Canyon Strive:Op CFR 2023: E-Enduro met Bosch motor- en race-DNA

De focus bij de ontwikkeling van de Canyon Strive:On CFR lag duidelijk op de weg. De motor moet zonder compromissen punten scoren in de nieuw gecreëerde E-Enduro World Cup. Niemand minder dan voormalig wereldkampioen downhill Fabien Barel was betrokken bij de ontwikkeling van de fiets. De moderne fiets met een full carbon frame treedt in de voetsporen van de niet-gemotoriseerde Enduro Strive, die ook veel race-DNA heeft en zeker als extreem kan worden omschreven.

Er is tot nu toe geen Strive geweest in de e-bike-sector – dus de fiets is een volledig nieuw nest. En niet getreurd: de nieuwe e-enduro van het bedrijf uit Koblenz kan ook buiten het circuit worden gereden. Hieronder lees je hoe goed de fiets werkt op normale trails.

Nieuw in de ring: Naast de bekende E-MTB's met Shimano motoren heeft Canyon nu ook de Bosch Performance CX en zijn racevariant van mountainbikes in het assortiment.Foto: Roo Fowler

Nieuw in de ring: Naast de bekende E-MTB’s met Shimano motoren heeft Canyon nu ook de Bosch Performance CX en zijn racevariant van mountainbikes in het assortiment.

De Canyon Strive:On is ook de eerste E-MTB van het bedrijf uit Koblenz met de Performance CX van Bosch. Een rit die momenteel nauwelijks te kloppen lijkt op de lastige bergopritten van het wedstrijdformat. In overeenstemming met het ontwerp is er ook een LTD-versie van de Strive:On met de Race-variant van de Bosch-motor. De nieuwkomer belandt in Canyons grote eMTB-gamma tussen de all-mountain of trailbike Spectral:On en de nog extremere parkfiets Torque:On CF, die ook helemaal nieuw was en tegelijk met de Strive:On werd geïntroduceerd.

>> Klik hier voor een gedetailleerde presentatie van Canyon’s nieuwe grote fiets met elektrische aandrijving: de nieuwe Torque:On CF! <<

De feiten over de Canyon Strive:Op CFR

  • Motor: Bosch Performance CX (LTD-model beschikbaar met Race-variant)
  • Batterij: Bosch Powertube, 750 of 625 wattuur
  • Veerweg: 170/165 mm
  • MX wielmix (29/27.5″)
  • Volledig carbon frame met extreme enduro geometrie
  • Drie uitrustingsniveaus tussen 5799 en 9699 euro
  • Gewicht: vanaf 23,3 kg (specificaties van de fabrikant, topmodel met 625 Wh)
  • Bosch ConnectModule (GPS-tracking, antidiefstalbeveiliging)
  • Vier maten S t/m XL
Het topmodel van de Strive-lijn is het gelimiteerde speciale model met CX-racemotor: Canyon Strive:On CFR LTD // 24 kilo // vanaf 9499 euroFoto: Roo Fowler

Het topmodel van de Strive-lijn is het gelimiteerde speciale model met CX-racemotor: Canyon Strive:On CFR LTD // 24 kilo // vanaf 9499 euro

Motor en batterij in de Canyon Strive: Op CFR

Alle drie de bekende E-MTB’s van Canyon vertrouwen tot nu toe op een Shimano Steps-aandrijving. Met de Strive:On en de nieuw gelanceerde hardtail Grand Canyon:On hebben Canyon-klanten nu ook de mogelijkheid om een fiets te kiezen met de populaire Bosch Performance CX. Als je competitie-ambities hebt, zul je turen naar de agressieve racemotor van de Zwaben. Dat is precies wat het gelimiteerde topmodel van de Strive heeft op trapasgebied. Het chassis van de Strive past op de 750 Powertube of op de kleinere en lichtere 625 Powertube. Voor alle drie de modellen kunt u de batterijgrootte kiezen in de online shop. Zelfs achteraf gezien kunnen beide accuvarianten in dezelfde fiets worden gebruikt. De kortere 625 Powertube krijgt hiervoor een adapter. Het raceformat van de E-World Cup betekent ook dat de batterij vrij snel en eenvoudig kan worden verwijderd. Om gewicht te besparen heeft Canyon besloten om deze naar beneden te halen uit de gesloten buis. Om dit te doen, moet de hoes worden losgemaakt met een bout (inbussleutel). Hoe dit precies in zijn werk gaat, zie je in de volgende fotogalerij.

