De drie mooiste flowrondjes rond het Trailcenter Wenen

Het jachtgebied

Het Wienerwald ligt in het westen aan de poorten van de Oostenrijkse hoofdstad – een deel ligt op Weense bodem, een deel in Neder-Oostenrijk. Er is een netwerk van fietspaden van meer dan 1250 kilometer in het hele gebied. 80 kilometer hiervan zijn paden. In de afgelopen vier jaar is de legalisering en bouw van nieuwe gebouwen bevorderd in samenwerking met het biosfeerreservaat, de abdij van Klosterneuburg, de Oostenrijkse staatsbossen en andere belanghebbenden. De vereniging WienerWaldTrails had hier de leiding over. Momenteel zijn de trail-hotspots grotendeels geconcentreerd in de regio rond de Hohe Wand Wiese in Mauerbach en het Trailpark Weidlingbach, evenals rond de Anninger, die 30 kilometer verder naar het zuiden bij Mödling ligt. Hier zijn de drie verbindingsroutes.

Tocht 1: Fun-Loop

 • Lengte: 24,6 km
 • Bergopwaarts: 680 m
 • Reistijd: 1:30 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Het hoogtepunt van deze ronde: de Kenda-lijn in het Trailcenter Wenen.Foto: BIKE MagazineHet hoogtepunt van deze ronde: de Kenda-lijn in het Trailcenter Wenen.

Beschrijving van de tour

De vermakelijke fun-lus verbindt de twee funlines van het Trailpark Weidlingbach en het Trailcenter – en het begint eigenlijk met een ontspannen roll-in op het bospad. In een lus rijdt u door een wilde, oorspronkelijk serene kernzone van het biosfeerreservaat door kleine Weense buitenwijken en van de Windischhütte op de Kahlenbergerdorf-route naar Weidlingbach. Daar is de funline doorspekt met bermen en tafels. Er is echter nog meer zendtijd op de afsluitende Kenda-lijn in het trailcentrum, een lijn die werd gefinancierd via crowdfunding.

 • Beginpunt Trailcenter Hohe Wand Wiese, Mauerbach
 • Hoogtepunten Met de Kenda-Line heeft de Weense fietsgemeenschap een voorbeeldig funparcours gecreëerd – waarbij je aan het eind weer honderd procent omhoog wilt trappen.
 • Kernpunten De gaten en druppels van de Kenda-Line kunnen worden vermeden via de Chicken-Line.
 • Reflectie Het Landgasthof Windischhütte ligt op een eenzame locatie in de buurt van Klosterneuburg (gesloten op maandag en dinsdag).

Rondleiding 2: Flow-Loop

 • Lengte: 32,5 km
 • Bergopwaarts: 980 m
 • Reistijd: 2:50 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Vanaf de Sophienalpe strekt het uitzicht zich uit tot aan de Karpaten.Foto: BIKE MagazineVanaf de Sophienalpe strekt het uitzicht zich uit tot aan de Karpaten.

Beschrijving van de tour

Het aandeel paden op deze ronde is hoog – meer dan 13 kilometer stroomt het door het Wienerwald. Na de eerste beklimming strekt het uitzicht zich uit van de Sophienalpe over heel Wenen tot aan de Karpaten. De Schottenhof-weg is de perfecte manier om in de stemming te komen voor de flow-dag en leidt naar het Schwarzenbergpark op zachte bosgrond. Vanaf hier gaat het naar de Hameau-heuvel, vanwaar verschillende paden beginnen. Op de Roan Trail kun je je echt laten gaan: hij is 1,5 kilometer lang en het stijgingspercentage is meestal zacht. Je wordt uitgespuugd in de buurt van het Weidlingbach-wandelcentrum, waar de stroomlijn zich bijna twee kilometer lang een weg baant door het bos. Na de laatste klim op de rug van de Sophienalpe kom je eindelijk bij de laatste stroomlijn van het trailcenter.

 • Beginpunt Trailcenter Hohe Wand Wiese, Mauerbach
 • Hoogtepunten De combinatie van natuurlijke en aangelegde paden, waarover je bijna de helft van de route loopt.
 • Kernpunten Alle trails zijn heerlijk berijdbaar. In natte omstandigheden kan de Roan Trail in delen modderig worden.
 • Reflectie In het kleine Waldgasthaus Zur Allee in het Schwarzenbergpark worden veganistische en klassieke Oostenrijkse gerechten bereid met regionale ingrediënten – en de koffie is uitstekend.

