Bikepacking in het Zwarte Woud: 3 dagen op trails in Baiersbronn

Zo’n zomerochtend in het bos begint al vroeg. Verdomd vroeg. Nog voordat de eerste zonnestralen met de snelheid van het licht door de boomtoppen prikken, piept het al een tijdje door de dunne tentwand. Ik kan de stemmen niet precies tellen, maar ik weet zeker dat alle vogels er al zijn. Nou, we wilden een weekend met ze wonen in een gedeeld appartement in de wildernis – dan moet je er nu doorheen. Ik sluit mijn ogen weer en blijf tellen.

Het tellen van vogelgeluiden kan, maar hoeft niet, leiden tot weer in slaap vallen.Foto: Max Schumann

Het tellen van vogelgeluiden kan, maar hoeft niet, leiden tot weer in slaap vallen.

Ergens in het bos hebben we gisteren onze tent opgezet. Na een vrij lange dag in het zadel. Beginnend in Tonbach bij Baiersbronn, hebben we onszelf drie leuke en maximaal natuurminnende podia in het bos gesteld. Met tent, zeil en kookgerei in onze bagage surfen we legaal door het noordelijke Zwarte Woud – deze tocht wordt mogelijk gemaakt door het zelfontwikkelde fietsparadijs Baiersbronn, waar naast de gevestigde wandelroutes nu ook toegestane en zelfs bewegwijzerde paden voor mountainbikers zijn. En zogenaamde trekkingcampings, waar kamperen, koken en vuurtjes maken midden in het bos expliciet is toegestaan.

Helaas leidt het tellen van de vogelgeluiden niet meer tot het gewenste succes bij het in slaap vallen. Dus rol ik uit mijn slaapzak. Op weg naar de beek bewonder ik Hermann, die nog roerloos in zijn hangmat bungelt. Twee of drie handenvol water in mijn gezicht, en een tintelende bosfrisheid stroomt door me heen. Wanneer de mokkapot eindelijk borrelt en het succesvol voltooide brouwproces aankondigt, beginnen mijn drie reisgenoten zich ook te roeren. Zo kan het samen ontbijten rond de open haard beginnen.

Het pad is het doel, niet de route

De trail is het doel – volgens dit motto heeft Hermann onze route samengesteld. Vanaf de eerste blik op de kaart is het duidelijk dat het er niet om gaat een route te maken of zo direct mogelijk van A naar B te komen. Ik ben in ieder geval in de war door het visueel dicht verweven, soms kruisende lijnennet tussen Baiersbronn, Hornisgrinde en Sasbachwalden. Maar ik vertrouw Hermann. Hij is immers niet alleen gepromoveerd in de sportwetenschap en een expert in outdooronderwerpen, hij heeft ook een grappenmaker ingeschakeld om de tour te plannen: Jörg Möhrle, hotelier en chef-kok, maar bovenal een gepassioneerde biker uit Tonbach. Hij hielp dit fietsproject in het midden van wat waarschijnlijk de meest singletrail-vijandige staat in de republiek is.

Lees ook:   Enduro Adventure Pyreneeën: In de voetsporen van de Trans-Nomad
Maar je kunt er ook tussendoor een stuk maken. Met uitzicht.Foto: Max Schumann

Maar je kunt er ook tussendoor een stuk maken. Met uitzicht.

Kilometers aan legale fietspaden, waarvan de hoogtepunten nu op onze route liggen. Jörg houdt van fietsen, maar ook van de natuur van zijn vaderland, waaruit hij altijd geïnspireerd is. Als we op een open plek pauzeren om van het uitzicht te genieten, geeft hij ons ineens wat greens: “Probeer het! De jonge scheuten van de sparrentakken smaken fris en bijna zoet. Trouwens, als ze gemarineerd zijn op siroop, vormen ze de basis voor onze huisdrank.”

Het was voor mij duidelijk dat we de natuur van dichtbij zouden meemaken. Maar dat we ook in de bomen bijten, verbaast me. Evenals de eigenlijke delicate smaak van de scheuten. Ik kijk nu al uit naar het drankje, maar eerst naar een van Jörg’s pittige favoriete trails. Zijn steeds ruimer wordende rijstijl geeft aan dat het niet ver naar de kruising is. En dat klopt: nog een grote grijns over zijn schouder, dan slaat hij een moedige haak in het volgende bospad.

Al na een paar meter zachte bosbodem bepalen de eerste wortels het tempo. Ik begin langzaam te wennen aan de wat trage bediening van mijn beladen sportuitrusting. Aan het begin van de tour rammelde het een of het ander, maar ondertussen hebben de wortelpassages de zakken doen schudden. Mijn zware rugzak trok in het begin ook aan mijn schouders. Ondertussen vind ik het best prettig hoe hij mijn zwaartepunt in het zadel duwt. Het vliegt in ieder geval vrij compact mee.

Zelfs met een beetje overbagage zijn opstijgen en landen haalbaar, merken we op.Foto: Max Schumann.

Zelfs met een beetje overbagage zijn opstijgen en landen haalbaar, merken we op.