Naast de nieuwe hardtail Grand Canyon:On is de Canyon Strive:On CFR de eerste e-mountainbike van het in Koblenz gevestigde bedrijf met Bosch Performance CX.

Motor, batterijverwijdering en bediening van de Canyon Strive:On CFR in detail.

Als het gaat om de besturing heeft Canyon gekozen voor de combinatie van mini-afstandsbediening en slimme controller. Het gevoel en de ergonomie van de shifter zijn geweldig. Ook dDe draadloze verbinding met de drive is een speciale functie die echte toegevoegde waarde levert. De systeemcontroller is slank ingebed in de bovenbuis en geeft het ondersteuningsniveau en het batterijniveau weer. Als u meer informatie nodig heeft, kunt u ook een Kiox-display krijgen in de online shop van Canyon of uw mobiele telefoon gebruiken als vervanging van het display met behulp van de eBike Flow-app.

Antidiefstalbeveiliging dankzij de Connect-module

Voor zijn e-bike-line-up voor 2023 legt Canyon meer nadruk op connectiviteit. De Bosch-fietsen worden allemaal geleverd met de Connect-module van het in Stuttgart gevestigde bedrijf. Met deze GPS-module kunt u op elk gewenst moment de locatie van uw e-bike weergeven. De e-bike alarmfunctie geeft ook akoestische signalen als de fiets zonder digitale sleutel wordt verplaatst. Bij diefstal staat er ook een melding op de smartphone en start de automatische tracking. Wanneer je een Canyon E-MTB koopt, zijn deze functies twaalf maanden gratis. Daarna is er volgens de huidige stand jaarlijks 40 euro verschuldigd.

De Connect-module bevindt zich onder het batterijdeksel van de Strive:On op de Bosch Performance CX.Foto: Boris Beyer

De Connect-module bevindt zich onder het batterijdeksel van de Strive:On op de Bosch Performance CX.

De geometrie van de Canyon Strive:On CFR

De geometrie is cruciaal voor een snelle fiets. Maar in tegenstelling tot klassieke enduroraces hoeft een e-enduro niet alleen tijd goed te maken op veeleisende afdalingen. De zogenaamde vermogensfasen van het formaat leiden steil omhoog over technisch veeleisende passages. Een echte uitdaging voor de engineers. Niet verwonderlijk is het zeer lange en platte ontwerp van de Strive:On CF. Met een bereik van 500 millimeter in maat L is hij erg lang – zelfs in vergelijking met andere racy e-enduro’s. Maat S heeft nog steeds een bereik van 450 millimeter. Een waarde die een paar jaar geleden nog normaal was voor maat L E-MTB’s. Met een bereik van 525 millimeter in maat XL zouden zelfs echt lange rijders tot twee meter lang blij moeten zijn met de Strive:On. De stuurhoek is vlak op 63,5 graden.

In tegenstelling tot de bekende Spectral:On bevindt de shock mount van de Strive:On zich op de onderbuis. Alle modellen vertrouwen op dempers met expansietanks, geschikt voor slag en toepassingsgebied.Foto: Boris Beyer

In tegenstelling tot de bekende Spectral:On bevindt de shock mount van de Strive:On zich op de onderbuis. Alle modellen vertrouwen op dempers met expansietanks, geschikt voor slag en toepassingsgebied.