Tour 3: Enduro Loop

 • Lengte: 32,3 km
 • Bergopwaarts: 1170 m hoogteverschil
 • Reistijd: 3:20 uur
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk

40 procent trailaandeel! In deze ronde is een moedige rijtechniek een voordeel.Foto: BIKE Magazine40 procent trailaandeel! In deze ronde is een moedige rijtechniek een voordeel.

Beschrijving van de tour

Je kunt op een meer gevarieerde manier genieten van een enduro-ronde. Moeilijk voor te stellen. Je begint direct vanuit het trailcentrum op het bergopwaartse pad en blijft 40 procent van de tocht op smalle paden. De opmaat voor het ontwaken vanuit Hameau is de Root Trail, gevolgd door de Lower Roan Trail. Aan de andere kant van het dal gaat de Hermannskogel halverwege bergopwaarts tot aan de vrij vloeiende Saubergweg. Op de volgende paden van Doornroosje en Schönstatt wordt het pittiger: ruwe worteltapijten en steilere stukken worden afgewisseld met snelle passages waar je als kanonslopen door groene beukenbostunnels schiet. Als klap op de vuurpijl wacht de Enduro Line op u in het Trailcenter, een slechts licht aangepast natuurpad.

Lees ook:   Mondraker Chrono DC: Nieuwe aluminium trail hardtail
 • Beginpunt Trailcenter Hohe Wand Wiese, Mauerbach
 • Hoogtepunten De Doornroosje- en Schönstatt-paden laten zien hoe gevarieerd het Wienerwald op korte afstand kan zijn.
 • Kernpunten De paden zijn op sommige plaatsen technisch uitdagend, vooral de Root en Schoenstatt Trails. Je moet ook altijd oppassen voor de dicht opeengepakte bomen.
 • Reflectie Het prachtig gelegen Gasthaus zum Agnesbrünnl aan de Jägerwiese serveert traditionele gerechten (gesloten op maandag en dinsdag).

Overzichtskaart van de drie tochten in het WienerwaldFoto: InfochartOverzichtskaart van de drie tochten in het Wienerwald

GPS-gegevens voor het Trailcenter Wenen

De GPS-gegevens van alle drie de tochten kun je hier gratis downloaden bij het MTB Trail Center Wenen.

Info over de Vienna Bike Area

Beste tijd om te bezoeken
Het seizoen op de Hohe Wand Wiese begint op 1 maart. Al in mei ligt de gemiddelde temperatuur boven de 20 graden. In de zomer kan het behoorlijk warm worden, maar het bos biedt aangename schaduw. Vanaf half november zijn de paden buiten het trailcentrum gesloten vanwege de weersomstandigheden. Gedurende deze tijd worden de paden gerepareerd en/of herbouwd, de sleeplift zal geen fietsers meer vervoeren. Geplande openingsdatum in 2024 van het Trailcenter Wenen: 1 maart!

Reis
De Weners zelf fietsen meestal helemaal naar het trailcentrum. Het zou sneller zijn om de metro te nemen vanuit het stadscentrum. Als u vanuit het westen komt, neemt u de Westbahn naar station Hütteldorf en fietst u vanaf daar nog zeven kilometer naar het wandelcentrum Hohe Wand Wiese. Als u met de auto komt: neem de A1 naar Auhof buiten Wenen en iets minder dan vijf kilometer verder naar Mauerbach.

Trail Center & Gidsen
Het Trailcenter in Mauerbach is het centrum van de fietsscene in het Wienerwald. Vanaf hier kunt u direct aan de routes beginnen en ook gidsen, rijtechniektraining en shuttle boeken. Tussen de afdalingen of voor en na de tour kun je hier ook stoppen in de bistro. Op het menu staan gerechten als: Thaise curry, pulled pork wrap (biologisch vlees), maar ook lokaal gebrande koffie en heerlijk gebak. Open in het laagseizoen maart/april/oktober alleen in het weekend. Mei/juni/september vrijdag t/m zondag en juli/augustus dagelijks.
Info Trailcenter: Hohe Wand Wiese Wenen, Mauerbachstraße 174–184, Wenen,
Tel. 0043/1/9346711300, www.hohewandwiese.com/trailcenter

Alles onder één dak: bistro, winkel en service in het Trailcenter Wien (ook bekend als Hohe Wand Wiese).Foto: Moritz AblingerAlles onder één dak: bistro, winkel en service in het Trailcenter Wien (ook bekend als Hohe Wand Wiese).

