Bestsellers in de test 2023: Goed of goedkoop? De prijs-prestatievergelijking

Bij het kopen van een mountainbike is er bijna geen sprake van dat het heter brandt dan dat van waar voor je geld. We willen allemaal een goed product voor ons geld. In de meeste gevallen wordt de beslissing voor of tegen een bepaalde fiets pas genomen na een blik op de portemonnee. Prijzen zijn gemakkelijk te vergelijken.

Het is moeilijker om te bepalen wat een MTB kan doen. Individuele aspecten spelen altijd een rol: Wat wil ik met de fiets doen? Pikt een fiets me ook emotioneel op?

Veel punten en lage aanschafkosten plaatsen de Canyon Neuron CF 8.0 bovenaan onze prijs-prestatievergelijking. Maar ook andere fabrikanten bieden veel voor hun geld.Foto: Max FuchsVeel punten en lage aanschafkosten plaatsen de Canyon Neuron CF 8.0 bovenaan onze prijs-prestatievergelijking. Maar ook andere fabrikanten bieden veel voor hun geld.

De BIKE test laat zien: Hoe goed is een MTB?

Gelukkig hebben we bij BIKE een gevestigde orde Test, die alle objectiveerbare factoren van de prestaties van een mountainbike in een gedetailleerd scoresysteem giet.

Naast de praktische indrukken van verschillende ervaren testers op terrein dat geschikt is voor de fietscategorie, evalueert de BIKE-test ook kwaliteitskenmerken, zoals de afwerking of de technische actualiteit van een fiets.

Daarnaast meten we zelf de geometriegegevens en karakteristieke curves van de testfietsen om onafhankelijk te zijn van de specificaties van de fabrikant en om onze praktijkindrukken te ondersteunen. Het resultaat is een duurzame beoordeling met een maximum van 250 punten, die te vergelijken is met de prijs van een fiets. Na uitgebreide tests in het laboratorium en in de praktijk hebben we de prijs vergeleken met de prestaties van de best verkochte fietsen.

>> Klik hier voor de BIKE test met de details van de prijs-prestatieverhouding. <<

Ranking: Punten & verdicten in de BIKE test (klik hier om de individuele evaluatie van de testfietsen te bekijken)

 • Bulls Wild Edge Team – 195, 8 punten (Zeer goed) / 6399 Euro
 • Canyon Neuron CF 8.0 – 192.8 punten (Zeer goed) / 2999 Euro
 • Conway RLC FS 7.9 – 174 punten (Goed) / 4699,95 Euro
 • Cube Stereo One44 C:62 Pro – 177.5 punten (Goed) / 3299 Euro >> hier beschikbaar
 • Focus Raven 8.9 – 176.8 punten (Goed) / 3599 Euro >> hier beschikbaar
 • Giant XTC SLR 1 – 166.5 punten (Goed) / 1799 Euro >> hier beschikbaar
 • Radon Jealous 10.0 EA – 204.5 punten (zeer goed) / 6499 Euro (momenteel verlaagd naar 5299 euro)
 • Rocky Mountain Instinct C70 – 194.8 punten (Zeer goed) / 7900 Euro >> hier beschikbaar
 • Rose PDQ 2 – 180.8 punten (zeer goed) / 3799 Euro >> hier beschikbaar
 • Scor 4060 LT GX – 195 punten (zeer goed) / 6899 Euro >> hier beschikbaar
 • Specialized Epic Comp – 198.3 punten (zeer goed) / 4500 Euro >> hier beschikbaar

Deze grafiek toont de puntenwaardering van de individuele testfietsen in relatie tot hun prijs.Foto: BIKE magazineDeze grafiek toont de puntenwaardering van de individuele testfietsen in relatie tot hun prijs.

Eindbalans: 11 fietsen in een prijs-prestatievergelijking

Zowel qua punten als prijs belandt de Conway in het midden van het veld. Radon, Bulls en Scor kosten veel, maar leveren ook een sterke prestatie ab. Bij Rocky Mountain moet je iets meer betalen voor een vergelijkbaar resultaat.

Bij de Focus en Cube komen de prestaties overeen met de prijs. Rose en Specialized bieden een bovengemiddelde cost-to-test succesratio. De beste manier om dit te bereiken is de prijs-prestatieverhouding voor direct mail order Canyon.

Best verkochte MTB’s: altijd goed en goedkoop?

Om hun klanten de best mogelijke prijs-prestatieverhouding te bieden, kiezen fabrikanten voor verschillende tactieken. Koopje of bedrieglijk pakket? We hebben de stelschroeven ontdekt die fabrikanten gebruiken om in te stellen wat zij denken dat het beste totaalpakket is.