Een spannende vraag in de geometrie van een e-enduro voor racegebruik is de achtervorklengte. Want in steile hellingen biedt een lange achterkant veel druk op het voorwiel en dus zeer goede klimcapaciteiten. Het Canyon-team van Fabien Barel zag echter af van dit pad. Hoewel de veerpoten met 445 millimeter iets langer zijn dan de All Mountain Spectral:On, kan deze waarde niet als bijzonder lang worden omschreven. Om de fiets de beste klimvaardigheden te geven, is de zithoek met 78 graden erg steil. Dit betekent dat de rijder ver naar voren in de fiets zit en nog meer druk op het voorwiel kan uitoefenen door zijn gewicht te verplaatsen. Het idee is niet nieuw, maar effectief.

We konden onszelf overtuigen van de klimeigenschappen van de nieuwe Strive:On CFR op de uitdagende paden in het achterland van Punta Ala. Conclusie: Test geslaagd!Foto: Boris Beyer

We konden onszelf overtuigen van de klimeigenschappen van de nieuwe Strive:On CFR op de uitdagende paden in het achterland van Punta Ala. Conclusie: Test geslaagd!

Met 435 millimeter in maat L is de zitbuis kort genoeg dat zelfs kleinere piloten naar de grotere maat kunnen reiken. Zelfs als dit waarschijnlijk niet het geval is met de toch al overvloedige bereikwaarden. De maten L en XL worden geleverd met een lange druppelpaal met een slag van 200 millimeter. Met een wielbasis van 1306 millimeter in maat L schreeuwt de nieuwe Strive:On bijna om gladheid.

Alle geometriegegevens voor de Canyon Strive:On CFR in één oogopslag. Canyon biedt vier maten van S tot XL.Foto: Screenshot

Alle geometriegegevens voor de Canyon Strive:On CFR in één oogopslag. Vier maten vann S t/m XL wordt aangeboden door Canyon.

Uitrusting en prijzen

De Canyon Strive: On CFR bevindt zich in het high-end gebied van het in Koblenz gevestigde postorderbedrijf. De goedkoopste van de drie uitrustingsniveaus begint bij 5799 euro. Alle drie de modellen zijn verkrijgbaar met een 625 of 750 Powertube batterij. De toeslag voor de grote accu is 200 euro, en qua gewicht komt daar zo’n 700 gram bovenop. Het frame is identiek op alle modellen. Afgezien van de gelimiteerde Barel-editie, rollen de fietsen op de populaire Maxxis-combo van Minion DHR II met dubbel karkas op het achterwiel en Assegai EXO + met zachte rubbersamenstelling aan de voorkant.

Canyon Strive:On CFR Underdog – vanaf 5799 Euro

De intrede in de wereld van de Strive:On wordt gemaakt door het CFR Underdog-model. Hiervoor is 5799 of 5999 euro verschuldigd. Met een Fox 38 Rythm en Shimano Deore groep laat de apparatuur nog ruimte voor verbetering.

Canyon Strive:On CFR Underdog // 170/165 mm // Bosch Performance CX // 5799 of 5999 euro // 24,5 kg met 750 WhFoto: Canyon

Canyon Strive:On CFR Underdog // 170/165 mm // Bosch Performance CX // 5799 of 5999 euro // 24,5 kg met 750 Wh

Canyon Strive:On CFR – vanaf 6999 Euro

De Strive:On CFR biedt daarentegen al alles waar zelfs veeleisende endurorijders blij van worden. Voor 6999 of 7199 euro is er een Fox-ophanging met 38 Performance Elite en X2-demper. Het enige wat ontbreekt in de fabrieksversie is de glamoureuze Kashima-coating. Aan de dempingskant wordt de Grip2-technologie van het topmodel gebruikt. Daarnaast is er een schakelmix van Shimano XT en SLX, evenals remmen uit de XT-schap. Daarnaast hoogwaardige HX1700 wielen van DT Swiss.