Fietsenwinkel & Verhuur
Direct in het trailcentrum vind je ook de zeer goed gesorteerde fietsenwinkel. Scott- en Trek-fietsen zijn te huur (inclusief e-MTB’s en kinderfietsen), evenals helmen en beschermers.
Openingstijden: juli/augustus dagelijks, maart-juni en september/oktober: vrijdag-zondag. Tel. 0043/664/88192280, www.hohewandwiese.com

Accommodaties
• De naam zegt het al: niet ver van het trailcentrum ligt het kleine pension, dat liefdevol wordt gerund door Elena en Herbert: zoete kamers, verkwikkend ontbijt, warme sfeer. Adres: Waldgasse 17, A-3001 Mauerbach, www.diekleinepension.at
• Als u echt een leuke tijd wilt hebben, check dan in bij Hotel Schlosspark in Mauerbach en geniet van de verfijnde keuken en de enorme wellnessruimte. Hotel Schlosspark, Herzog-Friedrich-Platz 1, A-3001 Mauerbach, www.schlosspark.at
• Andere Bett&Bike-vestigingen in de buurt zijn te vinden op: www.wienerwald.info/bettbike

HOOGTEPUNTEN VAN DE SCÈNE

Komen
• Naast het trailcentrum kunt u een tussenstop maken bij de Sophienalpe (www.sophienalp-wien.at)t gerechten van houthakselaars tot Nutella-pannenkoeken.
• De stroomlus loopt direct langs de kleine bosherberg Zur Allee (www.zurallee.com). Hier wordt seizoensgebonden regionaal koken en bakken gedaan – van vleespasteitjes tot veganistische taarten.
• Aan de Enduro Loop ligt de herberg Agnesbrünnl aan de idyllische Jägerwiese en serveert goede huisgemaakte gerechten.

Informatie in het algemeen
Meer informatie over het Wienerwald, evenementen, andere tochten en excursiebestemmingen vindt u op Wienerwald Toerisme op www.wienerwald.info

Tot 1 maart kun je je erop verheugen. Tot die tijd zijn de paden voorlopig in onderhoud.Foto: Moritz AblingerTot 1 maart kun je je erop verheugen. Tot die tijd zijn de paden voorlopig in onderhoud.

Het verslag: Naschmarkt voor motorrijders

Eerste dag: Flow-Loop. 30 kilometer trappen en trailen door het Wienerwald. Idyllische bospaden bergopwaarts, plas-plaspaden bergafwaarts – deels oude paden, deels nieuw aangelegde lijnen. De grond is soms boszacht, soms kleverig-leemachtig. Dag twee: Enduro Loop. Nog meer hoogtemeters, nog meer paden. Het wordt wortelachtig en technisch. Snel door groene gemengde bostunnels en dicht rond stammen. Dag drie: Fun Loop. De halve dag ronde met veel tafels, veel airtime en aan het eind veel zin om weer omhoog te trappen. Drie dagen lang rol je over heilige grond, door het biosfeerreservaat en over skiweiden. Je kijkt uit over Wenen en kijkt tot aan Bratislava erachter. Je start, finisht en chillt in het trailcentrum. Dat zou het Wienerwald in een notendop zijn. Maar omdat het zo gemakkelijk is, zoals ze hier zeggen, is hier de uitgebreide versie:

Lees ook:   Probleem E-Bike Tuning: de behoefte aan snelheid

Altijd langs de A1 richting de hoofdstad. Dan, kort daarvoor, is de Weense Schmäh al in de lucht, van de snelweg af en verder naar links richting Mauerbach – volg gewoon altijd het bord met de skilift. Wenen, de metropool van de Donau, de meest ontspannen en leefbare stad ter wereld, ligt op metroafstand achter een paar heuvels. Het duurt 20 minuten om van Hütteldorf naar het centrum van de stad met 1,9 miljoen inwoners te rijden. Maar landelijker kan het hier bijna niet. De tractor zoemt door de straten, borden bij herbergen waarschuwen voor scharrelkippen, de dorpsbakker is rond lunchtijd gesloten.