Over steile treden en ook door krappe haarspeldbochten. Het calorieverbruik is echter immens. Het enorme stuk zwarte woudtaart, waar we onszelf op trakteerden tijdens een stop voor de lunch, lijkt na een paar minuten uit te doven. Bijna in het hypoglykemiegebied vallen we ’s middags een dorpswinkel binnen om in het bos eten in te slaan. Naast pasta en koekjes propt Uli ook een fles wijn in zijn rugzak. Ze moet nog meer in haar top ultralichte kampeeruitrusting knijpen. Ze herkent de ironie zelf: “Het is een lichte druppel”, grijnst ze.

Het avondlicht schijnt al over de Hoofdweg van het Zwarte Woud, het uitzicht strekt zich over de Rijnvlakte naar Frankrijk. Nu is het niet ver naar de Seibelseckle, waarachter onze volgende camping ergens in het bos verscholen ligt. Houten platformen maken het makkelijker om hier de tent op te zetten, zodat we binnen no-time klaar zijn voor een kopje wijn rond het kampvuur. Maar daar komt het besef om de hoek kijken: Water? Heeft iemand water ingepakt om te koken? Oh man. Het is Uli die ervoor zorgt dat we niet hoeven te verhongeren op onze laatste nacht in het bos. Dapper baant ze zich een weg naar de dichtstbijzijnde bron van drinkwater. Volgens de kaart echter alleen terug naar boven, bij de Seibelseckle.

Lees ook:   Deuter-vergelijking: Bike 1-rugzak uit 1991 en Trans Alpine (2024)

3 etapperoutes: Bikepacking tussen Baiersbronn en Sasbachwalden

Dag 1: Van Tonbach naar Gutellbach

 • Lengte: 43,6 kilometer
 • Bergop: 1280 meter hoogte
 • Bergafwaarts: 1243 meter diepte
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk
Wanneer hoogte de moeite waard is: Elke klim wordt gevolgd door vermakelijk trailplezier.

Wanneer hoogte de moeite waard is: Elke klim wordt gevolgd door vermakelijk trailplezier.

Tour beschrijving etappe 1:

Dag 1 is al een volledige traillus die enkele van de beste paden rond Baiersbronn met elkaar verbindt. Het begint met een rooty warming-up ronde net achter Tonbach en gaat verder over de zadelmakerij naar Baiersbronn. Daarna volgt een lus met steile beklimmingen en afdalingen, daarna gaat het naar twee idyllische cirquemeren in het nationale park. Bij het meer van Sankenbach is het de moeite waard om je fietsen voor een korte tijd te laten staan en drie minuten naar de gelijknamige waterval te sjokken. Na een late rustpauze op de Kniebishütte volgt de snelle grindafdaling langs de Ellbachsee, die leidt naar het trekkingkamp net boven Mitteltal.

Hoogtepunten Bijna elke korte, maar soms vrij scherpe klim wordt gevolgd door een leuke trailafdaling. Ook de eerste nacht in het bos is een blijvende ervaring.

Dag 2: Door de middelste en bovenste valleien

 • Lengte: 51,2 kilometer
 • Bergop: 1552 hoogtemeters
 • Bergafwaarts: 1311 meter diepte
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk
Veel panorama, verse vis van het restaurant balkon zwembad, twee coole paden en een top camping.

Veel panorama, verse vis van het restaurant balkon zwembad, twee coole paden en een top camping.

Tour beschrijving etappe 2:

Het gaat over de beste paden in de buurt van Mitteltal en Obertal. De tour neemt je ook mee naar het Black Forest National Park. Fietsen is alleen toegestaan op de wegen, gedetailleerde informatie over het beschermde gebied is verkrijgbaar bij het rangerstation. Na een fijne vis in het Forellenhof Buhlbach klimt de tocht in de middag. Het gaat in de richting van Hochschwarzwaldstraße, waar weidse uitzichten over de Rijnvlakte het uitzicht op Frankrijk openen. Overnachting in de buurt van de Seibelseckle.

Hoogtepunten De Walterhüttenroute en de Hirschlachweg bij Obertal behoren tot de beste natuurpaden in de regio. In het rangerstation van het nationale park staat informatie over het grote beschermde gebied waar deze route steeds weer doorheen loopt.

Dag 3: Op de Hornisgrinde

 • Lengte: 44,3 kilometer
 • Bergop: 1163 hoogtemeters
 • Bergafwaarts: 1501 meter diepte
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk
Korte resterende oprit naar Hornisgrinde, dan 700 tm pad naar Hörchenberg. Aan het einde leidt de Schwarzwald-Hochstraße terug naar Tonbach/Baiersbronn.

Korte resterende klim naar Hornisgrinde, dan 700 tm trail naar HörchBerg. Aan het einde leidt de Schwarzwald-Hochstraße terug naar Tonbach/Baiersbronn.

