfase verlengd. Tip: Vergeet niet dat je geen ijs direct op je huid moet leggen. Ik moet altijd naar de dokter als ik bijvoorbeeld niet meer kan optreden of de arm of het been begint te tintelen. Het komt vaak voor dat mensen pas veel later beseffen dat ze bijvoorbeeld hun pols hebben gebroken. Ze gingen door na de crash. Mijn tip: Als de beweging ernstig beperkt is of als je hevige pijn hebt, is het beter om klinisch te verduidelijken!

Hoe moeten de moderne valdetectoren, zoals Angi of Tocsen, worden beoordeeld?

Als iemand alleen reist, valt, impact heeft en het systeem rapporteert, is dit natuurlijk een groot goed. Volgens verschillende reddingscoördinatiecentra is echter tot 50 procent van de berichten vals alarm. Deze worden bijvoorbeeld geactiveerd doordat de motorrijder zijn helm verkeerd gebruikt, heeft laten vallen of in de auto heeft gegooid. Daarom: zorgvuldig omgaan met de sensorhelm!

Boekentip: Wil je meer weten, dan vind je hier de belangrijkste EHBO-maatregelen van luchtredder Thomas Widerin. Prijs: 16,90 €, delius-klasing.de

Boekentip: Wil je meer weten, dan vind je hier de belangrijkste EHBO-maatregelen van luchtredder Thomas Widerin. Prijs: 16,90 €, delius-klasing.de

Source link