De sleeplift vervoert nu ook mountainbikers.Foto: Moritz AblingerDe sleeplift vervoert nu ook mountainbikers.

En op de Hohe Wand Wiese trekt een mini-skilift zomerrodelaars 100 meter de helling op. Rechts komen de fietsers terug van de paden en links rollen de kinderen over de pumptrack. Sinds 2017 is er het Trailcenter Hohe Wand Wiese. In slechts een paar jaar tijd zijn hier 12 routes aangelegd. Bovendien spreiden de 1350 vierkante kilometer van het Wienerwald zich in een halve cirkel eromheen. Dankzij de WienerWaldTrails-vereniging worden ook hier steeds meer trails gelegaliseerd.

Aanvankelijk waren het vrienden uit Wenen die begonnen te raven. Toen maakten mensen uit het Alpengebied plotseling een pelgrimstocht naar het oosten van Oostenrijk voor een stads- en fietstocht en kwamen enthousiast terug. Hoe zit het met fietsen in de buitenwijken? Patrick haalt zijn schouders op. Wat kan hij zeggen? Het is zijn territorium. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en runt nu het trailcentrum. “We laten je gewoon zien wat we in huis hebben”, zegt hij tegen een verlengde ruiter op het terras van het Trailcenter, “en dan zeg je: wat is er mis met het Wienerwald, oké?” OK.

De herfst blijft langer, de lente komt eerder in het Wienerwald.Foto: Moritz AblingerDe herfst blijft langer, de lente komt eerder in het Wienerwald.

Eén ding is opvallend: het is herfst, maar het zonovergoten Wienerwald trekt zich daar niets van aan. De herfst komt hier iets later in het jaar en de lente komt eerder. Vanaf oktober, wanneer de bikeparks in de Alpen onder de eerste sneeuwdeken dommelen, past Patrick de lift aan en trekt hij, afhankelijk van het weer, de fietsers vervolgens in het weekend tot eind november naar de trailcenterroutes. Op 1 maart gaat het seizoen dan weer van start. Onze start vandaag is aangenaam comfortabel: eerst een wrap uit het café en verse remblokken uit de winkel – alles zit immers onder één dak. We knipperen ontspannen in de zon totdat Saul ons aanspoort om te vertrekken.

Einde gezelligheid. Wie denkt dat je je ontspannen kunt opkrullen in het Weense heuvellandschap, heeft het mis. Het bergopwaartse pad levert de eerste PUlsspitze. Alleen op het bospad is de adem weer voldoende voor fiets- en plantkundevragen. Beuken kenmerken het Wienerwald, maar ook eiken, essen en esdoorns. De leek herkent “bladeren in plaats van naalden”, Saul en Patrick kunnen er wat gedifferentieerder op ingaan. Maar de twee hebben ook de beste school achter de rug: Patrick deed onderzoek en doceerde aan de Universiteit voor Natuurlijke Hulpbronnen en Levenswetenschappen in Wenen, Saul schrijft daar momenteel zijn masterscriptie. Het is maar goed dat Horst, het derde lid van het team, als hoofd marketing van het Donau-eilandenfestival (het grootste openluchtfestival van Europa) meer vertrouwd is met bands en podia dan met flora en fauna. Maar hij is het die verrukt wijst naar de paarse orchideeënspikkels op de open plek. We zijn aangekomen op de brede hoogvlakte van de Sophienalpe. En plots verschijnt ook de stad.

Lees ook:   Sram GX Eagle Transmission AXS: Sram elektrisch circuit in betaalbare

Als je de bergopwaartse route neemt, betaal je maar voor één trailticket. | Foto: Moritz AblingerAls je de bergopwaartse route neemt, betaal je maar voor één trailticket. | Foto: Moritz Ablinger

Het leuke is, zegt Horst, dat “je zo snel Wenen uit kunt – en dan sta je hier en sta je erboven.” Saul wijst naar de andere kant van de stad naar een bergketen aan de horizon: “En daarachter, dat is Bratislava met de Karpaten.” Heel fijn. Maar de stad mag dan zijn torens en torens hebben, maar het bos heeft zijn paden. Een natuurlijk, smal pad zet de toon van onze stroomlus, die in precies dezelfde groef verder gaat: snel en vrij, kronkelend, zacht als een bos en tegelijkertijd afwisselend, gaat het daar op de gedeelde paden, die je deelt met de wandelaars, naar het trailpark in Weidlingbach.