Canyon Strive:Op CFR // 170/165 mm // Bosch Performance CX // 6999 of 7199 euro // 24,3 kg met 750 WhFoto: Canyon

Canyon Strive:Op CFR // 170/165 mm // Bosch Performance CX // 6999 of 7199 euro // 24,3 kg met 750 Wh

Streven: Op CFR LTD – vanaf 9499 Euro

Bovenaan de lijst staat de Strive:On CFR LTD met Bosch’ Performance CX Race-motor. Het model is de gepersonaliseerde editie van Fabien Barel. Rockshox vering met ZEB Ultimate en Superdeluxe Ultimate. Schakelen gebeurt met het nieuwe transmissiecircuit van Sram, geremd met code RSC. Prijs: 9499 of 9699 euro. Een ander bijzonder kenmerk van de Barel editie zijn de Pirelli Scorpion Enduro M banden.

Beeld: NaN

Canyon Strive:Op CFR LTD // 170/165 mm // Bosch Performance CX-Race // 9499 of 9699 Euro // 24 kg met 750 Wh

The Strive:On CFR op pad

Laten we meteen ter zake komen: Nee, we hebben niet deelgenomen aan de E-Bike World Cup met de nieuwe racemachine van Canyon. En dit zal waarschijnlijk slechts door een verdwijnend klein deel van alle toekomstige gebruikers worden gedaan. Maar tenminste: het Scarlino Trail Area bij Punta Ala diende als testgebied voor onze eerste rij-impressie. De plek waar tien jaar geleden de allereerste Enduro World Series plaatsvond. Trouwens, de winnaar op dat moment was een Fransman genaamd Fabien Barel.

Tips van de wereldkampioen: Onze gids was niemand minder dan Fabien Barel. We hebben zeker slechtere dagen gehad op de trail! Want de Fransman hield het tempo hoog en zorgde met terloopse uitspraken voor een goed humeur.Foto: Boris Beyer

Tips van de wereldkampioen: Onze gids was niemand minder dan Fabien Barel. We hebben zeker slechtere dagen gehad op de trail! Want de Fransman hield het tempo hoog en zorgde met terloopse uitspraken voor een goed humeur.

Een must voor de proefrit: een schone setup. Alles in balans op de vork. Maar verrassend genoeg moesten we met een rijdersgewicht van 86 kilo op de demper de rebound bijna helemaal dichtrijden.Foto: Boris Beyer

Een must voor de proefrit: een schone setup. Alles in balans op de vork. Maar verrassend genoeg moesten we met een rijdersgewicht van 86 kilo op de demper de rebound bijna helemaal dichtrijden.

De paden in het achterland van Punta Ala zijn meestal rotsachtig, snel, soms steil en rweelderig. En jawel: Dit trailkarakter is een ideaal toepassingsgebied voor de nieuwe Strive:On. Met zijn super lange wielbasis geeft de fiets veel rijstabiliteit in de snelle en ruwe passages. De rijervaring is superveilig en stelt de bestuurder in staat om hoge snelheden te bereiken. Als gevolg hiervan zijn momenten van shock ofwel mild – of volledig geëlimineerd. Je bent goed geïntegreerd in de fiets, we vonden de voorkant niet overdreven hoog of merkbaar laag. Het chassis werkt gevoelig en genereert veel tractie. Toch biedt het voldoende ondersteuning om de fiets een levendig karakter te geven. Tractie heeft echter voorrang op overmatige pop met deze achterwielophanging.

Tractie in bochten en een nauwkeurige wegligging zijn twee sterke punten van de Strive:On CFR.Foto: Boris Beyer

Tractie in bochten en een nauwkeurige wegligging zijn twee sterke punten van de Strive:On CFR.