Chique carbon frames vs. goedkope ophangingselementen

Gedetailleerde carbon frames zijn duur, maar ze leggen de basis voor een lichte en functionele fiets. Rose, Specialized en Cube (foto) vertrouwen op carbon, maar besparen op het chassis.Foto: Max FuchsGedetailleerde carbon frames zijn duur, maar ze leggen de basis voor een lichte en functionele fiets. Rose, Specialized en Cube (foto) vertrouwen op carbon, maar besparen op het chassis.Om de hoge prijs van de carbon frames te compenseren, trakteren Specialized, Cube (foto) en Rose hun fietsen alleen op vorken of schokken van de laagste kwaliteit.Foto: Max FuchsOm de hoge prijs van de carbon frames te compenseren, trakteren Specialized, Cube (foto) en Rose hun fietsen alleen op vorken of schokken van de laagste kwaliteit.

Dure topklasse aandrijflijn versus stijve zadelpen

Conway trakteert de RLC FS op een hoogwaardige Sram XX1 aandrijflijn met mechanische besturing. Giant (foto) gebruikt een Shimano SLX-shifter, maar rust de XTC uit met een XT-achterderailleur.Foto: Max FuchsConway trakteert de RLC FS op een hoogwaardige Sram XX1 aandrijflijn met mechanische besturing. Giant (foto) gebruikt een Shimano SLX-shifter, maar rust de XTC uit met een XT-achterderailleur.Weinig dingen hebben de veelzijdigheid van mountainbikes zo verbeterd als de dropper post. Het is echter niet alleen de aanschaf die duur is, maar ook de installatie. Giant (foto) en Conway houden het daarom bij starre modellen.Foto: Max FuchsWeinig dingen hebben de veelzijdigheid van mountainbikes zo verbeterd als de dropper post. Het is echter niet alleen de aanschaf die duur is, maar ook de installatie. Giant (foto) en Conway houden het daarom bij starre modellen.

Lees ook:   bulls mountainbike 26 inch

Dure ophangingselementen vs. goedkope aandrijving

Op het chassis van Scor is alles wat blinkt goud. Schokdempers en verende vorken uit het Factory-assortiment van Fox behoren tot de beste en duurste die je kunt kopen.Foto: Max FuchsOp het chassis van Scor is alles wat blinkt goud. Schokdempers en verende vorken uit het Factory-assortiment van Fox behoren tot de beste en duurste die je kunt kopen.Scor bespaart geld met de Sram GX Eagle aandrijflijn. Dit doet goed werk, maar is meestal te vinden op veel goedkopere fietsen.Foto: Max FuchsScor bespaart geld met de Sram GX Eagle aandrijflijn. Dit doet goed werk, maar is meestal te vinden op veel goedkopere fietsen.

Mid-range trimpakket vs. top-of-the-range carbon frame

Focus, Canyon (foto) en Rocky Mountain zijn allemaal afhankelijk van delen van het solide middenbereik. Wat de kwaliteit van de apparatuur betreft, veroorloven ze zich geen uitschieters naar boven of naar beneden.Foto: Max FuchsFocus, Canyon (foto) en Rocky Mountain zijn allemaal afhankelijk van delen van het solide middenbereik. Wat de kwaliteit van de apparatuur betreft, veroorloven ze zich geen uitschieters naar boven of naar beneden.In combinatie met een hoogwaardig carbon frame resulteert een middeldure specificatie in een goed totaalpakket. Je kunt er echter alleen goedkoop mee wegkomen met postorderbedrijf Canyon (foto). | Fotograferen; Max FuchsIn combinatie met een hoogwaardig carbon frame resulteert een middeldure specificatie in een goed totaalpakket. Je kunt er echter alleen goedkoop mee wegkomen met postorderbedrijf Canyon (foto). | Fotograferen; Max Fuchs

Goed of goedkoop? Wat de testers zeggen

Ik wil me niet beperken tot één discipline. Als een fiets bijzonder veelzijdig is, hoef ik er misschien maar één in de garage te zetten en geld te besparen. Zowel de dure Rocky Mountain als de goedkope Canyon zijn bijzonder meerlagig. – Stefan Frey, BIKE test redacteur

Stefan Frey, BIKE test editor.Foto: Max FuchsStefan Frey, BIKE test editor.

Er zijn onderdelen van een fiets waar je gewoon niet gierig over moet zijn. Niets heeft zo’n positief effect op de wegligging bergafwaarts als goede veerelementen en banden. Scor en Rocky Mountain hebben dit begrepen en krachtige combinaties samengesteld. – Peter Nilges, BIKE Test Manager

Peter Nilges, BIKE Test Manager.Foto: Georg GrieshaberPeter Nilges, BIKE Test Manager.

Voor mij heeft de combinatie van carbon frame en 120 voorvork op een hardtail een heel bijzondere aantrekkingskracht. Rose en Focus brengen je ook in een goed humeur bergafwaarts met brede hoepels en dropper posts. Op vloeiende paden kan ik mezelf de extra kosten voor een racefully besparen. – Jan Timmermann, BIKE test redacteur

Jan Timmermann, BIKE test editor.Foto: Georg GrieshaberJan Timmermann, BIKE test editor.

Andere onderwerpen in onze prijs-prestatievergelijking

>> Kortingen & dalende prijzen: Mountainbikes en e-MTB’s zijn nu beschikbaar tegen een lagere prijs <<

>> grote kortingsactie: racefiets- en gravelbike-aanbiedingen voor herfst<<