Het is een klein, rustig dorpje, deze Weidlingbach, ongeveer 13 kilometer ten noorden van de Hohe Wand Wiese. In 2016 werden hier twee officiële fietsroutes geopend. 5000 uur vrijwillige bouwtijd, ondersteuning van de landeigenaren, het VVV-kantoor en tientallen vrijwilligers, zowel fietsers als niet-fietsers. Ze kwamen met schoppen, schoffels en zelfs graafmachines – “en met voedsel”, benadrukt Saul.

De Filipino Mountain Bikers in Austria Club kwam opdagen met zelfgemaakte krabchips en er waren biologische worsten uit het biosfeerreservaat.

Waarom is het in het Wienerwald mogelijk om te doen wat elders onmogelijk lijkt? Patrick haalt opnieuw zijn schouders op: “Het is echt geen wandeling in het park, maar we hebben vanaf het begin steun gehad, vooral van het biosfeerreservaat, de federale bossen of de abdij van Klosterneuburg, die hier veel grond bezit.” Een “hemelse samenwerking” is wat hij met een glimlach bedoelt. De druk van gebruikers in de omgeving van Wenen is hoog en het is niet eenvoudig om de verschillende belangen te managen. De lijnen in Weidlingbach zijn exemplarische voorbeelden van hoe je het geheel gelijk kunt maken – en zijn ook erg leuk. Net als de flow finale in het trail center. De après-bike-drank vloeit navenant goed.

De tweede dag blijkt veel pittiger te zijn. We staan bij het wortelpad, de opmaat naar onze enduro-lus, en passen de pads aan. De naam zegt het al: het pad schudt je wakker en schudt je wakker. We trappen bergopwaarts en cirkelen bergafwaarts – keer op keer. Van de rustige Roan Trail tot de gladde Sauberg Trail, van de ruige Doornroosje tot de sappige Schoenstatt. Technisch gaat het over knoestige wortels, maar ook extreem snel door grandioze, groene beukentunnels. Hoe dan ook, boomsurfen! Wat leuk – zolang je maar niet te dicht bij de koffers komt.

Het wordt gevaarlijk als je bandencontact met de drie probeert te houden. Ze kennen het Wienerwald op hun duimpje en hebben bijna elke boom persoonlijk omhelsd. Vooral Saul gaat graag op een onvrijwillige knuffelcursus. Hij is niet zozeer een meditatieve bosbader als wel een slingerende boomknuffelaar. “Ik heb me lange tijd verzet tegen fietsen”, legt de 32-jarige uit. Hij komt van het freeride skiën, “en in de zomer was ik aan het surfen en klimmen. Ik wilde eigenlijk niet aan een andere sport beginnen.” Het is alleen erg als je vader uit Vancouver komt, je bij je oma op bezoek gaat en zoveel plezier hebt op de Canadese trails op een oude bok uit de jaren 80 dat je een fiets uit Canada bestelt. Thuis, in zijn vroege dagen, deed hij consequent “geen rit zonder te vallen of zonder een boomknuffel”.

Als local kijk je tevreden terug op werkintensieve tijden.Foto: Moritz AblingerAls local kijk je tevreden terug op werkintensieve tijden.

Er is vandaag geen contact met bomen, maar bijna 1200 meter hoogte bergopwaarts en in totaal zes paden. Het Wienerwald, het is aan ons motorrijders – van boven naar beneden: de zon schiet zijn Schijn door het bladerdak, een klein briesje doet het bos van bladeren ritselen. Daarnaast is er de gripvaste ondergrond, waardoor de routes zonder grind kunnen, dat zo stevig en gebarsten is als olifantenhuid onder de wielen. Wat hier is gecreëerd en zal blijven worden gecreëerd is – oh my, precies dat.