Tour beschrijving etappe 3:

Op de derde dag verandert de tour van karakter. Helemaal aan het begin gaat het weer de Hornisgrinde op, dan richting de Sasbachwalden stroomweg. Bij voldoende flow zullen zelfs ambitieuze mountainbikers menig leuke verrassing en uitdaging vinden qua rijtechniek. Het eerste deel van de afdaling van de Hornisgrinde voert over een rotsachtig wandelpad. Daarna volgt het vaarplezier, voordat de route weer omhoog klimt naar de Mummelsee en overgaat in een even lang, maar technisch ontspannen bospad door het nationale park. Een soort cooldown terug naar Tonbach.

Lees ook:   YT Decoy Core 1 MX review: krachtige e-enduro voor een spotprijs?

Hoogtepunten De afdalingen via Pfad Zwo en Alpirsbacher Schwarzwald-Trail zijn super veelzijdig. De klim naar de Mummelsee kan in het weekend met de bus worden ingekort (zie

Fiets shuttle bus in de informatie sectie

).

Van Baiersbronn naar Sasbachwalden is het slechts 35 kilometer met de auto. Maar wie heeft er een auto nodig als je ook de paden in het Zwarte Woud Nationaal Park kunt nemen?

Van Baiersbronn naar Sasbachwalden is het slechts 35 kilometer met de auto. Maar wie heeft er een auto nodig als je ook de paden in het Zwarte Woud Nationaal Park kunt nemen?

>> GPS download: Download hier gratis de GPX tracks van de bikepacking tour in het Zwarte Woud

Informatie over de omgeving

Rondleidingen, goede verfrissingsstops, shuttlehulpmiddelen en trekkingkampen: Hier lees je wat je moet weten over een bikepacking tour in het Zwarte Woud.

Het ontbijt wordt geserveerd in het bos aan het bed, maar: Misschien lunchen in de forellenkwekerij?Foto: Max Schumann

Het ontbijt wordt geserveerd in het bos aan het bed, maar: Misschien lunchen in de forellenkwekerij?

Het MTB-gebied Baiersbronn

Het mountainbikeroutenetwerk in Baiersbronn beslaat in totaal 400 kilometer, verdeeld over elf mountainbiketochten met tot 33 procent singletrails. De aangewezen dagtochten zijn tussen de 13 en 81 kilometer lang en zijn geschikt voor alle niveaus. 63 procent van deze bewegwijzerde paden wordt gedeeld door wandelaars en mountainbikers. We hebben onze driedaagse tour zo samengesteld dat zoveel mogelijk trailhoogtepunten van de regio worden meegenomen. Sommige stukken lopen over natuurlijke bospaden, waarvoor een moedige rijtechniek een voordeel is.

Overnachten

Natuurlijk zijn er ook genoeg goede plekken om te verblijven met bed and breakfast in het noordelijke Zwarte Woud, maar we hebben gekozen voor de eenvoudigste categorie: de trekkingkampen.

Tegen een kleine vergoeding kunt u de exacte locatie van de overnachtingsplaats in het midden van het bos krijgen, evenals de code voor toiletten en brandhout. Je bent verantwoordelijk voor al het andere zoals eten, kookgerei en water (!).

Volledig comfort met wellness en een unieke boomhutsauna is daarentegen beschikbaar in het Bike Hotel Tanne in Tonbach. Verdere accommodatiemogelijkheden zijn beschikbaar via de Baiersbronn-website.

Fietswinkel

Als er onderweg storingen of een tekort aan reserveonderdelen zijn, helpen de medewerkers van PhysioCycles in Baiersbronn u verder. Naast huurfietsen en goede werkplaatsservice biedt de baas ook fysiotherapie aan.
Alternatief: Sport Frey in Baiersbronn-Klosterreichenbach of de grootste fietsenwinkel in de regio: Gaiser Bikeshop in Mitteltal.

Geleid Tours, Rijtechniek Kampen & Cursussen

Uli Burkhardt van Uli Outdoor Sport biedt MTB-tourbegeleiding en rijtechniekcursussen in Baiersbronn. Zijn passie voor fietsen is groot en voelbaar. Als trailsponsor verzorgt hij persoonlijk de Walterhüttenroute en de Hirschlachweg bij Obertal.

Fiets shuttle bus

In de regio Sasbachwalden rijdt in het weekend en op feestdagen een openbare pendelbus naar de Hoofdstraat van het Zwarte Woud, die ook 16 fietsen in een aanhangwagen vervoert. Het vervoer is gratis, maar moet twee dagen van tevoren worden geboekt. Tel. 0781/20391265 of per e-mail: dbregiobusbw@deutschebahn.com

Eet goed

Baiersbronn staat algemeen bekend als de gemeente met de hoogste dichtheid van michelinsterrenkeukens per inwoner. Veel hotels en restaurants uit de regio exploiteren naast hun hoofdactiviteiten ook trekkershutten. Hier varieert het aanbod van snackschotels tot weelderige maaiersmet specialiteiten uit de regio. Natuurlijk ontbreekt de taart van het Zwarte Woud op geen enkele kaart.

>> GPS download: Download hier gratis de GPX tracks van de bikepacking tour in het Zwarte Woud