De lange fiets is niet nadrukkelijk wendbaar of speels. Het kan en wil zijn rasgenen niet verbergen. Dit komt ook tot uiting in het feit dat het niet bijzonder eenvoudig is om aan het achterwiel te trekken. En: High-speed smaakt zeker beter naar de bolide dan matig cruisen. Als je traag en nogal passief bent, moet je meer kracht gebruiken om de fiets te sturen.

Opvallend: Voor een rijdersgewicht van 86 kilo moesten we de rebound op de demper bijna helemaal dichtrijden. Er is hier weinig manoeuvreerruimte voor zwaardere rijders. Het is jammer, maar niet verrassend: Canyon heeft geen manier gevonden om het bekende rammelen van de Bosch-motor te voorkomen. Zo gaat de verder zeer stille fiets gepaard met een constant geklungel in de afdaling, zoals we helaas gewend zijn van Bosch fietsen.

De Strive:On is extreem soepel en veilig. Maar voor een fiets van dit kaliber blijft hij aangenaam wendbaar. Actief rijden van harte welkom!Foto: Boris Beyer

De Strive:On is extreem soepel en veilig. Maar voor een fiets van dit kaliber blijft hij aangenaam wendbaar. Actief rijden van harte welkom!

Bergop maakt de Strive:On een uitstekende eerste indruk. De Performance CX van Bosch werkt met het gebruikelijke vertrouwen en kracht. Het chassis staat goed in de slag, samen met de steile zithoek zit de rijder in het midden van de fiets, zelfs in steile passages. Dit maakt het gemakkelijk om het gewicht naar voren te verplaatsen en geeft je veel controle. Dit betekent dat er altijd voldoende druk op het voorwiel staat, wat ook in krappe bochten en technische passages een positief effect heeft. Samen met de goede tractie op het achterwiel hadden we absoluut geen reden tot klagen op de helling. Op het vlakke is de zitpositie niet overdreven sportief, ondanks een zeer groot bereik. De steile zithoek plaatst de rijder ver naar voren en zeer centraal in de fiets. Dit is beter geschikt voor bergopwaarts dan voor lange transfers op het vlakke.

Je hoeft zeker niet terug te deinzen voor steile hellingen aan boord van de Canyon Strive:On.Foto: Boris Beyer

Je hoeft zeker niet terug te deinzen voor steile hellingen aan boord van de Canyon Strive:On.

Conclusie over de Canyon Strive:On CFR

Florentin Vesenbeckh is verantwoordelijk voor de tests in het EMTB Magazine. Elk jaar zit de redacteur op ongeveer 75 verschillende e-mountainbikes en krijgt hij bijna alle spannende innovaties in handen - waaronder de nieuwe Strive: On CFR van Canyon.Foto: Adrian Vesenbeckh

Florentin Vesenbeckh is verantwoordelijk voor de tests in het EMTB Magazine. Elk jaar zit de redacteur op ongeveer 75 verschillende e-mountainbikes en krijgt hij bijna alle spannende innovaties in handen – waaronder de nieuwe Strive: On CFR van Canyon.

Met de Strive:On CFR heeft Canyon een compromisloze race-enduro gecreëerd. Enorme rijveiligheid voor hoge snelheden in veeleisend terrein is inbegrepen in dit pakket! Zelfs bergop kan niemand deze fiets zo snel voor de gek houden. Top voor technische trail climbs. Maar pas op: voor ontspannen trail- en toerritten is de extreme fiets niet bijzonder comfortabel of overdreven beheersbaar. Met de Bosch Performance CX breidt Canyon zijn E-MTB-portfolio uit met een nieuwe aandrijving – dus vindet iedereen heeft zijn eigen geschikte fiets. Waar voor je geld is super eerlijk, het gewicht is goed – maar niet recordbrekend. Al met al is de Strive:On CFR een absoluut succesvolle aanvulling op de Canyon vloot! – Florentin Vesenbeckh, hoofd van Test EMTB Magazine

Video: Canyon Strive: Op CFR vs. Canyon Koppel: Op CF

Source link